Zorgpad

Trechterborst operatie

Trechterborst, wat is dat?
Een trechterborst is een groeistoornis waarbij het kraakbeen van de ribben en het borstbeen naar achteren is gegroeid. Hierdoor kan het borstbeen wat gedraaid zijn en de borst ongelijk zijn (vergroeiing). De mate van vergroeiing verschilt per patiënt.

Oorzaken
De oorzaak van een trechterborst is onbekend. Mogelijk wordt de trechterborst veroorzaakt door een te sterke groei van het ribkraakbeen. Door deze sterke groei zetten de ribben en het kraakbeen uit. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een vergroeiing.

Mogelijke gevolgen
De trechterborst geeft in principe geen lichamelijke klachten. Wel klagen sommige patiënten over een vage pijn in de borst of af en toe over wat benauwdheidsklachten die niet goed te duiden zijn. De meeste patiënten met een trechterborst laten zich opereren, omdat zij ontevreden zijn over hoe hun borst er uit ziet.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenLongchirurgieLong- en borstkasoperatiesOperatie aan een trechterborst
  1. Voorbereiding

    Voorbereiding op de operatie

    Voor de operatie krijgt u eerst een onderzoek. Bij dit onderzoek kijkt de arts (anesthesioloog) of u de operatie lichamelijk wel aan kunt. Dit heet de ‘pre-operatieve screening’. De anesthesioloog bespreekt met u de mogelijkheden van pijnbestrijding en anesthesie. Ook heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige.

    Verder wordt voor de operatie altijd een ‘gewone’ foto van uw borstkas gemaakt door de medisch fotograaf. De chirurg maakt deze afspraak voor u. U krijgt fysiotherapie ter verbetering van de houding van uw rug en borstkas.

    In de folder leest u meer over de voorbereidingen die u (thuis) moet treffen.

  2. De operatie

    De operatie

    U wordt meestal op de dag voor de operatie opgenomen. Op de dag voor de operatie oefent de fysiotherapeut met u hoe u de eerste tijd in/uit bed moet komen. Ook worden u ademhalingsoefeningen en houdingsoefeningen geleerd. Zo bent u alvast goed voorbereid.

    Voor de operatie moet u nuchter zijn. Tijdens het pre-operatief spreekuur hoort u vanaf wanneer u niet meer mag eten of drinken en welke medicijnen u eventueel moet innemen.

    De operatie
    Aan elke kant van de borst, in de flank, maakt de arts een kleine opening van twee á drie centimeter. Door de eerste opening wordt een gebogen metalen strip (pectus bar) ingebracht die vooraf op maat is gebogen. Via de tweede opening brengt de arts een kleine camera (thoracoscoop) in. Zo kan hij goed bekijken of de metalen strip op de juiste plek zit. Deze strip gaat achter de ribben en het borstbeen langs om zo het borstbeen in de juiste vorm te dwingen. De metalen strip blijft drie jaar zitten.

    De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Na de operatie mag u alles weer eten en drinken.

  3. Na de operatie

    Na de operatie

    U kunt napijn hebben. De anesthesioloog heeft bij de pre-operatieve screening met u besproken welke pijnstilling u na de operatie krijgt. Als u veel pijn heeft, kunt u extra pijnstilling krijgen.

    De eerste dagen helpt de fysiotherapeut u bij het in en uit bed komen. Ook helpt de fysiotherapeut u met houdings- en ademhalingsoefeningen. U mag meestal na drie à vier dagen naar huis als u zelfstandig kunt lopen en de pijn meevalt.

    Twee weken na de operatie mag u weer naar school of naar werk. De eerste zes weken na de operatie zijn er een paar bewegingsadviezen. De eerste twee maanden na de operatie mag u geen zwaar lichamelijk werk uitoefenen.

    Meer informatie over de trechterborst kunt u lezen in de folder.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenLongchirurgieLong- en borstkasoperatiesOperatie aan een trechterborst
Naar boven