Ziekte van Parkinson
In Nederland hebben naar schatting 50.000 mensen de ziekte van Parkinson. Dit is een neurologische ziekte die meestal op middelbare leeftijd begint en niet meer overgaat. Kenmerkende verschijnselen zijn spierstijfheid, traagheid en beven. Ook pijn, spraak- en slikstoornissen, depressies, problemen met het evenwicht, de slaap, het geheugen en de stemming komen veel voor.
Oorzaak
Naar de oorzaak van deze aandoening werd en wordt nog steeds veel onderzoek verricht. We weten inmiddels veel over de ziekte van Parkinson, maar de exacte oorzaak kennen we niet. Dat betekent dat we die oorzaak zelf niet kunnen behandelen en de ziekte ook niet kunnen voorkomen. Wel zijn er inmiddels steeds meer mogelijkheden om de klachten te behandelen.
Behandeltraject
Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen, als de ziekte langer bestaat, steeds meer en verschillende soorten klachten. Voor een zo goed mogelijke behandeling is begeleiding door een heel team van deskundigen nodig. Naast de huisarts en de neuroloog zijn dat:
- De Parkinsonverpleegkundige;
- De fysiotherapeut;
- De oefentherapeut;
- De logopedist;
- De ergotherapeut;
- Soms ook een revalidatiearts, psycholoog of psychiater.
Meestal is het de huisarts die patiënten met verdachte klachten van de ziekte van Parkinson naar de neuroloog verwijst. De neuroloog zal de diagnose stellen en beoordelen of medicatie of een andere behandeling nodig is. Vaak volgt een verwijzing naar de Parkinson verpleegkundige. Deze onderzoekt verder welke hulpvragen er zijn en wie die dan het beste kan oplossen. Wij verwijzen onze patiënten naar de hulpverleners in onze regio die extra kennis en ervaring hebben als het om de ziekte van Parkinson gaat. Zij zijn georganiseerd in het ParkinsonNet.
Alle neurologen van ons ziekenhuis beoordelen, behandelen en begeleiden mensen met de ziekte van Parkinson.