Individuele behandeling
Tijdens opname
Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, kan de behandelend specialist de hulp van een medisch psycholoog inroepen om bij te dragen aan een goede behandeling. U kunt uw specialist ook zelf om een verwijzing vragen. De gesprekken vinden bij voorkeur plaats in een aparte ruimte op de afdeling en niet bij u aan bed. De medisch psychologen kunnen overigens ook indirect bij een behandeling betrokken zijn als zij deelnemen aan een multidisciplinair overleg over patiënten op de verpleegafdelingen. Na de ziekenhuisopname kan de behandeling zo nodig op de polikliniek voortgezet worden.
Polikliniek
Behandeling op de polikliniek duurt meestal niet lang. Een veelvoorkomend doel bij de individuele behandeling is het anders om leren gaan met (de gevolgen van) lichamelijke klachten of ingrijpende gebeurtenissen.
De behandeling is gericht op het terugvinden van het psychisch evenwicht en/of op het leren veranderen van uw gedrag, uw leefstijl en uw beleving van de lichamelijke klachten. Soms wordt hierbij aanvullend gebruik gemaakt van e-health modules (online behandelprogramma’s).
Een meer intensieve vorm van behandeling is kortdurende psychotherapie. Centraal hierin staat toename van zelfinzicht in relatie tot uw lichamelijke problemen, verandering in uw gebruikelijke manier van denken, voelen en doen. Soms wordt gekozen om in een kleine groep met andere patiënten of lotgenoten samen te werken in een cursus of groepsbehandeling. De medisch psychologen werken met methoden waarvan de werkzaamheid wetenschappelijk is aangetoond, zoals de cognitieve gedragstherapie en Behavioral Medicine en EMDR.
Is een langer durende behandeling nodig? Staan uw klachten of problemen los van uw lichamelijke aandoening? Leent de problematiek zich niet voor behandeling op de afdeling Medische Psychologie? Dan verwijst de psycholoog in het ziekenhuis u (in overleg met u) door naar een andere hulpverlener of instantie. Dit kan bijvoorbeeld een psycholoog buiten het ziekenhuis zijn of een psycholoog binnen de GGZ.