- HomepageKindergeneeskunde
- Praktische informatie
- Het behandelteam
- Poliklinieken & spreekuren
- Allergische klachten
- Diabetes
- Kinder*Care (kindermishandeling)
- Kinderendocrinologie en diabetes
- Kinderurologie (urinewegen)
- Neonatologie (pasgeborenen)
- Nazorgbureau couveusekinderen
- Ontwikkelingsstoornissen en erfelijke en aangeboren aandoeningen
- Kinderfysiotherapie
- Kinderincontinentie spreekuur
- Longverpleegkundige
- Dagbehandeling
- Opname op de Kinderafdeling
- Wachttijden
- Folders
- Handige links
Ontwikkelingsstoornissen en erfelijke en aangeboren aandoeningen
Kinderen met een vertraagde ontwikkeling van de motoriek, communicatie (spraak-/taal) en of bepaalde gedragsproblemen worden doorverwezen naar de kinderarts. Soms is er sprake van een onschuldige ontwikkeling, soms wordt gedacht aan een mogelijke onderliggende oorzaak of is intensievere begeleiding gewenst. Uw kind wordt dan verder onderzocht en begeleid door drs. E. Smit-Kleinlugtenbeld, kinderarts gespecialiseerd in ontwikkelingsneurologie en neonatologie.
Diagnose
Voorbeelden van mogelijke oorzaken van ontwikkelingsproblemen of erfelijke en aangeboren aandoeningen zijn:
- Bepaalde spierziekten;
- Aandoeningen van het bindweefsel;
- Aanlegstoornissen van de hersenen of de zintuigen;
- Problemen met de stofwisseling.
Deze aandoeningen kunnen een genetische (erfelijke) oorzaak hebben.
Kinderartsen kunnen door nieuwe technieken steeds beter onderzoeken wat uw kind precies heeft. Dit is belangrijk, want als u weet welke aandoening een kind precies heeft, weet u ook beter met welke symptomen u te maken gaat krijgen, hoe u daarmee om kunt gaan, wat u eraan kunt doen en wat de vooruitzichten kunnen zijn. Ook kan het belangrijk zijn om te weten of de aandoening van uw kind erfelijk is, bijvoorbeeld voor broertjes of zusjes.
Om zo goed mogelijk te bepalen welke ziekte of aandoening uw kind heeft, werkt mevrouw Doornbos vaak samen met andere specialisten, zoals de kinderneuroloog, de kinderrevalidatiearts en de afdeling Klinische Genetica van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, die allen eveneens gespecialiseerd zijn in ontwikkelingsproblemen en/of erfelijke aandoeningen en ziekten.
Begeleiding en follow-up
Naast het stellen van een eventuele diagnose, is het minstens zo belangrijk dat uw kind zo goed mogelijk wordt ondersteunt en begeleid tijdens het opgroeien. Kinderen met ontwikkelingsproblemen en/of aangeboren of erfelijke aandoeningen hebben vaak extra begeleiding nodig. Zaken die voor andere kinderen heel gewoon zijn, zoals eten en drinken, praten en luisteren, de dagelijkse verzorging en de algehele gezondheid, zijn voor uw kind niet altijd ‘heel gewoon’.
Het is daarom verstandig om ondersteunende begeleiding te krijgen om uw kind zo goed en zo fijn mogelijk te laten opgroeien. Begeleiding kan bijvoorbeeld met behulp van:
- Fysiotherapie;
- Logopedie;
- Ouderbegeleiding;
- Een bezoek aan een revalidatie-arts;
- Stichting MEE.
De kinderarts stelt hiervoor een plan op, bespreekt dit met u en verwijst u zo nodig door.
Spreekuren
- Regulier spreekuur dr Doornbos, Kinderarts EAA
- Multidisciplinair Kindergenetica Spreekuur (inclusief bezoek Klinisch geneticus en Neuroloog)
- Spreekuur Kinderarts / revalidatie-arts / fysiotherapeut
Downteam Drechtsteden
Vanuit de Stichting Down Syndroom (SDS) is 15 jaar geleden het Down Syndroom Team Drechtsteden opgericht, in samenwerking met het Albert Schweitzer Ziekenhuis en het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem.
Maandelijks is er een uitgebreid multidisciplinair spreekuur. Dit is een spreekuur waarbij verschillende specialismen samenwerken. Zo is er een bezoek mogelijk aan de kinderarts, oogarts, orthoptist, logopedist, fysiotherapeut en indien gewenst de contactouder van de Stichting Down Syndroom.
Dit spreekuur is aanvullend aan de controles bij uw eigen kinderarts. Kinderen komen vaak vanaf hun 1e jaar naar het Down Team.