Voedselallergiespreekuur
Op het voedselallergiespreekuur krijgt u op één dag onderzoek, de diagnose, de voorlichting en het advies over de allergie van uw kind.
Tijdens uw bezoek stelt de kinderarts u vragen om een duidelijk beeld te krijgen van de klachten. Ook beoordeelt de kinderarts uw kind op groei, eventuele longproblemen, eczeem en andere huidproblemen. Er wordt een huidpriktest en zo nodig aanvullend onderzoek afgesproken. Daarnaast neemt de diëtist uitgebreid de voeding met u door in relatie tot de klachten en de uitslagen van de testen.
Doordat dit allemaal op één dag gepland wordt, wordt meteen de juiste diagnose gesteld en een gericht advies gegeven, zoals dieet en eventueel medicatie. U gaat naar huis met afspraak voor een vervolgonderzoek (bijvoorbeeld een voedselprovocatie) of een controle-afspraak voor het allergiespreekuur.
Dieet
Als een dieet nodig is, bespreekt de diëtist wat uw kind wel en niet mag eten. U krijgt een schriftelijk dieetadvies mee. De diëtist geeft tips hoe u en uw kind zich het beste aan dit dieet kunnen houden en zal indien mogelijk dieetkostenvergoeding aanvragen. De diëtist zal ook vervolgafspraken met u maken om u en uw kind te begeleiden met het dieet en adviezen te geven om tekorten in de voeding te voorkomen.
Medicijnen
Er zijn geen medicijnen om een voedselallergie te genezen. Wel zal de kinderarts medicijnen voorschrijven voor de behandeling van de verschijnselen, indien er per ongeluk iets is gegeten waar een allergie voor is.
Bij milde klachten, zoals uitslag op de huid, krijgt uw kind een anti-allergiemiddel in de vorm van een drank, druppels of een tablet. Als er een ernstige allergische reactie is geweest (anafylaxie), kan het zijn dat uw kind een Epipen krijgt. Dit is een soort pen waarmee u uw kind zelf kunt injecteren als er opnieuw een ernstige allergische reactie is. Grotere kinderen kunnen zichzelf hiermee injecteren. Natuurlijk krijgt u een uitgebreide instructie wanneer en hoe u de Epipen moet gebruiken.
Bij hooikoorts of allergie voor dieren of huisstofmijt, kan de kinderarts ook een anti-allergiemiddel voorschrijven en adviezen geven.
Vervolgafspraak
Wanneer de diagnose allergie is gesteld, kan uw kind nog een aantal jaren terugkomen op het Voedselallergiespreekuur om te kijken of het dieet en eventuele medicatie aangepast moet worden. Een kind kan een voedselallergie overgroeien.