Prostaatverwijdering via robotchirurgie
Als uw prostaat volledig verwijderd gaat worden, dan wordt u verwezen naar de Anser prostaat operatie kliniek in het Maasstadziekenhuis. Deze kliniek is een samenwerkingsverband van acht ziekenhuizen in Nederland, waaronder het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Informatiemap
Voordat u geopereerd wordt, krijgt u een informatiemap. In deze map leest u over de voorbereiding op de operatie, de opname in het ziekenhuis en de periode daarna. De informatie uit deze map is te uitgebreid om volledig op de website te lezen. Daarom vindt u hierna beknopte informatie over deze behandeling.
De prostaat
De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot. De klier zit rondom de plasbuis onder de blaas. Tussen de blaas en de prostaat zit een sluitspier van de blaas. De tweede sluitspier zit onder de prostaat. De prostaat maakt vloeistof, het prostaatvocht. In de zaadbal wordt zaad gemaakt. Het zaad komt samen met het prostaatvocht tijdens een zaadlozing naar buiten. Het zaad en zaadvocht samen wordt sperma genoemd.
Het prostaatvocht houdt zaadcellen korte tijd in leven. Een deel van het sperma wordt bewaard in twee zaadblaasjes. De zaadblaasjes liggen tussen de prostaat en de blaas.
Prostaatkanker
Prostaatkanker komt voor bij 30 op de 100.000 mannen. De kans op het krijgen van prostaatkanker is afhankelijk van de leeftijd: hoe ouder iemand is, hoe groter de kans. De kans op prostaatkanker bij een man van 50 jaar is ongeveer 15%. Bij iemand van 100 jaar vrijwel 100%.
Prostaatkanker ontstaat meestal aan de rand van de prostaat. Soms ontstaat het in het prostaatweefsel rond de plasbuis. Het gezwel groeit meestal langzaam. Bij prostaatkanker kunnen uitzaaiingen naar lymfeklieren en botten ontstaan. Om patiënten met prostaatkanker zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken en behandelen, werkt het Albert Schweitzer ziekenhuis samen met zeven andere ziekenhuizen in het Anser prostaatnetwerk.
Behandelmogelijkheden
Prostaatkanker kan op verschillende manieren worden behandeld. Welke vorm van behandeling voor u geschikt is; waakzaam wachten, operatie, radiotherapie of hormoontherapie, hangt af van verschillende factoren, zoals het tempo waarin de tumor zich ontwikkelt, uw verdere gezondheid en leeftijd en bovenal uw wensen en de verwachte levenskwaliteit na de behandeling.
Robotchirurgie
Robotchirurgie helpt de chirurg om complexere operaties via een kijkoperatie te verrichten. De operatie met de Da Vinci robot wordt uitgevoerd in de Anser prostaatoperatiekliniek. Deze kliniek is gevestigd in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. U wordt dan wel door uw eigen uroloog geopereerd. Tijdens de opname verblijft u gemiddeld 3 tot 4 dagen in het Maasstad ziekenhuis. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft hiervoor een samenwerkingsverband met het Maasstad ziekenhuis.
De chirurg neemt plaats achter de Da Vinci robot en stuurt de robotarmen aan doordat zijn vingers via een computer met het instrumentarium zijn verbonden. Op deze manier heeft de chirurg volledige controle over de instrumenten en kan hij uiterst secuur te werk gaan. De chirurgen die opereren, zijn speciaal opgeleid om de robot zo goed mogelijk te bedienen. De patiënt wordt op een veilige en vakkundige manier geopereerd waarbij het menselijk handelen centraal staat.
De voordelen van robotchirurgie
Het voordeel van een behandeling met de Da Vinci robot is dat u na de operatie minder pijn heeft. Daardoor zult u sneller herstellen en hoeft u minder lang in het ziekenhuis te blijven. Ook zijn er minder complicaties te verwachten. U kunt uw dagelijkse activiteiten dus sneller oppakken.
