- HomepageOncologie
- Het behandelteam
- Informatie per kankersoort
- AYA-zorg
- Infopunt, voor leven met en na kanker
- Voorlichtingsvideo's
- Behandelingen
- Chemotherapie
- Radiotherapie (bestraling)
- Revalidatie
- Palliatieve Unit
- Ondersteunings- en begeleidings- mogelijkheden
- Uw dossier inzien?
- Wachttijden
- Oncologie en COVID-19
- Presentaties van vorige lezingen
- Folders
- Handige links
Palliatieve Unit
Wat is palliatieve zorg?
Palliatieve zorg is zorg die niet gericht is op genezing, maar op verlichting van uw klachten.
Als u kanker heeft, kunt u verschillende gezondheidsklachten krijgen. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook als gevolg van de behandeling. Palliatieve zorg is bedoeld om klachten te verlichten en de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. De zorg wordt thuis of in het ziekenhuis verleend door een team van deskundigen. Belangrijk in de palliatieve zorg is de aandacht voor uw lichamelijke, geestelijke, sociale of spirituele behoeften. Ook steun aan uw familie en naasten is daarbij belangrijk.
Soms is het nodig dat u voor deze palliatieve zorg wordt opgenomen in het ziekenhuis. Het kan bijvoorbeeld gaan om het herstellen van de bijwerkingen van een behandeling, maar bijvoorbeeld ook om uit te zoeken wat de oorzaak is van de pijn of benauwdheid en hoe die het best behandeld kan worden.
De verpleegafdeling
U komt dan op de palliatieve Unit (B3), locatie Dordwijk. Er zijn tien bedden, verdeeld over vier tweepersoonskamers en twee éénpersoonskamers.
Er zijn meerdere artsen en hulpverleners betrokken bij de palliatieve zorg. Dat wordt multidisciplinaire zorg genoemd. Het team bestaat uit verpleegkundige, internist-oncoloog, pijnspecialist (anesthesist), psycholoog, psychiater, consultatief psychiatrisch verpleegkundige, liaisonverpleegkundige, maatschappelijk werker, fysiotherapeut en diëtiste.
Bij de zorg en behandeling op de Palliatieve Unit staan uw wensen centraal. Wat geeft het leven voor u kwaliteit? Dit is voor iedereen verschillend. Samen met u stellen we een plan van aanpak op dat niet gericht is op genezing maar om uw leven met de ziekte en de – soms beperkte - levensduur zo comfortabel mogelijk te maken. “Leven toevoegen aan dagen, geen dagen toevoegen aan leven”.
Palliatieve zorg thuis
Omdat veel patiënten voor het behandelen van hun symptomen ook na ontslag (technische) hulpmiddelen nodig hebben (infusen, drains) is een liaisonverpleegkundige aan de unit verbonden. Zij regelt de benodigde materialen en een goede coördinatie van deze zorg bij ontslag uit het ziekenhuis.
U kunt hier de informatiebrochure downloaden met praktische informatie over de Palliatieve unit.