Verpleegkundige HBO
Als verpleegkundige werk je met zieke of gezonde mensen. Bij zieke mensen staat verpleging en begeleiding centraal, bij gezonde mensen preventie. Als verpleegkundige op hbo-niveau draag je verantwoordelijkheid voor het gehele zorgproces. De stappen in het zorgproces doorloop je op basis van wetenschappelijke onderbouwing. Ook wordt het steeds belangrijker om de zorgvrager intensief te betrekken bij zijn of haar herstel.
Je werkt met mensen die mogelijk pijn hebben, verward zijn en geen grip meer hebben op de realiteit, of ongeneeslijk ziek zijn. Het is dus belangrijk dat je vakkundig en betrouwbaar bent én stevig in je schoenen staat.
In het Albert Schweitzer ziekenhuis bieden we op hbo-niveau de duale opleiding (werken & leren) aan vanaf het derde leerjaar. Dat betekent drie dagen in de week bij ons werken en de andere twee dagen naar school.
Wat word je? En waar?
Je wordt verpleegkundige in het ziekenhuis!
Meer dan de helft van de verpleegkundigen werkt in een ziekenhuis, maar je kunt in meerdere werkvelden aan de slag. Bijvoorbeeld in de thuiszorg, in een huisartsenpraktijk, in een verpleeghuis, een psychiatrische instelling of in de verstandelijk gehandicaptenzorg.
Toelatingseisen
Om in aanmerking te komen voor de opleiding heb je een:
- havo diploma;
- vwo diploma;
- of een mbo-4 diploma.
Inhoud van de opleiding
Verschillende rollen:
Als student Verpleegkunde bereid je je voor op de verschillende rollen van een verpleegkundige. Deze rollen staan beschreven in het beroepsprofiel van de verpleegkundige. In de rol van zorgverlener ben je in staat om in complexe situaties zorg te verlenen. Je bent ook een samenwerkingspartner en organisator, die alle zorgactiviteiten door verschillende zorgverleners op elkaar afstemt. In de rol van kwaliteitsbevorderaar ben je als hbo-verpleegkundige nauw betrokken bij het bedenken van nieuwe manieren van werken en nieuwe zorgactiviteiten.
Theorie & praktijk:
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar ook de praktijk komt meteen aan bod. Je leert echte vraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als Verpleegkundige.
Vakken:
Vakken die je onder andere krijgt zijn:
- Verpleegkunde
- Verpleegtechnische vaardigheden
- Verpleegkundig redeneren
- Anatomie
- Fysiologie
- Pathologie
- Professionele communicatie
- Onderzoeksvaardigheden
- Medisch rekenen
Over de opleiding
De opleiding duurt 4 jaar en start één keer per jaar in september. De eerste twee jaar volg je voltijds. Vanaf het derde leerjaar kun je de keuze maken om de opleiding voltijds of duaal (werken & leren) voort te zetten. Kies je voor de duale variant dan kan je in ons ziekenhuis aan de slag als leerling verpleegkundige. In januari start bij ons altijd de sollicitatieprocedure voor het duale opleidingstraject. Als je wordt aangenomen kom je in dienst van ons ziekenhuis. Je gaat dan drie dagen in de week bij ons werken en de andere twee dagen krijg je onderwijs.
Wij hebben een samenwerkingsverband met Hogeschool Rotterdam en Avans Hogeschool Breda.
Kosten
De kosten voor de eerste twee jaar van de studie zijn voor je eigen rekening. Deze kosten vind je op de site van de hogeschool zelf.