Endoscopie
Op de afdeling Endoscopie van het Albert Schweitzer ziekenhuis vinden de onderzoeken en behandelingen plaats van de slokdarm, maag, darm en lever met behulp van een endoscoop. Op de afdeling Endoscopie worden de volgende onderzoeken gedaan:
- Gastroscopie (maagonderzoek)
- Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)
- Colonoscopie
- Gastro- en colonoscopie
- pH-metrie, manometrie en impedantiemeting (zuurgraadmeting)
- ERCP (galwegonderzoek)
- Videocapsule endoscopie
- Echo-endoscopie
Hoe maak ik een afspraak voor een endoscopisch onderzoek?
Als u vanuit een ander specialisme verwezen wordt, dan maakt de polikliniekassistente een afspraak voor u. Als u door uw huisarts verwezen wordt, kunt u telefonisch een afspraak maken. Niet alle onderzoeken worden op elke locatie uitgevoerd. Daardoor kan het voorkomen dat u soms niet op de locatie van u voorkeur terecht kan. Bij het maken van de afspraak, hoort u welke voorbereiding er nodig is voor het onderzoek. U kunt afdeling Endoscopie bereiken op (078) 652 32 21 van 8:00 tot 16:30 uur. U kunt zelf uw afspraak inzien via het patiëntenportaal MijnASz.
Wie voert het onderzoek uit?
De endoscopie wordt uitgevoerd door de MDL-arts, een MDL-arts in opleiding of de verpleegkundig endoscopist. Binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn er opleidingsplaatsen voor artsen. Dit houdt in dat artsen die in opleiding zijn tot medisch specialist een deel van hun opleiding op onze afdeling volgen en daarbij begeleid worden door de MDL-artsen. Deze MDL-arts in opleiding verricht dus zelfstandig onderzoeken, maar er is altijd een MDL-arts aanwezig om met hem of haar mee te kijken.
Wat is een endoscoop?
Een endoscoop is een bestuurbare, buigzame slang. In de endoscoop zit licht en in de tip van de endoscoop zit een chip, waardoor op een monitor de binnenkant van uw organen te zien is. De arts kan daardoor direct de binnenkant van uw organen bekijken en zo een diagnose stellen. Met speciale dunne, buigzame instrumenten kan de arts weefselstukjes voor onderzoek wegnemen, poliepen weghalen of vernauwingen opheffen. Van het onderzoek worden foto’s gemaakt.
Sedatiescreening voorafgaand aan uw endoscopisch onderzoek
Scopenreiniging
De scoop komt na gebruik bij de scopenreiniging waar eerst alle kanalen handmatig gereinigd worden. Dan gaat hij in de machine, waar hij met reinigingsmiddel en desinfectanten voor de duur van 25 minuten heel grondig gereinigd wordt. Dit proces wordt gekoppeld aan de scoop met patiënt en arts, zodat altijd geregistreerd wordt welke scoop bij welke patiënt gebruikt is. Als dit klaar is komt de scoop in een droogkast te hangen waar deze in twee uur tijd gedroogd wordt en weer klaar is voor gebruik. Dit alles wordt gedaan volgens de Nederlandse richtlijnen.