Echografie
Een echografie is een onderzoek waarbij inwendige organen of weefsels zichtbaar gemaakt worden. Daarvoor wordt een apparaat gebruikt dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. De geluidsgolven worden omgezet in beelden en zijn direct te zien op een beeldscherm.
Voorbereiding
Van veel organen en weefsels kan een echografie worden gemaakt. Voor een echografie van een aantal organen is een voorbereiding nodig. In de folder ‘Echografie’ vindt u hier informatie over.
Het maken van de echo
Het onderzoek wordt gedaan op de afdeling Radiologie. Tijdens het maken van de echo ligt u op een onderzoekstafel in de echografiekamer. De arts die het onderzoek uitvoert (de radioloog) smeert gel op uw huid over het deel van uw lichaam dat onderzocht moet worden. Dat kan wat koud en kleverig aanvoelen. Daarna beweegt de arts de echokop door de gel. Een echokop is een klein apparaat dat lijkt op een microfoon. Het zendt de geluidsgolven uw lichaam in waarna de organen of weefsels zichbaar worden.
Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten en doet geen pijn.
De uitslag
De radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. Het verslag gaat naar uw behandelend (huis)arts. U krijgt de uitslag dus niet direct na het onderzoek. U krijgt de uitslag van uw (huis)arts.