- HomepageOogheelkunde
- Praktische informatie
- Het behandelteam
- Polikliniek
- Onderzoek en behandeling
- Chalazion (gerstekorrel)
- Complicaties bij het dragen van contactlenzen
- Dagbehandeling staaroperatie
- De ziekte van Graves
- Gezichtsveld onderzoek
- Het Herpes Simplex virusinfectie aan het oog
- Herpes Zoster bij het oog
- Natte Maculadegeneratie en macula oedeem
- Netvliesfoto's
- Poliklinische laserbehandeling
- Scheelzien operatie
- Slijmvlies-doorgroei over het oog (Pterygium en pinguecula)
- Suikerziekte en het oog
- Trabeculectomie (de operatieve behandeling bij glaucoom)
- Rijbewijskeuring
- Uw dossier inzien?
- Wachttijden
- Folders
- Handige links
Suikerziekte en het oog
Ten gevolge van suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen er beschadigingen optreden in het oog. Zonder dat al direct het zien wordt aangetast, kunnen er toch afwijkingen ontstaan in het netvlies. Men noemt dit ‘diabetische retinopathie’. Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet tijdig worden onderkend en behandeld, kan het zien ernstig worden aangetast en zelfs blindheid tot gevolg hebben.
Diabetische retinopathie
Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte, waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies. Deze veranderingen kunnen zich voordoen in twee vormen. Er kan lekkage van vocht en bloed optreden (exsudatieve retinopathie) en daaropvolgend kan bloedvatnieuwvorming optreden (proliferatieve retinopathie). Dit laatste kan weer leiden tot bloedingen in het glasvocht binnen in het oog.
Het algemeen advies luidt deze controle jaarlijks te herhalen ook als u geen oogklachten heeft. Er kunnen afwijkingen optreden in de ogen die (nog) geen klachten geven, maar wel behandeld moeten worden om beschadiging van het netvlies te voorkomen of te stoppen.
Behandeling
Het is van groot belang dat de ogen regelmatig wordt gecontroleerd. Wanneer er afwijkingen in het netvlies worden vastgesteld, kan een laserbehandeling helpen. Het doel hiervan is met name om beschadiging een halt toe te roepen en verslechtering te voorkomen. In een groot aantal gevallen is het mogelijk een verder achteruitgaan van het zien te stoppen of te vertragen.
Andere behandelingen
Als er een bloeding in de glasvochtruimte ontstaat, kan soms een behandeling met koude (cryotherapie) helpen om de abnormale bloedvaten, die de bloeding hebben veroorzaakt, te doen verdwijnen. Als de bloeding hiermee niet voldoende opheldert, kan een vitrectomie worden uitgevoerd. Dit is een operatie, waarbij het glasvocht wordt verwijderd. Indien nodig kan tijdens de operatie het netvlies ook met laserstralen worden behandeld.
Meer informatie
Meer informatie over suikerziekte vindt u in de folder. Ook op de website van www.oogartsen.nl kunt u meer informatie vinden over suikerziekte en het oog.