Behandelingen
Hieronder leest u over verschillende behandelingen die binnen het specialisme Neurologie uitgevoerd worden.
Ritme monitoring middels een holter
Een herseninfarct wordt veroorzaakt door een afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Een afsluiting van een bloedvat kan verschillende onderliggende oorzaken hebben. Eén van deze oorzaken is boezemfibrilleren in het hart. Bij boezemfibrilleren van het hart kunnen stolsels ontstaan die naar de hersenen gaan en daar een afsluiting van een bloedvat veroorzaken. Boezemfibrilleren kan ook continu voorkomen. Dit kan dan makkelijk vastgesteld worden op een ECG.
Bij sommige mensen komt boezemfibrilleren zo nu en dan voor, gedurende korte periodes. Deze mensen merken dit over het algemeen niet. Toch is het belangrijk om dit vast te stellen, omdat het de oorzaak kan zijn van een herseninfarct. Als boezemfibrilleren de oorzaak van het herseninfarct is, dan zijn sterke bloedverdunners nodig om de vorming van stolsels te voorkomen.
Om vast te stellen of er af en toe boezemfibrilleren is, is het nodig om het hartritme tenminste 72 uur (3 dagen) in de gaten te houden. Bij patiënten die een TIA gehad hebben, wordt dit gedaan met een kastje dat het hartritme in de gaten houdt. Zo’n kastje wordt ook wel een holter genoemd. Patiënten die een herseninfarct hebben gehad worden over het algemeen opgenomen in het ziekenhuis. Bij opname wordt dan meteen gestart met het in de gaten houden van het hartritme. Als het herseninfarct een opname van 3 dagen of langer noodzakelijk maakt, dan wordt het hartritme gedurende 72 uur in de gaten gehouden in het ziekenhuis. Als de verschijnselen van het herseninfarct snel bijtrekken zodat de mogelijkheid er is om binnen 3 dagen naar huis te gaan, dan wordt een kastje (holter) meegegeven naar huis om alsnog aanvullend 72 uur het hartritme in de gaten te houden.
Behandeling van neurologische aandoeningen met botulinetoxine
Botulinetoxine is een natuurlijke stof die wordt aangemaakt door een bacterie (de Clostridium botulinum). Deze stof is als medicijn te gebruiken bij een aantal neurologische aandoeningen die moeilijk of niet op andere manier behandeld kunnen worden: dystonieën, hemifacialisspasme of kwijlen bij de ziekte van Parkinson.
Botulinetoxine blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier of speekselklier zodat de spier minder aanspant of de speekselklier minder speeksel maakt (als je de stekker uit het stopcontact haalt doet de televisie het niet meer). Het effect is tijdelijk waardoor de behandelingen na enkele maanden herhaald moeten worden.
Dystonieën zijn bewegingsstoornissen. Door een stoornis diep in de hersenen is de coördinatie van bewegingen verstoord zodat onwillekeurige oncontroleerbare spierverkrampingen optreden. Het gevolg hiervan is dat in het betreffende lichaamsdeel draaiende en wringende bewegingen optreden. Daarnaast kunnen ook afwijkende houdingen ontstaan of gaat men beven (tremor). Bij torticollis spasmodica vinden deze bewegingen in de nekspieren plaats. Bij blefarospasme in de spieren rond de ogen.
Behandeling bij torticollis spasmodica (TS)
Patiënten met TS hebben last van oncontroleerbare bewegingen in de nekspieren. Hierdoor is het mogelijk dat de nek bij hen in een afwijkende stand staat. Daarbij hebben ze soms ook last van schokkerige bewegingen of beven. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis diep in de hersenen (basale kernen) die niet met scans of andere onderzoeken aantoonbaar is.
TS is met medicijnen niet of nauwelijks behandelbaar. Door met een EMG apparaat en een naaldelektrode de actieve (delen van de) spieren op te zoeken en op die plaats botulinetoxine in te brengen, spannen de spieren minder aan en wordt de overbeweeglijkheid minder. Deze behandelingen worden gedaan in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de afdeling KNF (Klinische Neurofysiologie) van de locatie Dordwijk.
Behandeling bij blefarospasme
Door in de oogleden met een dun naaldje botulinetoxine te spuiten, kunnen de verkrampingen verminderen. De bijwerkingen zijn vaak niet ernstig, maar wel kunt u na de behandeling tijdelijk een blauw oog hebben of korte tijd een (half) dichthangend oog. Deze behandelingen worden gedaan in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de afdeling KNF (Klinische Neurofysiologie) of de polikliniek Neurologie van de locatie Dordwijk.
Behandeling bij hemifacialisspasme
Door in de overactieve spieren met een dun naaldje botulinetoxine in te spuiten, worden de verkrampingen minder. Dit geeft meestal een redelijk goed resultaat aan de spieren rond de oogleden. De spieren rond de mondhoek worden niet altijd behandeld, omdat daardoor een hinderlijk scheve mond kan optreden.
Deze behandelingen worden gedaan in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de afdeling KNF (Klinische Neurofysiologie) of de polikliniek Neurologie van de locatie Dordwijk.
Behandeling bij kwijlen bij de ziekte van Parkinson
Behandeling met medicijnen is niet goed mogelijk. Met behulp van een echoapparaat kan botulinetoxine in de speekselklieren worden ingespoten zodat de speekselproductie vermindert. De behandeling vindt plaats op de Röntgenafdeling.