Hoortest
Als u voor de eerste keer op de polikliniek KNO bent of u bent langer dan een jaar geleden voor het laatst geweest, zal de KNO-arts of audiometrie-assistente eerst uw oren bekijken, voordat het gehooronderzoek plaatsvindt. Het gehooronderzoek wordt uitgevoerd door een audiometrie-assistente in een kleine geluiddichte cabine (de audiocabine) op de polikliniek.
Het gehooronderzoek geeft de KNO-arts belangrijke informatie over uw gehoor. Door het onderzoek wordt bijvoorbeeld duidelijk welke toonhoogtes u minder goed kunt horen. De precieze meetresultaten worden onder andere gebruikt bij het aanmeten van een hoorapparaat. Dit gehooronderzoek is mogelijk vanaf de leeftijd van ongeveer vier jaar. Bij kleinere kinderen wordt het gehoor op een andere manier gemeten. Het onderzoek is niet pijnlijk.
Toonaudiometrie
U krijgt een koptelefoon op, die uw oren geheel afsluit. Via de koptelefoon krijgt u tonen te horen van verschillende toonhoogten. Iedere keer als u het toontje hoort, moet u op het knopje drukken. Bij elke toonhoogte wordt bepaald wat het zachtste geluid is dat u nog kunt horen. Aan elk oor worden verschillende toonhoogten op deze manier getest. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.
Spraakaudiometrie
Bij spraakaudiometrie krijgt u woorden in plaats van tonen te horen via de koptelefoon. Het is de bedoeling dat u de woorden precies nazegt zoals u ze hoort. Ook als u slechts een gedeelte van een woord verstaat, moet u die hardop uitspreken. Deze test duur ongeveer tien minuten.
Tympanometrie / Impedantiemeting
Naast toon- en spraakaudiometrie worden soms ook de druk van het middenoor en de bewegelijkheid van het trommelvlies en de gehoorbeentjes gemeten. Dit is niet bij alle patiënten nodig. U krijgt een zacht rubberen dopje in uw oor, waarna u een pieptoon in het oor hoort. Vervolgens wordt de luchtdruk verandert in de gehoorgang. Dit kunt u soms een beetje voelen. Deze test is niet pijnlijk en geschikt voor alle leeftijden.
Meer informatie vindt u ook in de patiëntenfolder: