- HomepageKeel-, Neus- en Oorheelkunde
- Praktische informatie
- Het behandelteam
- Aandoeningen
- Aangezichtspijn
- Aangezichtsverlamming (nervus facialis)
- Afstaande oren
- Allergie
- Bloedneus
- Brok in de keel
- Brughoektumor
- Duizeligheid
- Gehoorgang ontsteking
- Heesheid
- Huidtumoren
- Keelamandel ontsteking
- Ménière
- Middenoorontsteking
- Mondgeur/ halithose
- Neusbijholte ontsteking
- Neuspoliepen
- Neustrauma
- Oorsuizen
- Plotseling gehoorverlies
- Reuk- en smaakstoornissen
- Slechthorendheid van het binnenoor
- Slikproblemen
- Snurken en het slaapapneusyndroom
- Speekselklieren
- Spraak- en taalproblemen bij kinderen
- Tongriempje
- Tong- en mondbranden
- Tranende ogen
- Onderzoek
- Behandelingen
- Voorlichtingsfilms
- Uw dossier inzien?
- Wachttijden
- Folders
- Handige links
Huidtumoren
Huidkanker komt in Nederland steeds vaker voor. Ongeveer 35.000 tot 40.000 Nederlanders worden er jaarlijks mee geconfronteerd. Het is de meest voorkomende vorm van kanker. De meest voorkomende typen huidkanker zijn het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom (samen 99%).
Basaalcelcarcinoom
Een basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker is de meest voorkomende soort huidkanker. Ze ontstaan vaak op lichaamsplaatsen die aan de zon worden blootgesteld. Dit is de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait bijna nooit uit. Wel moet het behandeld worden, omdat de tumor anders dieper in de huid groeit en spierweefsel, kraakbeen of bot beschadigt.
Plaveiselcelcarcinoom
Ongeveer 15% van alle huidtumoren is een plaveiselcelcarcinoom of plaveiselcelkanker. Ze ontstaan vaak op lichaamsplaatsen die aan de zon worden blootgesteld. Wanneer een plaveiselcelcarcinoom niet wordt behandeld, kan het uitzaaien.
Melanoom
Ruim 10% van alle soorten huidkanker is melanoom. Een melanoom ontstaat meestal uit een ‘gave’ huid, maar kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker en zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker.
Het verwijderen van een huidtumor gebeurt meestal onder lokale verdoving op de poliklinische operatiekamer. Meestal kan na het verwijderen van de tumor de wond dicht gehecht worden. Soms is het defect zo groot dat er een uitgebreidere reconstructie nodig is. Dit zal de KNO-arts van tevoren met u bespreken.
Bekijk onze folder voor meer informatie.