Kijkoperaties
Bij sommige soorten longafwijkingen heeft de longarts weefsel nodig om tot een diagnose en/of behandeling te komen. Dit kan longweefsel, lymfeklierweefsel en/of longvliesweefsel zijn. Hiervoor is een kijkoperatie nodig, waarbij een stukje weefsel weggenomen wordt. In het laboratorium wordt het weefsel onderzocht, waarna een diagnose gesteld kan worden.
Soms wordt een kijkoperatie uitgevoerd om te beoordelen of een bepaalde longoperatie mogelijk is.
Mediastinoscopie
Het gebied tussen de longen wordt het mediastinum genoemd. Hierin bevinden zich het hart, de luchtpijp, de slokdarm en de grote lichaams(slag)aders. Een mediastinoscopie is een kijkoperatie waarbij kleine stukjes lymfeklierweefsel worden uitgenomen. Deze stukjes weefsel (biopt) worden in het laboratorium onderzocht. Zo kan een diagnose worden gesteld. In het geval van een longtumor wordt er gekeken of er een uitzaaiing is.
Kijkoperatie in de borstkas
Bij een aantal kijkoperaties gebruikt de longchirurg de VATS-techniek. VATS is de Engelse afkorting voor Video Assisted Thoracoscopic Surgery. De longchirurg maakt tijdens de operatie een aantal kleine openingen (meestal drie) in de huid van uw borstkas.
Door een van de openingen wordt de kijkbuis ingebracht, waarmee de longchirurg in de borst kijkt. Zo hoeft er geen grote wond gemaakt te worden. Via de twee andere openingen worden de instrumenten naar binnen gebracht. Aan het eind van de operatie laat de longchirurg een slangetje (thoraxdrain) in een van de openingen achter. Hierdoor wordt de lucht uit de borstkas weggezogen. Zo kan de ingezakte long weer ontplooien.
Soms blijkt tijdens de operatie dat de VATS-techniek niet uitgevoerd kan worden. Er wordt dan overgegaan op een 'normale' operatie, waarbij de borstkas met een grotere snede opengemaakt wordt (thoracotomie).