Aandachtsgebieden
Naast het geven van algemene fysiotherapie op alle afdelingen, zijn er ook een aantal zorgtrajecten waarbij de fysiotherapeut gespecialiseerde hulp biedt.
Rapid Recovery (totale knie- of heupprothese)
Op de afdeling Orthopedie wordt er gewerkt met het programma Rapid Recovery. Dit revalidatieprogramma is er speciaal voor patiënten die een heup of knieprothese krijgen. Letterlijk betekent het ‘snel herstel’. Alle disciplines die onderdeel zijn van dit programma hebben een bijdrage geleverd met als doel de revalidatie zo spoedig en prettig mogelijk te laten verlopen.
Voor u betekent dit dat u vier uur na starttijd van de operatie een fysiotherapeut aan u bed heeft. De fysiotherapeut komt dan al de eerste stappen met u maken voor een hulpmiddel. Uiteraard alleen als dit mogelijk is. Het blijkt in heel veel gevallen mogelijk te zijn om al naar het toilet te lopen.
Als u weer voldoende mobiel bent, dan mag u met een hulpmiddel het ziekenhuis alweer verlaten. De ervaring laat zien dat het merendeel van de patiënten in staat is om op de eerste dag na de operatie alweer naar huis te gaan. Moet u thuis ook traplopen, dan wordt dit uiteraard ook geoefend. Mocht u naar een revalidatieplek gaan, dan mag u met ontslag als daar plaats voor u is.
U krijgt van de fysiotherapeut een overdracht die u aan uw eigen fysiotherapeut thuis kan geven. U moet zelf alleen de afspraak maken.
Pre-operatieve screening
Als voorbereiding op de operatie ziet u, naast de intake verpleegkundige en de anesthesist, ook de fysiotherapeut op de pre-operatieve poli. Hier bespreekt de fysiotherapeut met u hoe de revalidatie er uit gaat zien, zowel tijdens opname als erna. U krijgt alvast wat tips en u leert met welk hulpmiddel u het beste kan revalideren na de operatie.
Uiteraard kunt u hier ook uw vragen stellen over uw operatie.
Dagbehandeling Orthopedie
Als u voor een operatie in de dagbehandeling komt, dan is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Uiteraard afhankelijk van wat voor operatie u krijgt, maar u bent waarschijnlijk minder mobiel of u heeft hulp nodig bij sommige dagelijkse handelingen.
Als het gaat om een operatie aan uw arm/schouder, dan is het handig om van te voren te bedenken waar u na de operatie wellicht hulp bij nodig heeft als u die arm niet (volledig) kan of mag gebruiken.
Als het gaat om een operatie aan uw been, dan is het belangrijk om van te voren hulpmiddelen te regelen die u in deze periode kunnen helpen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld krukken, een douchekruk of een douchezak. En kunt u de trap wel op als u aan bijvoorbeeld een enkel geopereerd bent? Heeft u vragen over uw revalidatie en wilt u graag advies om u goed voor te bereiden? U kunt contact met ons opnemen tussen 8:30 en 16:30 uur op werkdagen.
ERAS: snel herstel na een operatie
Nadat u een buikoperatie aan de lever, maag, darmen, nieren of blaas heeft ondergaan, krijgt u nazorg via het ERAS programma. ERAS is een afkorting voor Enhanced Recovery After Surgery. Dit betekent: versneld herstel na een operatie. Het ERAS programma is een kwaliteitsprogramma waarin alle factoren die een positieve invloed hebben op herstel na een operatie zijn samengebracht. Weer snel in beweging komen, speelt daarbij een belangrijke rol.
Pre-operatieve screening
Als u een geplande ERAS operatie krijgt, gaat u voorafgaand aan de operatie langs de polikliniek voor de pre-operatieve screening. Hier ontmoet u ook de fysiotherapeut. De fysiotherapeut vertelt hoe u zich kan voorbereiden op de operatie en hoe u na de operatie kan werken aan uw herstel. U krijgt ook tips om de kans op complicaties, zoals een longontsteking, te verminderen.
Valpoli
Vallen komt vaak voor bij ouderen. Als u twee keer of vaker per jaar valt waarbij de oorzaak onduidelijk is of als u vaak dreigt te vallen, dan kan uw huisarts of specialist uw verwijzen naar de valkliniek van de polikliniek geriatrie. Op de dag van het onderzoek wordt er uitgebreid met u gesproken en wordt u onderzocht door een arts en verpleegkundige. Indien wenselijk, kan er aanvullend onderzoek worden uitgevoerd door de fysiotherapeut.
De fysiotherapeut voert een analyse omtrent het vallen uit waarbij er onder andere gekeken wordt naar kracht, balans, looppatroon en uithoudingsvermogen. Indien nodig geeft de fysiotherapeut u adviezen op maat.
Fysiotherapie op de Intensive Care (IC)
Op de IC besteden we veel aandacht aan het weer in beweging brengen en activeren van de patiënt. Daarbij werken de Intensivist (arts van de IC), de verpleegkundige en de fysiotherapeut nauw samen. Snel weer in beweging komen is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke conditie. Dit geldt ook voor patiënten die nog beademd worden.
De fysiotherapeut komt dagelijks (soms meerdere keren) langs op de IC en geeft ademhalingsoefeningen, bewegings- en houdingsadviezen. Ook geeft de fysiotherapeut advies over de keuze voor en het gebruik van (loop)hulpmiddelen.
(Regionale) samenwerking
De afdeling Klinische fysiotherapie van het Albert Schweitzer ziekenhuis participeert in de volgende samenwerkingsverbanden:
- Parkinson Net;
- Coöperatie fysiotherapie Dordrecht en omstreken;
- Valpolikliniek van de afdeling Geriatrie Albert Schweitzer ziekenhuis;
- CVA-zorgketen.