Zorgpad
Afdeling Kinderdagbehandeling
Op de afdeling Kinderdagbehandeling worden kinderen voor één dagje opgenomen voor een onderzoek of een (kleine) ingreep. De kinderen blijven er niet slapen; aan het einde van de dag gaan ze weer naar huis.
Als uw kind een dagje wordt opgenomen, is het fijn om van te voren al een beetje te weten hoe het eraan toe gaat op de afdeling Kinderdagbehandeling. Hoe kunt u zich voorbereiden, wat gebeurt er allemaal op zo'n dag, wat moet u meenemen? Hieronder leest u alles over deze en andere onderwerpen.
Over opname op de afdeling Kinderdagbehandeling is een folder beschikbaar. Vraag ernaar op de afdeling of download de folder vanaf deze pagina.
Bereikbaarheid
Bereikbaarheid
U vindt de afdeling Kinderdagbehandeling locatie Zwijndrecht op de begane grond naast de polikliniek Kindergeneeskunde. U kunt de afdeling telefonisch bereiken via telefoonnummer (078) 654 11 31.
Voorbereiding
Voorbereiding
Uw kind wordt voor de operatie een dagje opgenomen op de afdeling Kinderdagbehandeling van locatie Zwijndrecht. Voordat het zover is, moeten er nog een paar zaken geregeld worden.
Gesprek met de anesthesioloog
Voor de operatie, onderzoekt de anesthesioloog uw kind. De anesthesioloog is de specialist die uw kind onder narcose brengt. De anesthesioloog stelt vragen over de gezondheid van uw kind. Verder bespreekt de anesthesioloog de vorm van anesthesie (narcose) met u en uw kind. Zo nodig wordt uw kind gewogen en gemeten. Dit gesprek duurt vijf tot tien minuten.Voorlichting
Een operatie is voor een kind een ingrijpende gebeurtenis. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Iedere week is er daarom op woensdagmiddag een voorlichtingsbijeenkomst. U en uw kind horen dan hoe de opname en operatie verlopen. Bij de afdeling Patiëntenregistratie krijgt u een afspraak voor deze voorlichtingsmiddag.
Uw kind raakt tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst al een beetje vertrouwd met het ziekenhuis en met de afdeling Kinderdagbehandeling. Uw kind leert al wat echt ziekenhuisspulletjes kennen, zoals een operatiemuts en het narcosekapje.
Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht bij de afdeling Patiëntenregistratie van locatie Zwijndrecht via telefoonnummer (078) 654 11 00.Belangrijke informatie
Belangrijk om te weten voor de operatie
Voor een operatie moet uw kind nuchter zijn. Tenzij de anesthesioloog anders afspreekt, gelden in ons ziekenhuis de volgende richtlijnen:
- Na 24.00 uur mag uw kind niets meer eten. U kunt uw kind zo nodig nog voor 06.00 uur een beker heldere vloeistof geven van maximaal 220 ml.
- Als uw kind in de middag geopereerd wordt, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Dagbehandeling. Dit is ook van toepassing als uw kind jonger dan zes maanden is.
- Als uw kind rookt, dan mag uw kind vanaf 24.00 uur voor de operatie niet meer roken.
Houd u verder rekening met de volgende zaken:
- Als uw kind medicijnen gebruikt, dan mag uw kind deze alleen op voorschrift van de anesthesioloog of de behandelend specialist innemen. Wilt u de medicijnen in de originele verpakking meenemen?
- We raden ouders aan om op de dag van de operatie goed te ontbijten. Soms vallen ouders flauw door bijvoorbeeld de spanning of door de niet-alledaagse omstandigheden.
- Uw kind mag kortgeleden niet in contact zijn geweest met kinderziekten.
- Uw kind mag géén koorts hebben op de dag van de ingreep (38º C en hoger).
- Uw kind mag op de dag van de ingreep niet overgeven.
- Uw kind mag in de veertien dagen voorafgaand aan de ingreep geen aspirine hebben gebruikt. Dit vergroot namelijk de kans op nabloedingen.
Wanneer u over een van deze punten wilt overleggen, kunt u bellen naar het bureau Opname via telefoonnummer (078) 654 11 00 of met de afdeling Kinderdagbehandeling via telefoonnummer (078) 654 11 31.
Wat neemt u mee?
Wat neemt u mee?
U kunt het volgende meenemen naar het ziekenhuis:
- Een pyjama (een extra pyjama en ondergoed zijn aan te raden);
- Eventueel een knuffel;
- Pantoffels of slippers;
- Eventueel medicijnen die uw kind gebruikt, in de originele verpakking;
- Kleine kinderen houden hun eigen pyjama aan (geen hemdje er onder aan trekken!);
- Tieners krijgen tijdens de operatie een operatiejasje aan.
