Aambeien
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn gezwollen bloedvaten en zitten in het laatste stukje van de darmen. Door hard persen tijdens de ontlasting kunnen aambeien steeds groter worden en opzwellen. Uiteindelijk kunnen ze buiten uw anus uitpuilen. Aambeien kunnen jeuken, pijn doen en gaan bloeden. Ook door veel zitten, weinig bewegen, harde ontlasting en overgewicht kunnen de klachten erger worden.
Stadia van aambeien:
- Graad I: de aambeien puilen uit aan de binnenkant van de anus en zijn van buitenaf niet te zien.
- Graad II: de aambeien puilen uit tijdens het poepen, maar herstellen zich daarna spontaan.
- Graad III: de aambeien blijven uitpuilen en de zwelling moet je zelf terugduwen.
- Graad IV: de aambeien puilen continu naar buiten uit en zijn niet meer terug te duwen.
Onderzoek en diagnose
Jeuk of pijn rondom de anus kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen. Daarom onderzoekt de arts uw anus, het anale kanaal en het begin van uw endeldarm. Voor dit onderzoek zit u in een gekantelde stoel. Zo nodig wordt later aanvullend onderzoek gedaan, bijvoorbeeld een kijkonderzoek van de dikke darm (endoscopie).
Behandelmethoden
Aambeien kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Samen met uw arts bespreekt u de mogelijkheden en de voor- en nadelen van elke methode. U beslist samen welke methode het beste bij u past. Hieronder leest u welke behandelmethoden er zijn.
Inspuiten met vloeistof
De chirurg spuit de aambei in met een vloeistof die er voor zorgt dat de bloedvoorziening van de aambei stopt. Hierdoor sterft de aambei af. Dit is een pijnloze methode die vooral wordt toegepast bij graad I aambeien.
Het voordeel van deze behandeling is dat het poliklinisch kan gebeuren en de behandeling is in principe pijnloos. Het nadeel van deze behandeling is dat het soms niet meteen werkt of niet voldoende werkt. De behandeling moet dan een of meerdere keren worden herhaald. De kans op genezing is ongeveer 90%.
Het plaatsen van een bandje
Als inspuiten niet mogelijk is en als het gaat om graad I of graad II aambeien, wordt vaak gekozen voor het plaatsen van een bandje. Bij deze behandeling plaatst de chirurg een bandje om het uitgezakte slijmvlies. Hierdoor sterven de aambeien af. Het plaatsen van een bandje gebeurt poliklinisch en u hoeft niet onder narcose.
De chirurg brengt een klein buisje in uw anus. Via dit buisje wordt het uitgezakte slijmvlies weer iets naar binnen gebracht in uw anale kanaal. De aambeien worden afgekneld door het rubberen bandje en sterven binnen enkele dagen af. U kunt hierbij nog wat bloedverlies hebben.
Het plaatsen van het bandje duurt 5 tot 10 minuten. Er is geen verdoving nodig. De behandeling doet geen pijn, maar geeft wel even een vervelend gevoel.
Het voordeel van deze behandeling is dat het poliklinisch kan gebeuren en de behandeling is in principe pijnloos. Het nadeel van deze behandeling is dat het soms niet meteen werkt of niet voldoende werkt. De behandeling moet dan één of meerdere keren worden herhaald. De kans op genezing bij graad I-II aambeien is ongeveer 90%, bij graad III-IV aambeien ongeveer 50%.
Operatie waarbij de aambei volledig wordt verwijderd
Als u pijnlijke, volledig uitgezakte en ernstig afgeknelde aambeien heeft, kan een operatie nodig zijn. De chirurg snijdt de uitwendige en inwendige aambei weg. Hierbij wordt het wondje aan de buitenzijde van de anus opengelaten. Inwendig is een oplosbare hechting geplaatst. Een operatie wordt meestal toegepast bij graad III-IV aambeien.
Deze operatie gebeurt met een ruggenprik of onder volledige narcose. U wordt hiervoor één of twee dagen opgenomen in het ziekenhuis. Het operatiegebied is de eerste dagen na de operatie gezwollen en pijnlijk.
Het voordeel van deze behandeling is dat het aambeiweefsel volledig wordt verwijderd, waardoor de kans op terugkeer heel klein is. Een nadeel van deze behandeling is dat de kringspier wordt beschadigd, waardoor u incontinent voor ontlasting kunt worden. Verder kunt u veel pijn hebben na de operatie en is er een kleine kans dat de wond niet goed geneest. De kans op genezing is ongeveer 70%.
Laserbehandeling
De laserbehandeling is een (relatief nieuw) alternatief voor een operatie. Met een laser worden de vaatjes die de aambei voorzien van bloed dichtgeschroeid. De chirurg brengt een dun naaldje met aan het uiteinde een laserkop via een klein sneetje bij de vaatjes. Hierna wordt via de laser zeer plaatselijk hitte afgegeven waardoor de vaatjes dichtschroeien. Hierdoor slinken de aambeien in de weken daarna en stopt het bloedverlies meestal. De laserbehandeling wordt onder algehele anesthesie (narcose) of met een ruggenprik gedaan. Bij kleinere aambeien kan de laserbehandeling met een ruggenprik of onder een roesje gedaan worden.
De behandeling duurt meestal ongeveer 15 minuten, De pijnklachten vallen vaak erg mee. Het is mogelijk dat de aambeien niet meteen na de eerste laserbehandeling weg zijn. Een extra behandeling kan dan nodig zijn.
Het voordeel van deze behandeling is dat de kleine wond makkelijk geneest, u minder pijn heeft en dat er geen kans op incontinentie is. Doordat de techniek nog nieuw is, weten we nog niet wat de resultaten op langere termijn zijn.