Wetenschappelijk onderzoek
In het MS-Centrum werken we mee aan wetenschappelijk onderzoek. Zo krijgen we beter inzicht in de oorzaak van MS en hoe we patiënten met MS zo goed mogelijk kunnen behandelen en begeleiden.
Het kan zijn dat we u vragen om hieraan mee te doen. Deelname is geheel vrijwillig en vanzelfsprekend krijgt u eerst uitgebreide informatie hierover. Als u besluit mee te doen, geeft u schriftelijke toestemming.
BeterKeten (SPIN-P studie)
De BeterKeten is er door en voor professionals uit zorginstellingen in de regio Rijnmond. De BeterKeten stimuleert, faciliteert en initieert samenwerking tussen zorginstellingen op de gebieden patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek. Het belang van de patiënt staat voorop en de aanpak is resultaatgericht. Het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en Albert Schweitzer ziekenhuis zijn de bestuurlijke partners van stichting BeterKeten.
Neuroloog Janet de Beukelaar ontvangt promotiesubsidie van Stichting BeterKeten
Met een promotiesubsidie van Stichting BeterKeten kan Janet de Beukelaar, neuroloog, gedurende de komende drie jaar een promovendus aanstellen in ons ziekenhuis. Met de subsidie wordt onderzoek gedaan naar hoe de prognose en respons op immunologische therapie voorspeld kan worden bij patiënten met Primair Progressieve Multiple Sclerose (PPMS).
Doel
PPMS is een ernstige progressieve ziekte waarbij schade optreedt aan het ruggenmerg en de hersenen. Het beloop is onvoorspelbaar. Sinds 2018 is een risicovolle immunologische behandeling beschikbaar, die waarschijnlijk alleen effect heeft op een subgroep van PPMS-patiënten waarbij de schade vooral wordt veroorzaakt door het afweersysteem. Het doel van dit onderzoek is het herkennen van deze subgroep en het identificeren van prognostische factoren. Uiteindelijk leidt dit tot behandeling op maat, worden onnodige risico’s vermeden en kosten bespaard.
Selectie
Negen onderzoekers uit de Beter Keten centra dienden na het doorlopen van interne selectierondes een onderzoeksvoorstel in voor deze subsidie. Het onderzoeksvoorstel van Janet werd uit deze inzendingen geselecteerd voor de 'BeterKeten-promotiesubsidie’.
Trots
Marlise Schouten, directeur van BeterKeten en Jurgen Riedl, voorzitter Wetenschapscommissie, feliciteerden Janet en overhandigden haar de cheque en een bos bloemen op haar verjaardag. Janet is erg blij met de toegekende subsidie. “Ik neem de prijs in ontvangst, maar we hebben dit met het hele onderzoeksteam bereikt”, aldus Janet. Eind 2017 diende Janet het onderzoeksvoorstel ook in bij BeterKeten, maar toen werd de aanvraag niet uitgekozen. “Het was een hele teleurstelling dat we de promotiesubsidie niet ontvingen, maar we hebben vertrouwen gehouden in het onderzoek en het verbeterde voorstel dit jaar wederom ingediend met dit fantastische resultaat tot gevolg.” In 2019 werd aan Janet een subsidie toegekend van het Nationaal MS Fonds. De subsidieaanvraag werd ingediend in nauwe samenwerking met het Erasmus MC.
SPIN-P studie
Klik hier voor een interview van Janet de Beukelaar bij Nationale MS Dag 2020.
RELAMS studie
Een schub komt regelmatig voor bij patiënten met MS. Een schub is een plotselinge verslechtering in uw situatie met een toename van al bekende neurologische klachten of het ontstaan van nieuwe neurologische klachten. Soms lijken de klachten op een schub, terwijl dit bij aanvullend onderzoek niet het geval blijkt te zijn. In dit onderzoek willen we onderzoeken wat de oorzaak is van uw klachten en kijken hoe vaak bepaalde oorzaken voorkomen. De RELAMS studie is een landelijke multicenter studie, het Albert Schweitzer ziekenhuis is een van de participerende centra. In het Albert Schweitzer ziekenhuis is de studie van start gegaan in oktober 2020. De studie focust zich op patiënten met Relapsing Remitting MS.
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de MS-verpleegkundige via telefoonnummer 078-652 33 90 of de research medewerker via telefoonnummer 078-654 71 15.
