- HomepageUrologie
- Praktische informatie
- Het behandelteam
- Behandelingen
- Hersteloperatie na sterilisatie bij mannen (Vaso-vasostomie)
- Het verwijderen van de blaas en aanleggen van een urinestoma
- Incontinentie
- Kankerbehandeling
- Laparoscopische chirurgie
- Neuromodulatie
- Nierstenen
- Prostaatverwijdering via robotchirurgie
- Sterilisatie bij mannen
- TUR blaas: het verwijderen van een poliep uit de blaas
- TUR-Prostaat: Het verwijderen van prostaatweefsel bij plasproblemen
- Verwijderen van een nier via een kijkoperatie
- Films
- Uw dossier inzien?
- Wachttijden
- Folders
- Handige links
Laparoscopische chirurgie
Laparoscopie betekent letterlijk “kijken in de buik”. Rond de navel wordt een klein sneetje gemaakt, de buik wordt opgeblazen met lucht en er kan een dunne buigzame slang met een kleine camera ingebracht worden. Via een beeldscherm kan de arts zo de binnenkant van de buik bekijken. Via een laparoscopie kunnen ook operaties worden uitgevoerd. Hiervoor worden dan operatie-instrumenten ingebracht via meerdere sneetjes in de buik. Doordat de beelden groot op het beeldscherm zichtbaar zijn, kan de arts zeer nauwkeurig opereren. Ook zijn de moeilijk bereikbare plaatsen in het lichaam makkelijker te bereiken.
Laparoscopische ingrepen zijn een vorm van ‘minimaal invasieve chirurgie’. Dat betekent dat de techniek zo min mogelijk schade aan het weefsel (huid, spieren en pezen) toebrengt. Een sparende operatie dus, maar wel met maximaal resultaat. De afdeling Urologie binnen het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft al jaren ervaring met dit soort ingrepen en met uitstekende resultaten. De operaties worden bijna wekelijks verricht door een laparoscopisch team met moderne apparatuur.
De voordelen van laparoscopie voor de patiënt zijn:
- Minder bloedverlies;
- Minder pijn door kleinere wondjes;
- Minder lange opname;
- Sneller herstel;
- Beter cosmetisch resultaat door kleinere littekens.
Andere operaties die de urologen vrijwel altijd via een laparoscopie doen, zijn operaties aan de nier, het nierbekken, de urineleiders, lymfeklieren en de prostaat. Toch kunnen er situaties denkbaar zijn dat een ingreep via een laparoscopie niet kan of niet praktisch is. De uroloog zal dat altijd met u bespreken. U kunt het natuurlijk ook zelf ter sprake brengen.
Sommige laparoscopische ingrepen (zoals bij prostaatkanker) kunnen verricht worden met de operatierobot (DaVinci). In samenwerking met een ander ziekenhuis opereren we deze patiënten op een andere locatie.