Operaties bij longkanker
Als bij een patiënt met longkanker een longoperatie nodig is, bespreekt de longarts of de longchirurg met u welke operatie uitgevoerd gaat worden.
Kijkoperaties bij longkanker
Er zijn vier soorten kijkoperaties. De ingreep van de kijkoperaties is steeds hetzelfde. Het verschil zit in de hoeveelheid long die weggehaald wordt:
- Segmentresectie: verwijdering van een deel van een longkwab;
- Lobectomie: verwijdering van een longkwab;
- Bi-lobectomie: verwijdering van twee longkwabben;
- Pneumonectomie: verwijdering van één long in zijn geheel.
Op basis van de longfunctie wordt bepaald hoeveel van de long verwijderd kan worden, zodat voldoende longcapaciteit overblijft.
Open operatie bij longkanker
Als een kijkoperatie niet mogelijk is, wordt geopereerd via een spiersparende techniek. Hierdoor heeft een patiënt minder pijn, sneller herstel en blijft er een kleiner litteken over in vergelijking met de gangbare grote snede (postero-laterale incisie).
Soms is de tumor zo gelokaliseerd dat ook een deel van de luchtpijp van de achterblijvende longkwab moet worden verwijderd, zodat de luchtpijp weer moet worden hersteld. Dit noemt men een Sleeve resectie. Deze verfijnde techniek is maar in een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland mogelijk. Het Albert Schweitzer ziekenhuis behandelt patiënten binnen en buiten de regio die deze operatie moeten ondergaan.