Mammogram en de dichtheid van borstklierweefsel
Wat is de dichtheid van mijn borstklierweefsel?
Als er in ons ziekenhuis een mammogram gemaakt wordt dan meten we ook de dichtheid van uw borstklierweefsel. Dit noemen we de “densiteit” en we gebruiken hiervoor de internationaal erkende ACR-standaard. De dichtheid wordt ingedeeld in 4 groepen: A, B, C en D.
- A: weinig klierweefsel
- D: veel klierweefsel
U kunt zien wat de densiteit van uw mammogram is in het radiologisch verslag in uw persoonlijke patiëntenportaal: https://www.mijnasz.nl/
Waarom is de dichtheid belangrijk?
Als u meer klierweefsel (zoals bij type D) in uw borst heeft dan is het lastiger om afwijkingen zoals borstkanker op het mammogram te zien. Toch kan een mammogram de meeste tumoren opsporen, óók bij een D-densiteit. Een mammogram blijft daarom heel belangrijk. Sommige afwijkingen zijn zelfs alleen op een mammogram zichtbaar zijn. Echo's of MRI’s kunnen dit niet altijd vervangen.
Dit geldt ook voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. De dichtheid van uw borstweefsel staat nu nog niet in de uitslagbrief van het bevolkingsonderzoek, maar dat kan in de toekomst veranderen.
Waarom krijg ik geen MRI in plaats van een mammogram?
Uit onderzoek (Dense-studie) blijkt dat een MRI meer tumoren kan opsporen bij vrouwen met type D-dichtheid. Toch is een MRI nog niet standaard, omdat:
- Kosten: de overheid vindt een MRI te duur en onderzoekt eerst of een andere methode, de contrast-mammografie, net zo goed en goedkoper is.
- Capaciteit: ziekenhuizen hebben niet genoeg MRI-scanners en personeel om extra onderzoeken te doen.
Er wordt verder onderzoek gedaan (Dense 2-studie). Dit duurt tot 2031. Tot die tijd wordt een MRI niet standaard vergoed door de zorgverzekeringen.
De Nederlandse Vereniging voor Radiologie heeft ondertussen contact met het ministerie van VWS om te kijken of er toch al eerder mogelijkheden zijn. Zodra daar meer over bekend is zullen we de informatie op deze website aanpassen.
Wat moet ik doen als ik een type D mammogram heb?
- Bevolkingsonderzoek: blijf meedoen aan de borstcontroles als u een uitnodiging krijgt.
- Heeft u klachten aan uw borst? Neem dan contact op met uw huisarts, ook als u net een controle heeft gehad. Uw huisarts kan u doorsturen voor verder onderzoek.
De basis van het borstonderzoek blijft dus voorlopig het mammogram. Als het nodig is, kan de radioloog extra onderzoek doen met een echo of MRI. Deze technieken zijn nu nog geen vervanging voor het mammogram. Het beleid kan veranderen na nieuwe resultaten van het Dense 2-onderzoek of als er een oplossing komt voor de kosten en capaciteit van MRI’s.