Gehoorverbeterende en sanerende ooroperaties
Als er klachten van gehoorverlies bestaan, zal de KNO-arts u uitleggen wat de oorzaak is van het gehoorverlies. Daarna kan de behandelingsmogelijkheid worden uitgelegd.
Bij gehoorvermindering op gehoorzenuwniveau is de aanpassing van een hoortoestel de enige mogelijke behandeling. Als het gehoorverlies veroorzaakt wordt door een middenoorafwijking en het geluid zo verzwakt bij het slakkenhuis aankomt (geleidingsgehoorverlies), is dat meestal wel behandelbaar met een gehoorverbeterende ooroperatie. Het aanpassen van een hoortoestel is dan ook soms een mogelijkheid.
Als het gehoorverlies veroorzaakt wordt door een oorontsteking, hangt het af van de vorm van oorontsteking. De genezing van deze oorontsteking staat dan op de voorgrond. Er zijn meestal medicijnen nodig en soms een schoonmakende ooroperatie, mogelijk in combinatie met een gehoorverbeterende operatie. Binnen het Albert Schweitzer worden ooroperaties met veel succes uitgevoerd.
BAHA
Een BAHA is een hoortoestel dat op een schroef geklikt wordt. Deze schroef zit verankerd in het bot. Momenteel wordt een nieuw bevestigingssysteem getest waarbij de schroef wordt vervangen door een magneet.
BAHA staat voor 'Bone Anchored Hearing Aid', in het Nederlands 'een in het bot verankerd hoortoestel'. De BAHA is een systeem dat bestaat uit een titanium schroef die in de schedel vast zit, een opbouw die zichtbaar is en een hoortoestel. Deze schroef wordt met behulp van een kleine operatie in de schedel vast gemaakt. De patiënten kunnen dezelfde dag weer naar huis. Wel moet de schroef enkele maanden vast groeien voordat het toestel gedragen mag worden.
Hoe werkt de BAHA?
Normaal gezien gaat geluid via de gehoorgang, het trommelvlies en de gehoorbeentjes naar het gehoor orgaan. Met behulp van de BAHA wordt geluid via de schroef aan de schedel doorgegeven en daarna aan de gehoororganen. De gehoorgang, het trommelvlies en de gehoorbeentjes zijn hiervoor dus niet nodig.
Voor wie is de BAHA?
De BAHA is een hoortoestel dat geschikt is voor mensen die gewone hoortoestellen niet kunnen dragen. Mensen die vaak oorontstekingen hebben bij het dragen van hoortoestellen kunnen dus geschikt zijn voor een BAHA, maar bijvoorbeeld ook mensen die geen gewone gehoorgang hebben. Ook mensen die aan één oor doof zijn, kunnen soms veel baat hebben van een BAHA.
Meer informatie over het plaatsen van een BAHA vindt u op de website van de Nederlandse vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde.
Stapedotomie
Stapedotomie is een operatie waarbij de slechthorendheid die wordt veroorzaakt door otosclerose wordt verholpen. Otosclerose is een ziekte waarbij één van de gehoorbeentjes (de stijgbeugel) langzaam vast groeit door te veel botgroei. Doordat de stijgbeugel dan niet meer goed kan bewegen, wordt geluid minder efficiënt doorgegeven aan het gehoororgaan en ontstaat slechthorendheid.
Wat gebeurt er tijdens een stapedotomie?
Tijdens de operatie wordt er geopereerd via de gehoorgang. Het trommelvlies wordt omgeklapt en daarna kan de KNO-arts met behulp van een microscoop de gehoorbeentjes bekijken. Het contact tussen het aambeeld en de stijgbeugel wordt verbroken en de bovenbouw van de stijgbeugel wordt verwijderd. Hierna wordt met een boortje een klein gaatje in de voetplaat van de stijgbeugel geboord. In dit gaatje wordt vervolgens een gehoor prothese geplaatst, welke ook aan het aambeeld wordt bevestigd. Patiënten zijn vaak kortdurend duizelig na een dergelijke operatie. Meestal blijven de patiënten één en soms meerdere nachten opgenomen.
Zie ook de website van de Nederlandse KNO vereniging: KNO | Otosclerose
Sanerende ooroperaties
Een sanerende ooroperatie is een operatie waarbij het oor schoon gemaakt wordt, omdat het plotseling of chronisch ontstoken is. Als het oor plotseling hevig ontstoken is, kan de ontsteking zich soms uitbreiden naar het bot achter het oor (het mastoïd). Dit is te zien doordat het oor af gaat staan en er een zwelling achter het oor zit. Vaak geneest deze ontsteking met antibiotica en is een operatie niet nodig. Soms reageert de ontsteking onvoldoende op de antibioticum en moet het mastoïd door middel van een operatie geopend worden en schoon worden gemaakt. Deze operatie heet mastoïdectomie.
Een chronische oorontsteking kan veroorzaakt worden doordat het slijmvlies in het oor opzwelt en veel vocht aanmaakt. Een chronische ontsteking, die niet meer reageert op antibioticum tabletten of druppels, kan veel problemen geven. Bijvoorbeeld een chronisch loopoor of aantasting van gehoorbeentjes en hierdoor slechthorendheid. Het kan dan nodig zijn om het oor schoon te maken via een operatie.
Soms wordt een dergelijke chronische ontsteking veroorzaakt doordat er cholesteatoom in het oor zit. Cholesteatoom is huidweefsel dat het in het oor gegroeid is. Als er cholesteatoom aanwezig is, is een operatie altijd nodig.
Wat gebeurt er tijdens een sanerende ooroperatie?
Tijdens de operatie wordt het mastoïd schoongemaakt. Een dergelijke operatie kan achter het oor langs gaan of via de gehoorgang. Dit hangt af van hoe het mastoïd gebouwd is en waar het grootste probleem zit. Vervolgens wordt er dan bot weg geboord en ontstekingsweefsel en/of cholesteatoom verwijderd. Vaak is nog een tweede operatie nodig, een half jaar tot een jaar later, om het gehoor te verbeteren en te bekijken of de ontsteking weg blijft.
Het herstel na een dergelijke operatie is meestal snel. De meeste patiënten die een dergelijke operatie ondergaan kunnen dezelfde dag naar huis. Zie ook de website van de Nederlandse KNO vereniging: KNO | Ooroperatie