Zorgpad

Etalagebenen

Als u na een tijdje lopen krampende pijn in de kuitspieren krijgt, kan het zijn dat u last heeft van 'etalagebenen'. Na een korte rustpauze zakt de pijn vaak weer snel weg. De pijn wordt veroorzaakt door vernauwing of verstopping van een slagader naar het been. Hierdoor komt er te weinig zuurstofrijk bloed naar het been, waardoor de spieren verzuren. Afhankelijk van de plaats en de ernst van de afwijking zijn de klachten ernstig of minder ernstig. Zeer ernstige slagaderverkalking met als symptoom klachten van pijn in het been in rust of als er sprake is van niet-genezende wonden, wordt kritieke ischemie genoemd. In dat geval is vaak een spoedige vaatchirurgische ingreep noodzakelijk, anders dan bij alleen etalagebenen.   

  1. Het ontstaan

    Het ontstaan

    Alle organen hebben zuurstof nodig. Het hart pompt zuurstofrijk bloed naar alle organen en spieren. Dit zuurstofrijke bloed reist via bloedvaten (slagaders) door het lijf. Als de slagaders ziek worden, is er sprake van slagaderverkalking. Het bloed stroomt dan slechter door de bloedvaten, waardoor er te weinig zuurstof bij de spieren in de benen terechtkomen. Slagaderverkalking is dus de ziekte die de etalagebenen heeft veroorzaakt. Dezelfde ziekte kan ook een hart- of een herseninfarct veroorzaken.

  2. Het onderzoek

    Het onderzoek

    Als u last heeft van etalagebenen (in medische termen heet dit claudicatio intermittens) krijgt u een afspraak met de vaatchirurg op de vaatpolikliniek.

    Wij proberen om deze afspraak te combineren met een afspraak op het vaatlaboratorium. Zo kunt u meteen verder worden onderzocht en kan de vaatchirurg de uitslag aansluitend met u bespreken. Wel zo efficiënt.

    Bij het vaatlaboratorium doet u meestal een looptest op de lopende band. Ook krijgt u een echo-doppler (duplex). Bij dit onderzoek worden uw bloedvaten onderzocht met (niet hoorbare) geluidsgolven. 

    Bij ernstige klachten is aanvullend onderzoek nodig door middel van poliklinische MRA (dit is een MRI van de bloedvaten) of is een angiografie in dagbehandeling noodzakelijk.

  3. De behandeling

    De behandeling

    Op de vaatpolikliniek bespreekt de vaatchirurg met u de uitslagen. Afhankelijk van de uitslagen krijgt u meestal in eerste instantie medicijnen voorgeschreven en begeleide looptraining. Het is daarom belangrijk dat u een lijstje meeneemt van al uw medicijnen.

    Als u ernstige klachten heeft, bespreekt de vaatchirurg dit in het multidisciplinaire behandelteam. In dit team zitten vaatchirurgen, interventieradiologen, vaatlaboranten en de vasculair internist bij elkaar. Samen bekijken zij wat voor u de beste behandeling is. Dit kan zijn: aanvullende looptherapie, een dotterbehandeling met eventuele stent (catheterisatie) of een operatie.

    De vaatchirurg neemt het behandelplan met u door. Er zijn online keuzehulpen beschikbaar om u te helpen bij de besluitvorming hieromtrent. Vraag ernaar bij het bezoek aan uw vaatchirurg. Na de behandeling wordt u weer gecontroleerd op de vaatpolikliniek.

  4. Meer informatie

    Meer informatie

    Wilt u meer video's over etalagebenen zien? Klik dan hier.

    Wilt u meer weten over etalagebenen? Kijk dan eens op de volgende websites:

    https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/vernauwing-van-de-beenslagader

    https://www.thuisarts.nl/etalagebenen

Naar boven