Zenuwsparend opereren met Neurosafe
De uroloog bespreekt met u of tijdens de ingreep een Neurosafe procedure wordt verricht. Dit houdt in dat tijdens de operatie wordt onderzocht of er veilig zenuwsparend geopereerd kan worden. Het weefsel wordt tijdens de ingreep onderzocht door de patholoog. De uitslag is bepalend of de zenuwbanen gespaard kunnen blijven.
Als er veel kankerweefsel is, moet de chirurg soms zenuwen doorsnijden om alle kankercellen te kunnen verwijderen. In dat geval is een erectie niet meer mogelijk.
Als het kankerweefsel klein is en op een gunstige plaats zit, is het doorsnijden van de zenuwen niet nodig. De kans op erectieproblemen is dan klein.
Weefselonderzoek
De uroloog verwijdert tijdens de operatie eerst de lymfeklieren uit uw buik en uw bekken. De verwijderde lymfeklieren worden tijdens de operatie naar de patholoog gestuurd, die het weefsel meteen gaat onderzoeken. De patholoog kijkt of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren.
Als er wel uitzaaiingen worden gevonden, wordt de prostaat niet verwijderd. De wond wordt gehecht. De operatie is dan na ongeveer 1,5 uur klaar. U krijgt een andere vervolgbehandeling. Als er geen uitzaaiingen van de prostaatkanker zijn, worden de prostaat en de zaadblaasjes wel verwijderd. Hierna wordt de plasbuis opnieuw op de blaas aangesloten. Een prostaatverwijdering duurt een paar uur. De verwijderde prostaat wordt voor onderzoek naar de patholoog gestuurd. U ligt ongeveer een week in het ziekenhuis.
De catheter
Tijdens de operatie is uw plasbuis aan uw blaas gehecht. Het duurt een aantal weken voordat deze verbinding genezen is. Daarom heeft u een aantal weken een catheter (slangetje) in uw blaas. De catheter voert de urine af naar een opvangzak. U gaat met deze catheter naar huis. De verpleegkundigen leren u hoe u de catheter verzorgt en de opvangzakken verwisselt.
Ongeveer drie weken na de operatie wordt u voor een aantal uren opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. De catheter wordt verwijderd. Zodra u geplast heeft, mag u weer naar huis. De eerste weken tot maanden na het verwijderen van de catheter kunt u last hebben van incontinentie van urine. U krijgt incontinentiemateriaal voorgeschreven. Soms gaat de incontinentie niet over.
Begeleiding vanuit het ziekenhuis
Een goede voorbereiding op de operatie is belangrijk. Hierdoor herstelt u sneller en is er minder kans op complicaties.
Oncologieverpleegkundige
Nadat u de operatie met de uroloog heeft besproken, heeft u een gesprek met de oncologieverpleegkundige urologie. Deze verpleegkundige heeft zich gespecialiseerd in de zorg aan mensen die kanker hebben. Zij geeft u aanvullende informatie over de operatie en de periode daarna.
Bekkenfysiotherapeut
U gaat ook naar de bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut geeft u uitleg over de bekkenbodemspieren en de situatie daarvan voor en na de operatie. U krijgt oefeningen voor de bekkenbodemspieren, zodat kans op incontinentie na de operatie vermindert.
Continentieverpleegkundige
Verder heeft u een gesprek met de continentieverpleegkundige. Zij geeft u advies en uitleg over incontinentie na de operatie en bestelt de incontinentiematerialen voor u.
Maasstadziekenhuis
Voordat u opgenomen wordt, heeft u een afspraak bij de uroloog van het Maasstad ziekenhuis en u heeft daar ook een afspraak voor de pré-operatieve screening. Bij de pré-operatieve screening wordt beoordeeld of u de operatie lichamelijk aankunt. Tijdens de opname in het Maasstad ziekenhuis wordt u begeleid door een uroloog van het Maasstad ziekenhuis. De uroloog komt regelmatig bij u langs.