Angiografie
Bij een angiografie worden bloedvaten in het lichaam afgebeeld en waar mogelijk behandeld. Dit gebeurt met contrastmiddel en röntgenstraling. De arts kan bekijken of de klachten die u heeft, worden veroorzaakt door vernauwingen, afsluitingen in uw bloedvaten of juist door bloedingen ervan. Dit kunnen wij behandelen door een dotter, een stentplaatsing of een embolisatie. Daarnaast maken we met behulp van deze techniek ook behandelingen mogelijk zoals het markeren van tumoren, het bevriezen en verhitten van laesies en het plaatsen van catheters en drains.
Voor dit onderzoek wordt u opgenomen op de dagbehandeling van locatie Dordwijk. Na het onderzoek blijft u nog even in het ziekenhuis. Hoe lang u in het ziekenhuis moet verblijven, is afhankelijk van het onderzoek dat u heeft.
Voorbereiding
Meer informatie over de voorbereiding voor het onderzoek en de bijzonderheden na het onderzoek kunt u lezen in de verkregen patiëntenfolder. Meestal is er een speciale voorbereiding nodig. Wij raden u daarom aan om de betreffende patiëntenfolder aandachtig door te lezen.
Het onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. De laborant maakt uw liezen schoon met een ontsmettingsmiddel. U krijgt een steriel laken over u heen. Daarna wordt een naald in uw liesslagader geprikt. Via deze naald wordt een dun slangetje (catheter) in de bloedbaan geschoven.
Als het slangetje op de juiste plaats ligt, worden er foto’s gemaakt. Er wordt contrastmiddel door het slangetje gespoten. Tegelijkertijd wordt er in hoog tempo een aantal foto’s gemaakt. U kunt in heel uw lichaam een warm gevoel krijgen. Dit warme gevoel verdwijnt na ongeveer twee minuten. Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s goed stil blijft liggen. Ook kan het zijn dat wij u vragen uw adem in te houden.
Aan het eind van het onderzoek wordt het slangetje verwijderd. De aaprikplek in uw lies wordt dichtgemaakt met een drukverband of een inwendig plugje.
Nazorg
Na het onderzoek blijft u nog een paar uur op de dagbehandeling. Uw bloeddruk, polsslag en het drukverband worden regelmatig gecontroleerd. U moet drie tot vijf uur plat in bed blijven liggen. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u een paar uur later naar huis. De arts besluit dit in overleg met u.
U hebt een plaatselijke verdoving gekregen. Hierdoor kunt u minder gevoel in uw been hebben. Verder kan het drukverband u hinderen bij het bewegen. We adviseren u daarom na het onderzoek zelf geen voertuig te besturen. Vraag of iemand u naar huis kan brengen.
Het contrastvloeistof verdwijnt via de nieren (door te plassen). Het is belangrijk dat u veel drinkt de eerste uren na het onderzoek.
Belangrijke aandachtspunten
U heeft een plaatselijke verdoving gekregen. Hierdoor kunt u minder gevoel in uw benen hebben. Verder kan het drukverband u hinderen bij het bewegen. Wij adviseren u daarom na het onderzoek om zelf geen voertuig te besturen. Vraag of iemand u naar huis kan brengen.
Het contrastvloeistof verdwijnt via de nieren (door te plassen). Het is belangrijk dat u de eerste uren na het onderzoek veel drinkt.