Geriatrie
“Jullie hebben ons de allerbeste en allerliefste zorg geboden, tot op het laatste moment”, schreef een nabestaande van een patiënt onlangs aan de afdeling Geriatrie. Op deze verpleegafdeling draait het niet alleen om de patiënt zelf. Ook de familie wordt nauw bij de zorg betrokken. Dat maakt werken op de afdeling Geriatrie veelzijdig.
Veel ziektebeelden bij oudere patiënten houden verband met elkaar. Werken op de afdeling Geriatrie is daardoor uitdagend, zegt afdelingshoofd Anne-Sophie Brouwer. “Door multimorbiditeit kan je als verpleegkundige de uitdaging vinden in het somatische deel, maar ook in de cognitieve aspecten van de geriatrische patiënt. We vinden het belangrijk om de zelfredzaamheid van de patiënten te bevorderen.”
Familie
De medewerkers van Geriatrie (‘B2’ in de volksmond) kijken nadrukkelijk ook naar de thuissituatie: kan de patiënt nog terug naar huis? Wat zijn de wensen van de familie? “Je doet meer in samenspraak met de familie dan op andere afdelingen. Dat maakt het werk interessant en afwisselend”, vertelt Anne-Sophie. Er zijn 24 bedden en de afdeling herbergt ook een Geriatrische Trauma Unit. Hier liggen patiënten van boven de 70 jaar die een operatie hebben ondergaan, na een gebroken heup.
Pannenkoeken
De sfeer op de afdeling is huiselijker dan elders in het ziekenhuis. Anne-Sophie: “We geven heel bewust aandacht aan onze patiënten. Zo hebben we een mobiele keuken, waarmee we bijvoorbeeld pannenkoeken bakken als extraatje. Ook kunnen patiënten in de huiskamer spelletjes doen of koffiedrinken. Zo proberen we de dag structuur te geven.”
Samenwerking
Een gemiddelde dagdienst begint om half 8 ’s ochtends met een dagstart, waarbij de stand van zaken op de afdeling wordt besproken. Daarna verzorgen verpleegkundigen de patiënten en lopen de artsen visites. “Veel disciplines werken op deze afdeling samen”, zegt Anne-Sophie. “Elke patiënt wordt eenmaal per week besproken tijdens het multidisciplinair overleg, met bijvoorbeeld een diëtist, geriater, chirurg, verpleegkundige en ergotherapeut.”
Gezellig
In de middag vinden er ook vaak familiegesprekken plaats. Bovendien is er ‘s middags voor verpleegkundigen zo’n twee keer per week tijd ingepland voor een klinische les. Dan kunnen ze zich verdiepen in onderwerpen zoals medicatie, decubitus enzovoort. “We hebben een gezellig, jong team en bieden allerlei kansen om jezelf verder te ontwikkelen. Zo volgt een aantal verpleegkundigen de geriatrieopleiding en leert een zorgassistent voor een hoger niveau”, zegt Anne-Sophie.
Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal? En wil je weten of er voor jou een leuke functie beschikbaar is? Bekijk dan hier onze vacatures.