Veelgestelde vragen van extra helden

Waar moet ik aan voldoen om me aan te kunnen melden?

Wij zoeken momenteel alleen nog gediplomeerd IC-verpleegkundigen - met geldige BIG-registratie en recente ziekenhuiservaring (maximaal 5 jaar geleden) - om onze hulptroepen te versterken. Tot voor kort riepen we ook mensen in andere zorg- en medische functies op om zich bij ons te melden. Op dit moment verwachten wij deze groep echter niet of nauwelijks op korte termijn in te hoeven zetten en hebben daarom de oproep voor ‘extra helden’ aangepast. 

Ik ben geen ervaren BIG-geregistreerde IC-verpleegkundige, kan ik toch helpen?

Wat fijn dat je graag iets wilt betekenen in de zorg. Jouw hulp is in Nederland van harte welkom. We verwijzen je graag door naar Ready2Help van het Rode Kruis. https://ready2help.rodekruis.nl/. Of ga naar www.extrahandenvoordezorg.nl als je een zorgachtergrond hebt.

In het Albert Schweitzer ziekenhuis zoeken we op dit moment alleen IC-verpleegkundigen zoals beschreven in de vacature voor extra helden

Indien dit verandert, dan passen wij de oproep op de website en in deze Veelgestelde vragen aan. Volg ons ook op Facebook, Instagram en LinkedIn om continu op de hoogte te blijven.

Word ik per definitie ingezet?

De situatie op onze IC is op dit moment goed onder controle, ook al draait deze momenteel nog op flink vermogen. Wij vinden het belangrijk om ons team uit te breiden met ervaren mensen om continu voorbereid te zijn op wat nog komen gaat. We kunnen namelijk helaas niet volledig voorspellen hoe de corona-situatie zich verder ontwikkelt in Nederland en specifiek in ons ziekenhuis. Als gediplomeerd IC-verpleegkundige met recente IC ervaring kunnen we je naar alle waarschijnlijkheid zeker inzetten. Het langzaam opstarten van de reguliere zorg brengt namelijk ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe vaak we je kunnen oproepen, is op voorhand helaas niet duidelijk. Natuurlijk houden we jou als extra held altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in het ziekenhuis en op de IC.

Geldt er een leeftijdsgrens?

We hanteren nu een leeftijd van maximaal 67 jaar. Wij kijken samen met jou naar jouw huidige situatie en wat hierin mogelijk en verantwoord is.

Ik ben met vervroegd pensioen. Heeft het gevolgen voor mijn pensioen als ik me aanmeld?

Volgens de Belastingdienst kunnen gepensioneerde zorgmedewerkers die hun pensioen meer dan vijf jaar vóór hun AOW-leeftijd vervroegd hebben laten ingaan, nu in verband met de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) weer opnieuw aan het werk gaan zonder fiscale gevolgen voor het pensioen. Meer informatie kun je vinden via deze link.

Mijn BIG-registratie is verlopen, kan ik wel helpen?

Inmiddels hebben veel fantastische mensen zich bij ons gemeld om te helpen. We hebben een grote groep ‘extra helden’ klaar staan die onze vaste zorgmedewerkers kunnen ondersteunen op het moment dat het ziekenhuis handen tekort komt. Daarom zijn we op dit moment alleen nog op zoek naar IC-verpleegkundigen met recente ziekenhuiservaring én een geldige BIG-registratie.

Krijg ik betaald of word ik vrijwillig ingezet?

Je krijgt een oproepcontract (een 0-urencontract) voor de duur van een half jaar. Je krijgt de uren die je gewerkt hebt dus uitbetaald. Inschaling van het salaris is afhankelijk van je ervaring en achtergrond. Omdat je een oproepcontract krijgt, ontvang je jouw salaris een maand later, dit is standaard bij oproepcontracten. Dus als je bijvoorbeeld in maart begint, ontvang je jouw eerste salaris in april.

Ik ben ZZP’er. Kan ik als ZZP’er bij jullie komen werken?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. We bieden je heel graag een oproepcontract (een 0-urencontract) aan voor een half jaar.

Geldt er een minimale beschikbaarheid?

We vragen een beschikbaarheid van minimaal 16 uur per week om als IC-verpleegkundige zelfstandig op de IC ingezet te kunnen worden.

Moet ik dagelijks oproepbaar zijn?

Nee, dit is maatwerk. Wij zijn blij met jouw hulp, ook als je een bepaald gedeelte van de week beschikbaar bent, bijvoorbeeld alleen in het weekend of in de avond. We maken hier met jou goede afspraken over.

