Doktersassistent
Als doktersassistent heb je een verantwoordelijke en gevarieerde baan! Je geeft voorlichting en advies, meet de bloeddruk op, geeft griepinjecties, neemt bloed af, zorgt voor de planning en administratie en assisteert de huisarts of medisch specialist bij het onderzoeken of behandelen van patiënten. Als doktersassistent heb je een brede kennis van ziektebeelden, kun je de hulpvraag van patiënten verduidelijken en inschatten of er sprake is van nood of spoed. Jij bent vaak het eerste aanspreekpunt, stelt patiënten en familieleden op hun gemak en regelt de (vervolg)afspraken. Je werkt in opdracht van een arts, maar hebt vaak ook een eigen spreekuur. Ben jij een echte duizendpoot, sta je graag voor mensen klaar en ben je goed in organiseren? Lees dan snel verder!
Wat word je? En waar?
Je wordt doktersassistent. In het ziekenhuis bijvoorbeeld, op een polikliniek of een (verpleeg)afdeling. Je kan ook aan de slag in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, specialistenpraktijk, EHBO-post of verpleeghuis. Of bij een geneeskundige dienst, arbodienst, bloedtransfusiedienst, schoolartsdienst of in de sociale- en jeugdgezondheidszorg.
Toelatingseisen voor de opleiding
- Diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
- Diploma mbo niveau 2 & 3
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
- Diploma havo
Inhoud van de opleiding
Bij de opleiding Doktersassistent krijg je onder andere de vakken: Geneesmiddelenkennis, Anatomie, Pathologie, Verpleegtechnisch handelen, Laboratoriumwerk en Triage (verhelderen van de zorgvraag). In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap.
Tijdens de opleiding loop je stage op verschillende plaatsen om leerervaringen op te doen en te ontdekken waar jij na je opleiding graag zou willen werken. Op school word je natuurlijk goed voorbereid op je stages.
Over de opleiding
Het Albert Schweitzer ziekenhuis werkt samen met het Da Vinci College in Dordrecht (direct naast het ziekenhuis). Je kunt hier de mbo niveau 4 BOL-opleiding (Beroepsopleidende leerweg) tot doktersassistent volgen. Deze opleiding duurt 3 jaar en start elk jaar in september. Aanmelden doe je voor de zomervakantie bij het Da Vinci College zelf, bij voorkeur vóór 1 mei.
Je vindt hier meer informatie over de opleiding bij het Da Vinci College.
Tijdens deze BOL-opleiding ga je vooral naar school, maar ga je ook regelmatig op stage bij een erkend leerbedrijf. Ons ziekenhuis is zo’n erkend leerbedrijf, dus wie weet ontmoeten we jou straks hier!
Kosten van de opleiding
Het lesgeld voor de BOL-opleiding is wettelijk bepaald. Je vindt de kosten op de website van de school zelf of op de website van de Rijksoverheid. Naast het lesgeld krijg je ook nog te maken met kosten voor schoolbenodigdheden, zoals boeken, lesmateriaal en bijvoorbeeld een laptop.