Neurologie

De afdeling Neurologie heeft voor sommigen een stoffig imago. Maar dat is niet terecht, zegt coördinerend neurologieverpleegkundige Lisanne Dommers. “Wij kunnen elk moment van de afdeling worden geroepen om een patiënt met een beroerte bij te staan in de angiokamer. Dat is altijd een spannend moment.”

Op de verpleegafdeling Neurologie (in het ziekenhuis ook wel C3 genoemd) liggen mensen met uiteenlopende ziekten die te maken hebben met de hersenen en zenuwen. Bij deze afdeling hoort ook de Stroke Unit, waar mensen met een beroerte 24 tot 72 uur worden opgenomen. Verpleegkundigen controleren hier elke twee, drie uur de kracht, het bewustzijn en cognitieve vermogen van de patiënt. “Ook is het belangrijk dat we het hartritme in de gaten houden en zo nodig de arts waarschuwen”, zegt Lisanne.

Opgeroepen
Daarnaast komt het wekelijks voor dat Lisanne en haar collega’s worden opgeroepen om naar de angiokamer te komen. Daar worden IAT’s (intra-arteriële trombectomie) uitgevoerd door interventieradiologen, waarbij via de lies een propje in de hersenen wordt weggehaald. Niet elk ziekenhuis kan deze behandeling uitvoeren, dus patiënten uit andere ziekenhuizen komen hiervoor naar Dordrecht. 

Een kick
De patiënt is tijdens de ingreep bij bewustzijn. “Wij zijn erbij om de patiënt gerust te stellen en zijn vitale functies in de gaten te houden”, vertelt Lisanne. “Soms is een patiënt niet aanspreekbaar en zie je direct verbetering als het propje weg is. Dat is supermooi. Het is altijd een spannend moment en dat geeft best een kick.” 

Leiderschap
De rol van de verpleegkundige is van groot belang. Lisanne: “Tijdens een IAT wordt van ons verwacht dat we verpleegkundig leiderschap tonen. Als we denken dat het niet goed gaat met de patiënt kunnen we de behandeling stil leggen en een neuroloog erbij halen. Die beslist dan hoe het verder gaat.”

Open sfeer
Op de afdeling werken verschillende zorgverleners intensief met elkaar samen, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. “Er wordt goed samengewerkt in een open sfeer. Artsen en verpleegkundigen gaan gelijkwaardig met elkaar om. Het is een jong team, dat kwaliteit wil leveren en dat het echt gezellig heeft met elkaar”, vertelt afdelingshoofd Gerda Korpel. Lisanne: “We staan voor elkaar klaar. Je maakt soms heftige dingen mee, bijvoorbeeld jonge mensen die komen te overlijden. Het is heel fijn om dat soort acute situaties met elkaar na te bespreken.”

Beetje gek
Minstens zo belangrijk op deze afdeling: humor en relativeringsvermogen. “Laatst zei een patiënt: jullie hebben zoveel lol met elkaar en als het nodig is stáán jullie er ook gewoon”, zegt Lisanne. Gerda: “Er wordt wel gezegd dat je een beetje gek moet zijn om hier te kunnen werken. Patiënten die iets mankeren in de hersenen kunnen ontremd of agressief zijn. Daar moet je een hart voor hebben.”

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal? En wil je weten of er voor jou een leuke functie beschikbaar is?

Bekijk dan hier onze vacatures

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven