- HomepageOogheelkunde
- Praktische informatie
- Het behandelteam
- Polikliniek
- Onderzoek en behandeling
- Chalazion (gerstekorrel)
- Complicaties bij het dragen van contactlenzen
- Dagbehandeling staaroperatie
- De ziekte van Graves
- Gezichtsveld onderzoek
- Het Herpes Simplex virusinfectie aan het oog
- Herpes Zoster bij het oog
- Natte Maculadegeneratie en macula oedeem
- Netvliesfoto's
- Poliklinische laserbehandeling
- Scheelzien operatie
- Slijmvlies-doorgroei over het oog (Pterygium en pinguecula)
- Suikerziekte en het oog
- Trabeculectomie (de operatieve behandeling bij glaucoom)
- Rijbewijskeuring
- Uw dossier inzien?
- Wachttijden
- Folders
- Handige links
Het Herpes Simplex virusinfectie aan het oog
Herpes Simplex is een virus dat ontstekingen kan veroorzaken in de huid, slijmvliezen en zenuwen. Er zijn twee belangrijke soorten Herpes Simplex virus (HSV):
- Het HSV type I is de meest voorkomende soort. Dit is het virus dat verantwoordelijk is voor de Herpes Simplex oogontsteking en een koortslip.
- Het HSV type II is seksueel overdraagbaar en veroorzaakt slechts zelden een ontsteking in het bovenlichaam.
Dit type I kent een aantal subtypen. Bij de verschillende subtypen kunnen duur en ernst van de ontsteking variëren. Ook de reactie op de behandeling kan verschillend zijn.
In principe is het Herpes Simplex virus type I niet besmettelijk voor anderen. Ieder mens draagt het Herpes Simplex virus type I bij zich in het bloed en de zenuwknopen. Bij slechts een deel van de mensen ontstaat een ontsteking bijvoorbeeld koortslip of oogontsteking. De algehele conditie bepaalt u wel of geen last krijgt van het virus.
Mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door griep, verkoudheid of andere aandoeningen) hebben daarom een grotere kans om klachten te ontwikkelen door het virus. Ook zonlicht (UV-licht), stress en menstruatie kunnen het virus uitlokken.
Wanneer iemand al een koortslip heeft, is het mogelijk dat die persoon de ontsteking met de handen overbrengt naar het eigen oog, zodat er ook een oogontsteking ontstaat.
De Herpes Simplex oogontsteking
De meest voorkomende Herpes Simplex oogontsteking is een ontsteking van het hoornvlies, het voorste heldere deel van het oog. Zo’n oogontsteking treedt meestal maar in één oog op.
Verloop en complicaties
De ziekte begint meestal bij het hoornvlies, maar kan ook een slijmvlies ontsteking (conjunctivitis) en een inwendige oogontsteking (uveïtis) veroorzaken. Een ontsteking in het oog kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog, gevoelig voor licht (fotofobie) en wazig zicht. Het kan ook geleidelijk ontstaan, waarbij de klacht van steeds waziger zien op de voorgrond staat. De ontsteking kan vanzelf over gaan.
Het virus kan littekens in het hoornvlies veroorzaken. Ook kunt u last blijven houden van droge ogen. Soms ontwikkelen zich op het hoornvlies chronische ontstekings-plekken, die zeer moeizaam genezen. Al deze mogelijke complicaties kunnen het gezichtsvermogen nadelig beïnvloeden.
Als de oorspronkelijke infectie genezen is, komt het virus in een ruststadium. Het virus blijft aanwezig in de zenuwen van de huid of het oog. Zo af en toe, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid, wordt het virus weer actief en veroorzaakt dan opnieuw problemen. U kunt dan opnieuw een oogontsteking of een koortslip krijgen. Eén op de vier mensen die een HSV oogontsteking hebben gehad, krijgt binnen twee jaar opnieuw zo’n oogontsteking.
Behandeling
Het is niet te voorspellen hoe een HSV-oogontsteking zal verlopen en of er complicaties zullen optreden, met eventueel negatieve gevolgen voor uw gezichtsvermogen. Dit kan afhankelijk zijn van uw gevoeligheid voor het virus, van uw lichamelijke conditie enzovoort. Daarom is het belangrijk om iedere HSV-oogontsteking door een oogarts te laten behandelen. Effectieve behandeling zal de kans op terugkeer van de oogontsteking verkleinen. Al bij een beginnende ontsteking moet u contact opnemen met uw oogarts, ook als u al vaker een oogontsteking heeft gehad.
De behandeling hangt af van de mate van uitbreiding van de ontsteking. Vaak worden antivirus medicijnen gebruikt in de vorm van oogdruppels of oogzalf.
Bij ernstige littekenvorming waardoor het zicht ernstig is aangedaan kan eventueel een hoornvliestransplantatie worden overwogen. Er bestaat een risico dat het virus ook het transplantaat aantast. Daarom wordt een transplantatie meestal pas overwogen als de herpesontsteking lange tijd niet meer actief is geweest. De oogarts bespreekt met u of deze behandeling nodig is.