BIA studie
De studie onderzoekt wat voor invloed het gebruik van het medicijn Cladribine heeft op de darmflora en het aantal schubs in de komende twee jaar bij patiënten met actieve Relapsing Remitting MS. Onderzoek naar de darmflora is een actueel onderwerp omdat de darmflora van belang lijkt te zijn voor de ziekteactiviteit bij multipele sclerose. Darmflora is een verzamelnaam voor alle goede en slechte bacteriën die in uw darmen leven. Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken of we door het aantonen van bepaalde bacteriën in de darmflora vroegtijdig kunnen voorspellen of een MS patiënt baat zal hebben bij de behandeling met Cladribine. Cladribine (Mavenclad ®) is al goedgekeurd voor de behandeling van MS en dit middel krijgt u in het kader van uw standaard behandeling. De BIA studie is een landelijke multicenter studie en het ASz is een van de participerende centra. In het ASz is de studie van start gegaan in maart 2019.
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de MS-verpleegkundige via telefoonnummer 078-652 33 90 of research medewerker via telefoonnummer 078-654 71 15.
PROUD studie
MS@Work studie
In Nederland loopt een studie naar arbeidsparticipatie bij mensen met MS: de MS@Work studie. De onderzoekers zijn hierbij op zoek naar factoren die van invloed zijn op de arbeidsparticipatie bij mensen met MS.
DOT MS-studie
De DOT-MS studie is een landelijke multicenter studie. Deze studie onderzoekt of er bij patiënten die minimaal vijf jaar geen tekenen van ontsteking hebben vertoond terwijl zij zogenaamde “eerstelijns ziektemodulerende therapie” gebruikten, veilig met de behandeling gestopt kan worden. Het gaat bij die therapie om interferon (Rebif/Avonex/Betaferon/Pledigry), glatirameeracetaat (Copaxone), dimethylfumaraat (Tecfidera) of teriflunomide (Aubagio). De verrichter is het Amsterdam UMC.
Voor deze studie worden geen nieuwe patiënten meer toegelaten.
Noisy Rebels studie
Dit onderzoek is opgezet door het MS-Centrum Amsterdam (Amsterdam UMC, locatie VUmc) in samenwerking met de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en wordt uitgevoerd in veel verschillende ziekenhuizen in Nederland, waaronder het Albert Schweitzer ziekenhuis. In dit onderzoek zullen naar verwachting ongeveer 200 patiënten uit heel Nederland meedoen. De stichting Treatmeds betaalt het onderzoek. Treatmeds wordt financieel ondersteund door de Nederlandse zorgverzekeraars. De medisch-ethische toetsingscommissie van Amsterdam UMC heeft dit onderzoek goedgekeurd.
Wat is het doel van het onderzoek?
In dit onderzoek vergelijken we de werking en veiligheid van MS-medicijnen ocrelizumab en rituximab. Ocrelizumab wordt sinds een paar jaar gebruikt voor de behandeling van MS. Rituximab mag sinds kort ook voor de behandeling van MS worden gebruikt. Er zijn veel aanwijzingen dat rituximab even goed werkt en even veilig is als ocrelizumab, maar er is nog geen hard bewijs.
Wat is de achtergrond het onderzoek?
Mensen met MS hebben problemen met (onder andere) bewegen, zien en denken door ontstekingsplekken in de hersenen en het ruggenmerg. In deze ontstekingsplekken spelen bepaalde witte bloedcellen, die we B-cellen noemen, een grote rol. Het veel gebruikte medicijn ocrelizumab (Ocrevus) bestaat uit antistoffen die B-cellen wegvangen en dat werkt goed tegen MS. Rituximab werkt bijna op dezelfde manier en is veel minder duur dan ocrelizumab. Toch aarzelen veel neurologen rituximab te adviseren, omdat het minder grondig is onderzocht. Dit onderzoek vergelijkt daarom rituximab en ocrelizumab. De onderzoekers verwachten geen noemenswaardige verschillen te zullen vinden. In dat geval zullen neurologen waarschijnlijk vaker rituximab gaan adviseren dan nu. Mensen met MS krijgen dan nog steeds een uitstekende behandeling, maar voor een veel gunstiger prijs.
Hoe verloopt het onderzoek?
Doet u mee met het onderzoek? Dan duurt dat ongeveer 30 maanden. Voordat een behandeling met ocrelizumab of rituximab start, heeft uw neuroloog ervoor gezorgd dat er testen zijn gedaan om zeker te weten dat de behandeling in uw geval veilig is. Als bij deze testen geen problemen zijn gevonden, wordt voor meedoen aan het onderzoek een uitgebreider neurologisch onderzoek uitgevoerd en bij vrouwen een zwangerschapstest afgenomen. Ook zullen we nagaan of u voldoende de Nederlandse taal beheerst om de toestemmingsformulieren voor het onderzoek te begrijpen en of u wilt meewerken aan het extra bezoek en de extra testen die horen bij meedoen aan het onderzoek.
Als u voor het onderzoek in aanmerking komt, wordt u behandeld door uw eigen MS-neuroloog. U ontvangt dan ook verdere schriftelijke informatie over het onderzoek.
Het onderzoek is maart 2024 gestart in het Albert Schweitzer ziekenhuis.