Als ik mezelf aanmeld, hoe gaat het dan verder?

Nadat je je hebt aangemeld neemt een van onze P&O-adviseurs telefonisch contact met jou op. Tijdens dit telefoongesprek maken we nader kennis met elkaar en bepalen we of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Als blijkt dat het Albert Schweitzer ziekenhuis jouw hulp inderdaad goed kan gebruiken als de situatie daar om vraagt, is een e-learning beschikbaar om jou snel in te kunnen zetten op de IC. 

Kan ik op een corona afdeling ingezet worden?

Ja, op de IC liggen vooral patiënten met corona. Uiteraard werk je altijd met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Kan ik weigeren om op een corona-afdeling ingezet te worden?

Nee, dat is op de IC niet mogelijk, omdat de zorg op de IC op dit moment vooral corona-gerelateerd is. 

Is er een inwerk-/ scholingsprogramma?

Ja! Er is voor IC-verpleegkundigen een e-learning beschikbaar gericht op het werken met corona-patiënten. In maatwerk wordt bekeken of aanvullende training of een inwerkprogramma nodig is. 

Kan ik per direct stoppen? En hoe doe ik dat?

Ja, dit is mogelijk, omdat je een oproepcontract krijgt. Hierbij geldt geen opzegtermijn. Je kunt in dit geval het beste direct contact opnemen met onze afdeling P&O.

Ik heb mezelf aangemeld en ik ben nog niet opgeroepen, maar ik ben niet meer beschikbaar. Hoe meld ik mijzelf af?

Je kunt een e-mail sturen naar extrahelden@asz.nl.

Ik ben een risicogroep, kan ik wel komen helpen?

Ja, dat kan. Hierbij ben je uiteraard zelf verantwoordelijk voor jouw eigen hygiëne. Veiligheid staat in het Albert Schweitzer ziekenhuis voorop. Niemand werkt onbeschermd rondom risicopatiënten. We doen als ziekenhuis er alles aan om jouw veiligheid te garanderen. Daarbij treffen we de nodige voorzorgsmaatregelen voor een veilige en gezonde werkplek, conform de zorgplicht die voortvloeit uit de Arbowet.

Zijn er voldoende beschermende middelen?

Het uitgangspunt van het Albert Schweitzer ziekenhuis is dat wij alleen zorg kunnen verlenen als medewerkers zich volgens de richtlijnen en protocollen voldoende kunnen beschermen. Niemand werkt onbeschermd rondom risicopatiënten. Het is belangrijk om de juiste middelen op de juiste plaats in te zetten, waar ze daadwerkelijk effect hebben. 

Zijn er extra veiligheidsmaatregelen en/of aparte COVID-19 protocollen?

Binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis gelden verschillende veiligheidsmaatregelen en zijn er aparte COVID-19 protocollen gemaakt waar we ons allemaal aan houden. Deze zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen van het RIVM en worden, indien nodig, continu bijgesteld.

Ik werk ook in een ander ziekenhuis of in een andere zorgorganisatie. Kan ik wel komen helpen?

Dit is geen probleem. Wij adviseren je om dit kenbaar te maken bij de aanmelding via dit formulier.

Ik heb mezelf aangemeld via het formulier. Hoe snel kan ik een reactie verwachten?

Wij proberen zo snel mogelijk contact met jou op te nemen. Ons streven is binnen twee werkdagen. Het kan overigens voorkomen dat wij in het weekend of buiten kantoortijden contact met jou opnemen. Mocht je na twee werkdagen nog niets hebben gehoord, mail dan naar extrahelden@asz.nl.

Als het werken op de IC bij het Albert Schweitzer ziekenhuis mij goed bevalt, kan ik dan ook vast in dienst komen?

Ja, dat kan zeker. Als wij samen besluiten dat je als zelfstandig IC-verpleegkundige aan het werk kan én je goed in het team past, dan is er zeker ruimte om onze vaste bezetting te komen versterken. Op de IC zijn namelijk nog vacatures voor gediplomeerd IC-verpleegkundigen. De vacaturetekst vind je hier.  

Waar kan ik terecht als mijn vraag hierboven niet staat?

Je kunt een e-mail sturen naar extrahelden@asz.nl. Laat in deze e-mail ook je telefoonnummer achter, dan kunnen wij jou zo snel mogelijk te woord staan.

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven