- HomepageOogheelkunde
- Praktische informatie
- Het behandelteam
- Polikliniek
- Onderzoek en behandeling
- Chalazion (gerstekorrel)
- Complicaties bij het dragen van contactlenzen
- Dagbehandeling staaroperatie
- De ziekte van Graves
- Gezichtsveld onderzoek
- Het Herpes Simplex virusinfectie aan het oog
- Herpes Zoster bij het oog
- Natte Maculadegeneratie en macula oedeem
- Netvliesfoto's
- Poliklinische laserbehandeling
- Scheelzien operatie
- Slijmvlies-doorgroei over het oog (Pterygium en pinguecula)
- Suikerziekte en het oog
- Trabeculectomie (de operatieve behandeling bij glaucoom)
- Rijbewijskeuring
- Uw dossier inzien?
- Wachttijden
- Folders
- Handige links
Poliklinische laserbehandeling
Via een microscoop kan een lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden. Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meerdere laserbehandelingen nodig.
Hoge oogdruk
Een hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw (glaucoom). Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en leidt uiteindelijk tot blindheid. Een te hoge oogdruk kan verschillende oorzaken hebben:
- Bij het zogenaamde open kamerhoek glaucoom, kan met de laser de afvoer van het oogvocht vergroot worden (laser-trabeculoplastiek).
- Bij het zogenaamde gesloten kamerhoek glaucoom maakt men de afvoer van het oogvocht vrij door met de laser een klein gaatje te maken in het regenboogvlies (laser iridotomie).
Beide behandelingen zijn vrijwel pijnloos.
Andere aandoeningen
Meerdere afwijkingen van het netvlies en/of de bloedvaten in het netvlies kunnen aanleiding zijn voor een laserbehandeling.
Nastaar
Na een staaroperatie (cataract operatie) kan de staar weer gedeeltelijk terugkomen. De gezichtsscherpte vermindert dan weer. Men spreekt in zo'n situatie van nastaar. Met de laser kan in enkele minuten pijnloos een gaatje in de nastaar "gesneden" worden.
De laserbehandeling
U neemt plaats achter het laserapparaat en plaatst uw kin op een steun. De oogarts kan via het laserapparaat in uw oog kijken en met laserstralen uw oog behandelen. Bij de behandeling wordt een glazen lensje op uw hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. De laserstralen worden door deze lens heen op de afwijking gericht die behandeld moet worden. Tijdens de behandeling ziet u felle lichtflitsen. Het is belangrijk dat u tijdens de behandeling uw hoofd stil houdt.
Meestal verloopt de behandeling pijnloos, maar afhankelijk van de duur en het soort behandeling, kan u een beetje pijn voelen. De behandeling duurt tien tot dertig minuten.
Meer informatie
In de patiëntenfolder over poliklinische laserbehandeling vindt u meer informatie. Ook op de website van www.oogartsen.nl kunt u meer informatie vinden over poliklinische laserbehandeling.