Nazorg
Identificatieplicht
Iedereen die zorg nodig heeft, moet zich kunnen identificeren. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte. Neem een ID-kaart of het paspoort van uw kind mee naar uw afspraak. Na verificatie kunnen wij ook digitaal recepten doorsturen naar uw apotheek.
Meer informatie hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.
Polikliniek Kindergeneeskunde
Bij ontslag krijgt u meestal een afspraak mee voor controle op de polikliniek Kindergeneeskunde.
Nazorgbureau
Voor een bepaalde groep baby’s bestaat het Nazorgbureau. Of uw baby in aanmerking komt voor het Nazorgbureau hoort u van de arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundige.
Meer informatie vindt u in de folder ‘Nazorgbureau voor couveusekinderen’.
TOP-programma
Het TOP-programma is een preventief programma waarbij de kinderfysiotherapeut aan huis komt. Het is speciaal bedoeld voor ouder(s) met baby’s die geboren zijn jonger dan 32 weken en/of minder wegen dan 1500 gram bij de geboorte.
Bekijk voor meer informatie deze website: www.top-eop.nl
Consultatiebureau
Het consultatiebureau krijgt bericht van zowel de opname als ontslag van uw baby. Als u dit niet wil, dan kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige op de afdeling. De consultatiebureauverpleegkundige neemt contact met u op voor een intakegesprek. Dit gebeurt ook als u naar het Nazorgbureau gaat.
Bij het ontslag van uw baby krijgt u een verpleegkundige overdracht mee voor het consultatiebureau. Daarin wordt een kort verloop van de opname beschreven.
Kraamzorg
De dagen dat uw baby in het ziekenhuis gelegen heeft gaan af van uw kraamzorg dagen. Als u in de kraamtijd naar huis gaat, dan kunt u contact opnemen met de kraamzorg om dit thuis voort te zetten.
Uitgestelde kraamzorg
Om in aanmerking te komen voor uitgestelde kraam- of couveuse nazorg, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u hiervoor in aanmerking komt. Als u hiervoor een aanvraagformulier nodig heeft, dan kunt u terecht bij de verpleegkundige of de arts.
Verloskundige
In de kraamtijd biedt de verloskundige nog zorg thuis. Bij ontslag kunt u contact opnemen met de verloskundige. U krijgt een overdracht mee waarin het verloop van de opname in staat beschreven.
Mocht u na ontslag in het ziekenhuis inroomen op Rhena - Neonatologie biedt uw eigen verloskundige de zorg in het ziekenhuis.
Verlengd zwangerschapsverlof
Is uw baby langer dan zeven dagen in het ziekenhuis opgenomen geweest? Dan heeft u mogelijk recht op verlengd zwangerschapsverlof. Dit kunt u nakijken op de website van het UWV.
U kunt hiervoor een schriftelijke verklaring vragen aan de verpleegkundige van de afdeling.
Kinderthuiszorg
Als uw baby met sondevoeding, monitor of zuurstof naar huis gaat wordt Kinderthuiszorg aangevraagd. U krijgt voor ontslag de folder met het telefoonnummer van de Kinderthuiszorg.
Stichting MEE
Als uw baby te vroeggeboren is of een moeilijke start heeft gehad, dan kan dit van invloed zijn op het gehele gezin. Stichting MEE kan u hierbij helpen. Zij kunnen u en uw gezin ondersteunen. Vragen over de ontwikkeling van uw baby worden beantwoord. Er wordt met u meegedacht bij de dagelijkse zorg en er wordt een luisterend oor geboden.
Vaccinaties
Uw baby gaat vaccinaties krijgen volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Hiervoor ontvangt u een envelop thuis met vaccinatiekaarten. Soms moet uw baby voor een vaccinatie 24 uur worden opgenomen. De tweede en volgende vaccinaties kunnen op het nazorgbureau, consultatiebureau of zo nodig in het ziekenhuis gegeven worden. Het is belangrijk, dat u de vaccinatiepapieren meebrengt.
Vragen bij ontslag
Wat fijn dat uw baby mee mag naar huis. Het kan echter zijn dat er vragen ontstaan als u thuis bent. U kunt dan het volgende doen:
- Voor dringende en acute spoedeisende hulp, bel dan altijd 112.
- Gaat uw baby naar het consultatiebureau dan mag u voor praktische vragen contact opnemen met het consultatiebureau. Voor medische vragen kunt u de huisarts bellen.
- Indien uw baby in aanmerking komt voor het Nazorgbureau mag u tot de eerste afspraak Rhena - Neonatologie bellen. U mag ook contact opnemen met de poli Kindergeneeskunde via (078) 652 33 70 en bij niet dringende vragen kunt u mailen naar: hetnazorgbureau@asz.nl.