- HomepageOogheelkunde
- Praktische informatie
- Het behandelteam
- Polikliniek
- Onderzoek en behandeling
- Chalazion (gerstekorrel)
- Complicaties bij het dragen van contactlenzen
- Dagbehandeling staaroperatie
- De ziekte van Graves
- Gezichtsveld onderzoek
- Het Herpes Simplex virusinfectie aan het oog
- Herpes Zoster bij het oog
- Natte Maculadegeneratie en macula oedeem
- Netvliesfoto's
- Poliklinische laserbehandeling
- Scheelzien operatie
- Slijmvlies-doorgroei over het oog (Pterygium en pinguecula)
- Suikerziekte en het oog
- Trabeculectomie (de operatieve behandeling bij glaucoom)
- Rijbewijskeuring
- Uw dossier inzien?
- Wachttijden
- Folders
- Handige links
Herpes Zoster bij het oog
Wat is Herpes Zoster?
Herpes Zoster is een huidziekte. Het is beter bekend als gordelroos. De huidziekte wordt veroorzaakt door een virus, het Varicella Zoster virus. Dit virus veroorzaakt waterpokken en gordelroos. U hoeft na besmetting met het virus niet meteen wat te merken. Het virus kan jaren in een soort slaapstadium in de zenuwbanen van uw lichaam zijn en ineens weer actief worden. Dit gebeurt meestal bij oudere mensen en bij mensen met een verminderde weerstand.
Verschijnselen
De eerste verschijnselen zijn ernstige pijn of jeuk. Uw huid kan branderig aanvoelen of u kunt een kloppend gevoel in uw huid hebben. Ook kan uw huid erg gevoelig zijn. Uw huid wordt rood en uiteindelijk ontstaan er blaasjes. De verspreiding van de blaasjes volgt het patroon van de aangedane zenuw.
De roodheid duurt drie tot zes weken. De zenuw raakt door het virus beschadigd. Dit veroorzaakt pijn. Als er meerdere zenuwen beschadigd zijn, kan deze pijn soms maanden tot jaren duren. Dit noemen we het ‘post-herpetische pijn syndroom’. De behandeling duurt lang en kan soms moeizaam zijn.
Herpes Zoster bij het oog
Herpes Zoster zit meestal in de zenuwen rond uw oog: bij de gevoelszenuwen van uw bovenooglid, de huid van uw voorhoofd en uw neuspunt. Het virus kan ook in de gevoelszenuw van uw oog komen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld ontsteking van uw hoornvlies of een ontsteking aan de binnenkant van uw oog (uveitis). Soms kan daardoor een verhoogde oogdruk ontstaan. Deze gevolgen kunnen ontstaan vanaf het moment dat uw huid rood wordt tot weken nadat de blaasjes zijn verdwenen.
Wat is de behandeling van Herpes Zoster?
De behandeling bestaat uit pijnbestrijding. Vaak worden ook andere medicijnen voorgeschreven, zoals medicijnen tegen het virus (antivirale medicijnen) of ontstekingsremmers (corticosteroïden).
Als ook uw oog geïnfecteerd schrift de oogarts oogdruppels, oogzalf, of tabletten voor. Soms moeten medicijnen via een infuus gegeven worden. Bij de meeste patiënten geneest de infectie uiteindelijk zonder blijvende gevolgen.
Complicaties
Sommige patiënten houden ondanks de vele medicijnen blijvende schade aan het of blijven pijn houden nadat de oorspronkelijke klachten zijn verdwenen.