Onderzoeken
Om te onderzoeken of en waarvoor uw kind allergisch is, zijn verschillende tests mogelijk: bloedonderzoek, huidpriktest en voedselprovocatietest. Meestal wordt eerst een bloedonderzoek en/of een huidpriktest gedaan. Deze testen kunnen aangeven of uw kind gevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit hoeft niet te betekenen dat uw kind er ook allergisch voor is. Daarom is aanvullend onderzoek en begeleiding van de kinderarts nodig. Met een voedselprovocatietest wordt aangetoond of uw kind allergisch is voor een voedingsmiddel. Dit gebeurt op de Kinderdagbehandeling.
Naast deze tests zal de kinderarts uw kind lichamelijk onderzoeken. Daarnaast stelt de arts u een aantal vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de klachten.
Na de onderzoeken heeft u een gesprek met de kinderarts en vaak ook de diëtist. Soms krijgt u meteen adviezen mee naar huis. Zo nodig wordt een (vervolg)afspraak met de diëtist gemaakt.
Bloedonderzoek
Op het laboratorium wordt bloed afgenomen. Na enkele dagen is bekend waar uw kind gevoelig voor is. Dit hoeft niet te betekenen dat uw kind er ook allergisch voor is. Aanvullend onderzoek is daarom nodig.
Huidpriktest
Met de huidpriktest wordt onderzocht of uw kind allergisch is voor bepaalde stoffen. De doktersassistente voert de test uit.
Eerst brengt zij druppels testvloeistof (zoals graspollen, huisstofmijt en/of koemelk) aan op de huid. Bij jonge kinderen gebeurt dit meestal op de rug. Bij kinderen vanaf vier jaar gebeurt dit meestal op de binnenkant van de onderarm. Daarna prikt ze met een “prikkertje”, door de druppel heen. Dit kan een beetje pijn doen. Al na een kwartier is te zien hoe de huid reageert op de druppels. Als er op de plek van het prikje een jeukende bult verschijnt, is uw kind voor die stof allergisch. Na ongeveer twintig minuten trekt de bult weer langzaam weg.
Voorbereiding
Om de huidtest goed te kunnen doen, is het belangrijk dat:
- Uw kind vanaf drie dagen vóór het onderzoek geen antihistaminica (tabletten of druppels tegen jeuk, hooikoorts of allergie) gebruikt. Deze kunnen het resultaat van het onderzoek beïnvloeden.
- U de huid van uw kind op de dag van het onderzoek niet invet en/of uw kind niet in een oliebadje doet. Gebruik daarnaast op de dag van het onderzoek geen hormoonzalf.
- Uw kind kan eventuele neussprays, inhalatievloeistoffen, puffen en hormoonzalven wel blijven gebruiken.
De test kan alleen gedaan worden als de huid van uw kind rustig is. Wanneer het eczeem op de rug actief (rood) is, zeg de huidtest dan af!
Bijwerkingen
Soms verergert het eczeem in de dagen na de test. Het advies is dan om het eczeem intensiever te behandelen en zo nodig de antihistaminica weer te gaan gebruiken.
De uitslag
De huidpriktest kan aangeven dat uw kind gevoelig is voor bepaalde middelen. Dit hoeft niet te betekenen dat uw kind er ook allergisch voor is. Tenzij er meteen een heftige reactie is geweest. De resultaten van de huidpriktest en de gevolgen hiervan bespreekt u met de kinderarts direct na de test.
Voedselprovocatietest
De voedselprovocatietest is de enige manier om duidelijkheid te krijgen of de voeding de klachten veroorzaakt die uw kind heeft. Provocatie betekent uitlokken. Er zijn twee manieren van testen:
- De open provocatie test. Tijdens deze test krijgt uw kind het verdachte voedingsmiddel in opklimmende hoeveelheid. U weet dan direct of uw kind wel of niet op het voedingsmiddel reageert. Deze test duurt ongeveer een halve dag. De test wordt gedaan op de Kinderdagbehandeling van locatie Zwijndrecht.
- De dubbelblinde placebo gecontroleerde voedselprovocatie. Dit is de meest betrouwbare manier om een voedselallergie aan te tonen of uit te sluiten. In overleg met u, wordt van tevoren besproken, in welk product het verdachte voedingsmiddel verstopt gaat worden. Hiervoor hebben we diverse recepten. Uw kind komt twee keer een halve dag naar de Kinderdagbehandeling op locatie Zwijndrecht met een week tussenpauze.