In verband met drukte kunt u broertjes of zusjes beter niet meenemen naar het ziekenhuis.
De opname
De opname
Bij aankomst melden u en uw kind zich bij de balie van de afdeling Kinderdagbehandeling van locatie Zwijndrecht. De verpleegkundige brengt u en uw kind naar de kamer. De verpleegkundige stelt u nog een paar vragen over het nuchter zijn en het medicijngebruik van uw kind. Als u nog vragen heeft, kunt u deze ook stellen.
De pedagogisch medewerker komt bij uw kind langs. Zij geeft kort informatie over de manier waarop uw kind de anesthesie (narcose) krijgt toegediend. Hierna trekt uw kind een pyjama aan en krijgt het een naambandje om de enkel.
De operatie kan pijnlijk zijn. Uw kind krijgt daarom al voor de operatie een paracetamol zetpil als pijnstilling. De anesthesioloog kan daarnaast ook een rustgevend medicijn voorschrijven.
De verpleegkundige en de pedagogisch medewerker brengen uw kind naar de operatiekamer. Eén van de ouders mag mee naar de operatiekamer. U krijgt speciale overkleding aan voordat u de operatiekamer binnen mag.De operatie
De operatie
De anesthesioloog heeft vooraf met u gesproken over de anesthesie (narcose). Kinderen onder de tien jaar gaan meestal met een kapje onder narcose. Kinderen van deze leeftijd die een wat langere operatie ondergaan, krijgen ook een infuusnaaldje. Dit naaldje wordt ingebracht als uw kind onder narcose is. Tieners gaan meestal via een infuusnaaldje in de arm onder narcose. Dit infuusnaaldje wordt op de operatiekamer ingebracht. Via dit naaldje kunnen zo nodig ook extra medicijnen worden gegeven.
U mag bij uw kind blijven totdat hij of zij slaapt. U mag daarbij de hand van uw kind vasthouden. U moet zich realiseren dat het bijwonen van het in slaap maken van uw kind, emoties bij u kan oproepen. Het in slaap vallen duurt meestal één tot twee minuten.Als uw kind in slaap valt, kunnen de volgende verschijnselen optreden:
- Wit wegtrekken;
- Tranende ogen;
- Raar bewegende ogen;
- Scheel kijken;
- Knipperen van de oogleden;
- Plotselinge schokbewegingen van de armen en/of benen.
Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken; dit zijn normale reacties. Op het moment dat uw kind diep genoeg slaapt, vraagt de anesthesioloog u de operatiekamer te verlaten. De ogen van uw kind zijn soms nog open, terwijl uw kind toch in diepe slaap is.
De pedagogisch medewerker brengt u naar een ruimte waar u kunt wachten totdat de operatie klaar is.Na de operatie
Na de operatie
Na de operatie gaat uw kind naar de verkoeverkamer (uitslaapkamer). Dit is een ruimte waar uw kind onder toezicht bijkomt uit de narcose. Als uw kind bij is gekomen, mag u met de verpleegkundige mee om uw kind op te halen. De verpleegkundige vraagt u om bij de deur van de verkoeverkamer te wachten. Dit is in verband met de privacy van de andere patiënten.
Uw kind kan na de operatie nog suf of slaperig zijn van de narcose. Ook kan uw kind verdrietig of overstuur zijn. Als uw kind pijn heeft, kan de verpleegkundige pijnstilling geven. Soms komt de arts nog bij uw kind langs.
Als uw kind goed wakker is, mag hij/zij wat drinken. Uw kind mag dan ook naar de speelkamer.
Wanneer contact opnemen?
Wat te doen als het thuis niet goed gaat?
In een enkel geval gaat het thuis na de operatie niet goed. Uw kind voelt zich niet lekker en u bent ongerust. Meestal is er niets aan de hand en hoort het erbij, maar in een enkel geval kunnen er ernstigere complicaties optreden. Uw kind krijgt bijvoorbeeld hoge koorts of heeft heel erg veel pijn. Laat uw kind daarom de eerste 24 uur na de operatie niet alleen thuis.
Als er complicaties zijn of als u zich ongerust maakt, kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek waar uw kind onder behandeling is. Buiten kantooruren kunt u bellen met de afdeling Spoedeisende Hulp:• Locatie Dordwijk tel. (078) 652 32 10
• Locatie Zwijndrecht tel. (078) 654 19 61