Uterus embolisatie (behandeling vleesbomen)
Een uterus embolisatie is een behandeling van vleesbomen. Vleesbomen zijn goedaardige knobbels die op verschillende plaatsen in de baarmoeder kunnen voorkomen. Ze bestaan voornamelijk uit spierweefsel. Ze kunnen in grootte variëren. Vaak zijn er meerdere vleesbomen in de baarmoeder aanwezig. Ze komen vooral voor in de vruchtbare levensfase.
Afbeelding van vleesbomen in de baarmoeder.
De vleesboom is verschrompeld en bijna geheel opgenomen door de baarmoederwand.
Uterus embolisatie
Bij een uterus embolisatie worden de bloedvaten (slagaders) van de vleesboom in de baarmoeder afgesloten. Hierdoor verschrompelen de vleesbomen binnen een aantal weken tot maanden. De klachten zoals hevige bloedingen, plasproblemen, pijn in de rug, benen en onderbuik, verdwijnen bij de meeste patiënten ook binnen enkele weken tot maanden.
Voorbereidende onderzoeken
Voordat de uterus embolisatie kan plaatsvinden, wordt er eerst een MRI-scan bij u gedaan.
Behandeling
Voor deze behandeling wordt u minimaal 24 uur in het ziekenhuis opgenomen. Er wordt een infuusnaaldje en een blaaskatheter bij u ingebracht. Tegen de pijn wordt er een morfine pomp aangesloten.
De behandeling wordt uitgevoerd door een interventie-radioloog. Dit is een radioloog die speciaal is opgeleid om dit soort behandelingen uit te voeren. De radioloog brengt via een naald een twee dunne slangetjes (catheter) in de liesslagader: één in de linker liesslagader en één in de rechter liesslagader. De radioloog schuift de slangetjes naar de slagaders die de vleesboom van bloed voorzien.
Om te zien waar de slangetjes zich in de slagader bevinden, wordt regelmatig contrast-vloeistof door het slangetje in uw bloedbaan gespoten en worden er röntgenfoto’s gemaakt. U kunt van het contrastmiddel een warm gevoel krijgen. Dit verdwijnt heel snel. Als de slangetjes op de juiste plaats liggen, spuit de radioloog kleine korreltjes in de slagaders van de vleesboom. Deze korreltjes zorgen dat de slagaders worden afgesloten.
Hierna worden de slangetjes verwijderd. De aangeprikte plaats in de liezen wordt goed dicht gedrukt en verbonden met een verband. De behandeling duurt ongeveer één tot anderhalf uur.
Na de behandeling
Na de behandeling moet u nog 6 uur plat blijven liggen. Uw bloeddruk, polsslag, temperatuur en het drukverband worden regelmatig gecontroleerd. Het kan zijn dat u in de eerste zes tot acht uur na de behandeling buikpijn en krampen krijgt. U kunt deze pijn dan zelf onderdrukken met de morfinepomp. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u de dag na de behandeling weer naar huis.
Drie maanden na de behandeling wordt er ter controle een MRI-scan gemaakt.
Folder
Meer informatie over de behandeling uterus embolisatie kunt u lezen in de patiëntenfolder.