Rimpelbehandelingen met fillers
In de loop van het leven wordt de huid van het gezicht dunner en losser doordat de hoeveelheid collageen en vet in de opperhuid vermindert. Dit treedt op door een natuurlijk verouderingsproces en door ongezonde gewoontes, zoals roken en zonnebaden. Een rimpel is als het ware een lokale dunne plek in de huid. Het ligt dan ook voor de hand dat de rimpel verdwijnt wanneer de dunne plek in de huid via inspuiting(en) kan worden opgevuld. Dit is dan ook precies wat er gebeurt met injectietherapie. Bij vulmiddelen voor de huid, ook wel ‘fillers’ of ‘vullers’ genoemd, kan er gekozen worden tussen afbreekbare en niet-afbreekbare middelen ofwel tussen blijvende en niet-blijvende middelen. De plastisch chirurgen binnen deze maatschap volgen het advies van de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) om terughoudend te zijn in het gebruik van blijvende fillers. De NVPC is van mening dat er nog onvoldoende informatie bestaat over de veiligheid en de gevolgen van deze fillers op langere termijn.
Bij de niet-blijvende middelen breekt het lichaam het betreffende product in verloop van tijd af en verdwijnt het effect uiteindelijk. Bij de blijvende middelen wordt het vulmiddel niet afgebroken. Dat wil niet zeggen dat de rimpel altijd weg zal blijven, want het verouderingsproces gaat natuurlijk wel gewoon door. Extra bijspuiten kan dan, ondanks de ‘blijvende’ substantie, op termijn toch weer nodig zijn.
De fillers waarmee de plastisch chirurgen in het Albert Schweitzer ziekenhuis werken, zijn afbreekbare fillers van het merk Juvederm. Dit is een hyaluronzuur wat een natuurlijk bestanddeel van de huid is en dat inmiddels synthetisch vervaardigd kan worden. Het heeft ongeveer 6 tot 12 maanden effect.
Behandeling
Afhankelijk van het gekozen product wordt de filler in de huid of vlak onder de huid ingespoten door middel van meerdere prikjes met een fijne naald, soms tijdens meerdere behandelingen. Sommige delen van het gezicht zijn gevoeliger dan andere. Vlak na de behandeling is de huid ter plaatse wat rood. De prikgaatjes kunnen zichtbaar zijn. Dit duurt meestal slechts enkele uren. Wij raden u aan om de behandelde plek een half uur te koelen. Soms kan er ook een zwelling optreden, die meestal na enkele dagen is verdwenen. Als het materiaal niet helemaal gelijkmatig is verspreid omdat de huid niet overal even dik is, kan soms een klein bolletje worden gevoeld. Dit kan door lichte massage door uzelf worden verholpen.
Hoewel het risico op allergische reacties op ingespoten hyaluronzuur klein is, blijft de mogelijkheid bestaan. Dan is er roodheid te zien met jeuk en soms pijn of een gloeiend gevoel in de behandelde plek. Gelukkig zijn deze reacties uiterst zeldzaam en indien nodig is de filler oplosbaar.