Polikliniek
Op de polikliniek Oogheelkunde worden verschillende spreekuren gehouden. Wat er precies gebeurt tijdens het consult, is afhankelijk van met wie u een afspraak heeft:
- Afspraak met oogarts
- Afspraak met orthoptist
- Afspraak met contactlensspecialist
- Een verwijsbrief van uw huisarts.
- Het pasje van uw ziektekostenverzekering.
- Een geldig legitimatiebewijs of vreemdelingendocument.
- Een overzicht van de medicijnen die u gebruikt.
Aanmelden
Spreekuur voor druppelinstructie
Het is op de polikliniek Oogheelkunde mogelijk om een afspraak te maken voor een 'oogdruppelinstructie‘. Druppelinstructies worden verzorgd voor patiënten die voor het eerst oogmedicatie nodig hebben –tijdelijk of chronisch- zodat zij zichzelf kunnen druppelen zonder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld de thuiszorg of externe mantelzorgers, maar ook bij patiënten die een staaroperatie ondergaan. Druppelen is een eenvoudige handeling die meerdere keren per dag moet worden uitgevoerd. Tijdens deze instructie kunnen patiënten én hun mantelzorgers door oefenen leren hoe zij goed de ogen kunnen zelfstandig druppelen. Bij de uitleg hebben we verschillende hulpmiddelen en druppels (kunsttranen) voor de patiënten beschikbaar.
Wilt u hier meer over weten? Vraag het aan de TOA (technisch oogheelkunde assistent), optometrist, arts of balie assistente.
Een eerste afspraak
Vaak worden oogdruppels gebruikt om uw ogen goed te kunnen onderzoeken. Deze oogdruppels zorgen ervoor dat u tijdelijk wazig ziet. Houdt u er daarom rekening mee dat u na afloop van uw afspraak vermoedelijk niet zelf een voertuig kunt besturen. Dit effect duurt minimaal enkele uren.
Wat neemt u mee
Voor uw eerste afspraak bij de oogarts heeft u van de verwijzend arts een verwijsbrief nodig. Deze brengt u mee op uw eerste afspraak.
Eén keer per jaar moet u zich legitimeren. Houdt u er rekening mee dat de assistente kan vragen naar een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart). U hoeft geen voorbereidingen te treffen; u hoeft ook niet nuchter te zijn.
Als u medicijnen gebruikt is het verstandig om de originele verpakking mee te nemen. Als u veel medicijnen gebruikt, mag u een lijst daarvan meenemen.
Voor het eerst patiënt in dit ziekenhuis
Als u voor het eerst als patiënt in het Albert Schweitzer ziekenhuis komt, dan kunt u zich in laten inschrijven aan de balie op de polikliniek Oogheelkunde. We vragen u een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
Voorbereidend onderzoek
Uw afspraak begint meestal met een gesprek met de optometrist of technisch oogheelkundig assistent. De optometrist bespreekt uw klacht en doet vaak de metingen van uw gezichtsscherpte en uw eventuele bril of contactlenzen. Als u ouder dan 40 jaar bent, wordt ook uw oogdruk gemeten. Zo nodig worden uw ogen gedruppeld met pupilverwijdende druppels. Hierdoor kunt u tijdelijk minder scherp zien. Na afloop van het voorbereidend onderzoek door de optometrist gaat u weer terug naar de wachtkamer.
Als uw ogen gedruppeld zijn, zullen uw pupillen na ongeveer dertig minuten groot genoeg zijn voor onderzoek door de oogarts.
De oogarts
De oogarts bespreekt uw klachten en onderzoekt eventueel uw ogen. Als de oogarts verdere onderzoeken nodig vindt, worden de afspraken daarvoor met u gemaakt door de polikliniekassistente. Uw bezoek aan de polikliniek zal ongeveer 1½ uur duren.
Een controleafspraak
De polikliniekassistente maakt meteen na uw eerste bezoek een controleafspraak met u. Als dit om een bepaalde reden niet direct gebeurt, neemt u zelf contact op met de polikliniek Oogheelkunde via telefoonnummer (078) 654 12 33 voor het maken van de controleafspraak. Ook bij controleafspraken komt u soms vooraf eerst bij de optometrist.
Afhankelijk van uw klachten en/of uw diagnose kan de oogarts u een aantal keren per jaar voor controle willen terugzien. Voor sommige klachten en/of behandelingen, bijvoorbeeld bij oogontstekingen of na oogoperaties, is het noodzakelijk dat u al binnen vier weken op controle komt.
Een spoedafspraak
Het kan voorkomen dat de huisarts, specialist of opticien vindt dat u met spoed naar de polikliniek Oogheelkunde verwezen moet worden. Degene die u doorverwijst, moet deze spoedafspraak voor u regelen.
Tot slot
Op de polikliniek Oogheelkunde werken diverse zorgverleners die verschillende onderzoeken en/of behandelingen uitvoeren, bijvoorbeeld contactlenzen aanmeten, gezichtsveldonderzoeken en laser-behandelingen. De volgorde van behandeling kan daardoor anders zijn dan de volgorde van uw binnenkomst.
Doordat er soms spoedafspraken tussendoor ingepland moeten worden, is het niet altijd mogelijk om exact op tijd te werken. Wij doen wel ons best om u zoveel mogelijk op tijd te helpen. Wilt u zo vriendelijk zijn op tijd aanwezig te zijn voor uw afspraak?
Als u verhinderd bent wilt u dit dan zo spoedig mogelijk laten weten? De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt gebruikt worden.