Verpleegafdeling D3
Afdeling D3 op locatie Dordwijk is een verpleegafdeling die hoort bij het specialisme Interne Geneeskunde. Op deze afdeling zijn 30 bedden voor Interne Geneeskunde en Nefrologie (= nierziekten). Er zijn twee bedden voor Reumatologie. Op deze afdeling worden patiënten opgenomen met aandoeningen aan de nieren, met reumatische klachten, aandoeningen aan de hormoonhuishouding en voor onderzoek en behandeling van algemene lichamelijke klachten. U vindt afdeling D3 op de derde verdieping. Er is een nauwe samenwerking met de afdeling Dialyse. De verpleegkundigen van afdeling D3 zijn geschoold om patiënten te begeleiden bij de Capd (is peritoneaal dialyse,of dialyse via het buikvlies).
De hoofdbehandelaar tijdens opname kan anders zijn dan op de polikliniek. Uiteraard proberen we u zoveel mogelijk terug te laten komen bij uw 'eigen' nefroloog.
Waardevolle spullen
Wij willen u er op attenderen geen waardevolle spullen mee te nemen gedurende uw verblijf in het ziekenhuis. Het ziekenhuis kan zich niet aansprakelijk stellen bij vermissing van waardevolle spullen
Artsenvisite
De arts assistent komt op doordeweekse dagen iedere dag op bezoek. In het weekend komt de arts assistent alleen bij u langs als er bijzonderheden zijn in uw lichamelijke toestand waarvoor de behandeling zo nodig aangepast moet worden.
Het kan ook zo zijn dat de verpleegkundige met de arts afspraken maakt over uw behandeling. Het is dan niet altijd nodig dat de arts zelf in het weekend langskomt. Bijvoorbeeld als er bloedonderzoek gedaan is waaruit blijkt dat de medicijnen aangepast moeten worden.
Wat is een arts assistent?
Een arts assistent is een arts die klaar is met zijn artsenstudie en/of zich aan het specialiseren is. Hij/zij werkt onder de verantwoordelijkheid van de specialist van de afdeling; de nefroloog of internist. De arts assistent wordt ook wel zaalarts genoemd. De reumatoloog heeft geen arts-assistent. De reumatoloog bezoekt u dagelijks tenzij er anders wordt vermeld.
De nefroloog en internist komen twee keer per week bij u aan bed, normaal gesproken op dinsdag- en vrijdagochtend. Soms is de specialist die aan uw bed komt een andere dan u op de polikliniek heeft gezien.
Wat gebeurt en tijdens een artsenvisite?
Tijdens de artsenvisite bespreken de arts en de verpleegkundige met u hoe het met u gaat en hoe uw behandeling er verder uitziet. De arts kan ook een andere specialist om advies vragen als dit voor uw behandeling nodig is. Als er onderzoek bij u gedaan is, krijgt u de uitslag daarvan ook dan te horen.
Familiegesprek
U kunt op de afdeling ook een familiegesprek aanvragen. U kunt dan met de arts assistent bespreken hoe het met u gaat. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de afdelingssecretaresse.
Wie werken er op deze afdeling?
Op deze afdeling werken medisch specialisten, arts-assistenten, co-assistenten, een afdelingshoofd, verpleegkundigen, ziekenverzorgenden, verpleegkundigen in opleiding, stagiaires, zorgassistenten en afdelingssecretaressen.
Wij werken nauw samen met andere hulpverleners in het ziekenhuis. Ook met hen kunt u te maken krijgen als dat voor uw behandeling nodig is.
- Diëtisten;
- Fysiotherapeuten;
- Patiëntenbegeleiding;
- Maatschappelijk werk;
- Laboranten;
- Dialyse/Capd) (Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse);
- Transferbureau ( voor regelen van transmurale zorg);
- Specialistisch verpleegkundigen op het gebied van diabetes, dermatologie, psychiatrie.
Contactpersoon
Bij het opnamegesprek op de afdeling vraagt de verpleegkundige u een contactpersoon te benoemen. Dat kan een familielid zijn of iemand anders uit uw naaste omgeving. De contactpersoon is gedurende uw opname het aanspreekpunt voor zowel de verpleegkundige als de patiënt. Aan de eerste contactpersoon wordt informatie verstrekt. De bedoeling is dat hij of zij de andere familieleden of vrienden inlicht. ls de eerste contactpersoon niet bereikbaar, dan wordt de tweede contactpersoon gebeld als er direct contact nodig is.
De verpleegkundigen zijn bevoegd alleen algemene en verpleegkundige informatie aan u te verstrekken. Medische informatie wordt alleen door een arts verstrekt.
Decubitus
Decubitus is een ander woord voor doorligplekken. Iedereen –jong en oud- die langere tijd ligt of zit, kan het krijgen. Het is een pijnlijke aandoening, die ervoor kan zorgen dat het langer duurt voordat u beter bent. Bekijk in de video hieronder hoe u decubitus kunt voorkomen.