Sanerende ooroperaties
Wat is een sanerende ooroperatie?
Een sanerende ooroperatie is een operatie waarbij het oor schoon gemaakt wordt omdat het plotseling of chronisch ontstoken is.
Als het oor plotseling hevig ontstoken is kan de ontsteking zich soms uitbreiden naar het bot achter het oor (het mastoïd). Dit is te zien doordat het oor af gaat staan en er een zwelling achter het oor zit. Vaak geneest deze ontsteking met antibioticum en is een operatie niet nodig. Soms reageert de ontsteking onvoldoende op de antibioticum en moet het mastoïd door middel van een operatie geopend worden en schoon worden gemaakt. Deze operatie heet mastoïdectomie.
Een chronische oor ontsteking kan veroorzaakt worden doordat het slijmvlies in het oor opzwelt en veel vocht aanmaakt. Een chronische ontsteking, die niet meer reageert op antibioticum tabletten of druppels, kan veel problemen geven. Bijvoorbeeld een chronisch loopoor of aantasting van gehoorbeentjes en hierdoor slechthorendheid. Het kan dan nodig zijn om het oor schoon te maken via een operatie.
Soms wordt een dergelijke chronische ontsteking veroorzaakt doordat er cholesteatoom in het oor zit. Cholesteatoom is huidweefsel dat het in het oor gegroeid is. Als er cholesteatoom aanwezig is, is een operatie altijd nodig.
Wat gebeurt er tijdens een sanerende ooroperatie?
Tijdens de operatie wordt het mastoïd schoongemaakt. Een dergelijke operatie kan achter het oor langs gaan of via de gehoorgang, dit hangt af van hoe het mastoïd gebouwd is en waar het grootste probleem zit. Vervolgens wordt er dan bot weg geboord en ontstekingsweefsel en/of cholesteatoom verwijderd. Vaak is nog een tweede operatie nodig, een half jaar tot een jaar later, om het gehoor te verbeteren en te bekijken of de ontsteking weg blijft.
Het herstel na een dergelijke operatie is meestal snel. De meeste patiënten die een dergelijke operatie ondergaan kunnen dezelfde dag naar huis.
Zie ook de website van de Nederlandse KNO vereniging: KNO | Ooroperatie
Meer informatie vindt u ook in de patiëntenfolder: