Zorgpad

Opname op Rhena - Kinderafdeling

Als uw kind opgenomen wordt in het ziekenhuis, is het fijn om van te voren al een beetje te weten hoe het eraan toe gaat op Rhena- Kinderafdeling. Hoe ziet de kamer eruit? Wat gebeurt er allemaal op een dag? Welke voorzieningen zijn er voor u en uw kind? Kunt u zelf blijven slapen? Hieronder leest u alles over deze en andere onderwerpen.

Er is alleen een kinderafdeling op locatie Dordwijk. Over opname op de kinderafdeling zijn drie folders beschikbaar: voor ouders, voor kinderen en voor jongeren. Vraag ernaar op de afdeling of download ze vanaf deze pagina.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenKindergeneeskundeOpname op de Kinderafdeling
  1. Kennismaking

    Voorbereiding en kennismaking

    Bereid u kind zo goed mogelijk voor op het ziekenhuis. Hieronder leest u hoe u dat kunt doen:

    • Leg alles zo eenvoudig mogelijk uit. Vertel waarom uw kind naar het ziekenhuis moet en vertel in elk geval dat uw kind later weer mee naar huis gaat.
    • Als u wilt, kunt u vóór de opname met uw kind naar het ziekenhuis komen voor een kennismaking met de afdeling. U kunt daarvoor telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer (078) 652 34 14.
    • Kleine kinderen begrijpen het soms beter als u er een spel van maakt. Verkleedkleren, poppen en een 'dokterssetje' zijn goede hulpmiddelen.
    • Samen een tekening maken of samen een boekje over het ziekenhuis lezen is ook een manier om uw kind voor te bereiden. 
    • Kleine kinderen begrijpen nog weinig van operaties en behandelingen. Ga daar ook niet te diep op in. Vertel vooral wat uw kind in het ziekenhuis zal zien, horen en hoe uw kind zich waarschijnlijk zal voelen.
    • Als uw kind nuchter moet zijn, is het belangrijk dat u de regels hierover goed leest. Dit kan voor u en uw kind best moeilijk zijn, maar het is toch heel belangrijk om alle regels op te volgen. Als uw kind niet nuchter is, kan de operatie niet doorgaan.
    • U mag geen mobiele telefoon bij u dragen als u met uw kind meegaat naar de operatiekamer of als u er bij bent als uw kind wakker wordt op de verkoeverkamer (uitslaapkamer).
  2. Naar het ziekenhuis

    En dan...Naar het ziekenhuis!

    Bij aankomst op de afdeling kunt u zich melden bij de balie van Rhena. U vindt de balie halverwege de gang. Achter deze balie zit de secretaresse. Zij brengt u en uw kind dan naar de kamer.

    De volgende spullen kunt u voor uw kind meenemen: 

    • Toiletartikelen;
    • Nachtkleding en ondergoed;
    • Kleding (overdag dragen de kinderen zoveel mogelijk eigen kleding);
    • Schoenen en/of pantoffels;
    • Lievelingsspeelgoed, knuffels, eventueel van naam voorzien;
    • De medicijnen die uw kind thuis gebruikt (in originele verpakking);
    • Eventueel een dieetlijstje;
    • Een zuigfles of tuitbeker als uw kind dat gebruikt. De zuigfles wordt op de afdeling Kindergeneeskunde dagelijks uitgekookt.

    De volgende spullen kunt u voor uzelf meenemen:

    • Bijvoorbeeld iets te lezen;
    • Eventueel geld;
    • Als u blijft overnachten, krijgt u beddengoed en handdoeken van het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u zelf zorg voor nachtkleding en toiletartikelen.

    Is uw kind op de dag van opname ziek of koortsig? Bel dan de kinderafdeling om te overleggen of de opname wel door kan gaan. Wilt u dit ook doen als uw kind de afgelopen drie weken in contact is geweest met infectieziekten, zoals bof, rode hond, waterpokken en geelzucht?

  3. Verblijf

    Verblijf op de kinderafdeling

    Intakegesprek
    Op de dag van aankomst krijgt u ook een intakegesprek met de verpleegkundige. De verpleegkundige vult samen met u een formulier in met de gegevens van uw kind. Ook krijgt u informatie over de gang van zaken op de afdeling. Als u iets niet duidelijk is, vraag dan gerust om uitleg.

    De kamers
    Er is een aantal één-persoonskamers. Meestal liggen hier de kleine kinderen en de kinderen die alleen moeten liggen, omdat ze anderen kunnen besmetten. Om uw kind tijdens de opname goed in de gaten te houden, is ervoor gekozen om de ramen op de eenpersoons kamers niet af te schermen. Natuurlijk mogen de bedgordijnen tijdens het wassen, het geven van borstvoeding en het slapen ’s nachts wel gesloten worden. Verder zijn er 2 twee-persoonskamers en een vier-persoonskamer. Hier liggen meestal de grotere kinderen en de tieners.

    Televisie en telefoon
    Bij elk bed is een televisie. De televisie kan gratis worden gebruikt. Het gebruik van mobiele telefoons is op de hele afdeling toegestaan. De telefoon moet wel op de trilfunctie staan.

    Ouderkamer
    Er is een ouderkamer waar u een kopje koffie of thee kunt drinken. Ook staat hier een magnetron en een koelkast. Er is een televisie en er liggen tijdschriften.

  4. Behandelteam

    Wie zorgen er voor uw kind?

    U en uw kind krijgen te maken met verschillende ziekenhuismedewerkers:

    • Behandelend arts;
    • Verpleegkundigen;
    • Pedagogisch medewerker;
    • Voedingsassistent.

    Zo nodig komt de laborant, fysiotherapeut of de diëtist langs.

    Welke verpleegkundige zorgt voor uw kind?
    De verpleegkundigen werken in diensten. Er zijn drie diensten per 24 uur. Per dienst is er altijd één vaste verpleegkundige die voor uw kind zorgt. U kunt bij deze verpleegkundige ook terecht met uw vragen. Welke verpleegkundige voor uw kind zorgt, kunt u zien op het bord dat op de afdeling aan de muur hangt.

    Medisch dossier inzien
    Het verpleegkundige gedeelte van het medisch dossier van uw kind ligt op de afdeling en kunt u altijd inzien. De verpleegkundige maakt u tijdens het opnamegesprek wegwijs in het verpleegkundig dossier. Hierin leest u bijvoorbeeld hoeveel uw kind die dag heeft gegeten en gedronken of bijvoorbeeld of er sprake is van koorts of niet.

    Uiteraard kunt u ook het volledige medisch dossier inzien; hoe dat werkt leest u hier.  

  5. Ontspanning

    Spelen en ontspanning

    In een ziekenhuis, waar kinderen te maken krijgen met soms nare gevoelens en veel indrukken, is spelen heel belangrijk. De pedagogisch medewerker probeert samen met u de kinderen af te leiden van hun ziek zijn. Zij begeleidt uw kind om de opname zo goed mogelijk te verwerken.

    In de speelkamer kunt u spelletjes doen of voorlezen. Verder worden er activiteiten georganiseerd, zoals knutselen. De openingstijden van de speelkamer kunt u aan de pedagogisch medewerker vragen.

    Als uw kind in een eenpersoonskamer (box) ligt. kunt u bij de pedagogisch medewerker speelgoed lenen. Zij gaat zelf ook naar uw kind. De verpleegkundige en pedagogisch medewerker hebben een observerende taak. Als uw kind de ziekenhuisopname moeilijk verwerkt, is het goed dit te bespreken.

  6. Ouders in het ziekenhuis

    Ouders in het ziekenhuis

    Zolang uw kind in het ziekenhuis ligt, bent u dag en nacht van harte welkom. U kunt helpen met de alledaagse zorg voor uw kind, zoals aankleden en baden. Vaak is uw aanwezigheid al voldoende voor uw kind om zich op zijn gemak te voelen.

    Rooming-in
    Als u het prettig vindt, kunt u bij uw kind blijven slapen. Dat heet rooming-in. Wilt u meer weten over ouderparticipatie en rooming in? Lees dan de folder hierover. U kunt de folder direct downloaden of vraag ernaar op de afdeling.

    Familiekamer
    Op de kinderafdeling is ook een familiekamer. U kunt hier even rustig zitten, een kopje koffie of thee drinken. Ook broertjes en zusjes van patiëntjes zijn hier van harte welkom. Er is wat speelgoed voor hen aanwezig. 

  7. Bezoek

    Bezoek

    Voor ouders gelden geen speciale bezoektijden. U bent altijd welkom op de afdeling. Ander bezoek (ook broertjes en zusjes) is welkom tussen 10.00-12.00 uur en van 14.00-19.00 uur.

    Bij hele kleine kinderen of bij kinderen die zelf nog niet aan kunnen geven of ze bezoek willen hebben, is in principe alleen bezoek mogelijk als de ouders aanwezig zijn. U kunt dit verder bespreken met de verpleegkundige.

    Voor kinderen die geïsoleerd verpleegd worden op een zogeheten box, geldt dat bezoek in overleg gaat met de verpleegkundige.

    Eén of twee bezoekers, die bijvoorbeeld een spelletje met uw kind doen is veel fijner dan een kring van mensen om het bed. Probeert u te regelen dat niet iedereen tegelijk komt.

  8. Onderzoek en behandeling

    Onderzoek en behandeling

    Als uw kind tijdens het verblijf een onderzoek of een behandeling krijgt, hoort u dat van te voren, zodat u erbij kunt zijn. Soms moet er onverwachts een onderzoek of behandeling worden gedaan. Het lukt dan niet altijd om u tijdig te waarschuwen.

    Een behandeling vindt zoveel mogelijk plaats op de behandelkamer van de kinderafdeling. Deze kamer is gezellig ingericht om de kinderen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen.

  9. Operatie

    Operatie

    Een operatie is natuurlijk heel spannend. De pedagogisch medewerker bereidt uw kind hier zo goed mogelijk op voor. Zij vertelt over de narcose en laat zien hoe het mondkapje eruit ziet.

    Wat gebeurt er rondom een operatie?

    • Bloed, urine en lichamelijk onderzoek (meestal is dit op de polikliniek al gedaan).
    • Soms is het nodig dat de darmen goed leeg zijn. Zo nodig geven wij hier iets voor.

    Nuchter zijn
    Uw kind moet voor de operatie nuchter zijn. Tenzij de anesthesioloog anders afspreekt, gelden in ons ziekenhuis de volgende richtlijnen:

    Kinderen jonger dan 6 maanden:

    • Tot 6 uur voor de operatie: (baby)melk of sondevoeding.
    • Tot 4 uur voor de operatie: borstvoeding.
    • Tot 2 uur voor de operatie: water tot maximaal de gebruikelijke hoeveelheid van een fles.

    Kinderen vanaf 6 maanden:

    • Tot 6 uur voor de operatie licht verteerbare voeding (brood, crackers, beschuit met zoet beleg, geen vleeswaren) met thee of melk of sondevoeding
    • Tot 2 uur voor de operatie heldere vloeistoffen, maximaal 220 ml. Heldere vloeistoffen zijn water, aanmaaksiroop, vruchtensap zonder vruchtvlees, thee of zwarte koffie.

    Medicijnen vooraf
    Uw kind krijgt voordat het naar de operatiekamer gaat een zetpil tegen de pijn. Als dat voor de operatie nodig is, krijgt uw kind ook nog medicijnen om rustig en slaperig te worden.

    Mee naar de operatiekamer
    Als ouder mag u erbij blijven totdat uw kind onder narcose is*. Dit mag ook bij spoedgevallen. Daarna gaat u terug naar de afdeling Kindergeneeskunde.

    Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer. Op werkdagen (maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 19.00 uur) mag u erbij zijn als uw kind wakker wordt.

    *: Tenzij bij uitzonderlijke situaties dit om medisch inhoudelijke redenen of omstandigheden niet verantwoord is.

  10. Terug naar huis

    Terug naar huis

    U hoort meestal een dag van tevoren dat uw kind weer naar huis mag. U krijgt informatie over bijvoorbeeld medicijnen die uw kind moet gebruiken, voeding of leefregels. Ook hoort u of uw kind voor controle terug moet komen. De huisarts krijgt een brief met alle gegevens over uw kind. Als er nog bijzondere verzorging of begeleiding nodig is, kan in overleg met u de wijkverpleegkundige of het Transmuraal team ingeschakeld worden.

    Weer thuis
    Thuiskomen is een feestelijke gebeurtenis. Na een poosje gaat alles weer z’n normale gangetje. Niet alle kinderen krijgen ‘last’ van een verblijf in het ziekenhuis. Maar soms blijkt dat het gewone leventje niet zo gemakkelijk wil beginnen. Uw kind gaat bijvoorbeeld weer duimzuigen, angstig dromen of wil niet alleen zijn. Uw kind heeft dan veel aandacht, warmte en geduld nodig. Blijf de eerste dagen zoveel mogelijk thuis of neem als u weg moet een oppas die het kind kent.

    Laat 's nachts een lichtje branden. Geef er aan toe als hij op schoot wil zitten of met eten geholpen wil worden. Zodra uw kind alles goed heeft verwerkt, wil hij weer graag ‘groot’ zijn. Praten over het ziekenhuis kan uw kind helpen zijn ervaringen te verwerken.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenKindergeneeskundeOpname op de Kinderafdeling
Naar boven