- HomepageKindergeneeskunde
- Praktische informatie
- Het behandelteam
- Poliklinieken & spreekuren
- Allergische klachten
- Diabetes
- Kinder*Care (kindermishandeling)
- Kinderendocrinologie en diabetes
- Kinderurologie (urinewegen)
- Neonatologie (pasgeborenen)
- Nazorgbureau couveusekinderen
- Ontwikkelingsstoornissen en erfelijke en aangeboren aandoeningen
- Kinderfysiotherapie
- Kinderincontinentie spreekuur
- Longverpleegkundige
- Dagbehandeling
- Opname op de Kinderafdeling
- Wachttijden
- Folders
- Handige links
Kinderurologie
Kinderurologie houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van aandoeningen van de nieren, urineleiders, blaas en plasbuis van kinderen.
Veel voorkomende aandoeningen zijn urineweginfecties en blaasproblemen. Speciale aandacht is er voor het pasgeboren kind met een nierafwijking die al voor de geboorte is ontdekt en voor jongens met niet ingedaalde zaadballen (testikels).
Urineweginfectie
Urineweginfecties zijn infecties van de blaaswand of de overige urinewegen, zoals de nieren. Jaarlijks worden ongeveer 350 kinderen van 0 tot 10 jaar door de huisarts of op de Spoedeisende Hulp verwezen naar de kinderarts. Omdat er bij urineweginfectie kans is op nierschade, wordt altijd verder onderzoek gedaan.
Onderzoeken
Allereerst wordt de urine onderzocht. Hiervoor is het nodig dat u de zogeheten ‘midstream opgevangen plas’ van uw kind in een potje meebrengt. Meestal wordt er ook bloed afgenomen om de werking van de nieren te beoordelen. Vrijwel altijd wordt een echo van de nieren en blaas gemaakt om te kijken of er (aangeboren) afwijkingen bestaan en of de blaas kan worden leeg geplast. Soms wordt een mictiecystogram gemaakt. Hierdoor kan bepaald worden of er terugstroom van urine naar de nieren is. Terugstroom van geïnfecteerde urine kan schadelijk zijn voor de nieren. Bij jongens wordt dan ook gekeken of er een kleine obstructie is in de urineleider van de penis. Steeds vaker wordt een DMSA-scan van de nieren gemaakt; daarmee kan gekeken worden naar de werking van de nieren en of er littekens zijn.
De wachttijden voor al deze onderzoeken zijn korter dan twee weken. De uitslagen neemt de kinderarts meestal dezelfde week nog met u door.
Operatie
Ons ziekenhuis werkt samen met het Erasmus MC. Iedere zes weken is er overleg. Als een operatie nodig is, vindt verwijzing plaats naar de kinderuroloog van het Erasmus MC. Meer informatie over deze operatie, leest u op de website van het Erasmus MC.
’Prenataal’ gevonden afwijkingen aan de nieren
Als bij een zwangerschapsecho nierafwijkingen gevonden worden, wordt in de eerste week na de geboorte een echo van de nieren van de baby gemaakt. Er wordt gekeken of de afwijking er nog steeds is. Meestal volgt hierna een renografie (Mag-3-Nierscan). We kijken naar een eventuele vernauwing van het nierbekken en de urineleiders én naar de werking van de nieren. Soms volgt een mictiecystogram.
De wachttijden voor al deze onderzoeken zijn kort. De uitslagen zijn snel bekend, soms al dezelfde dag. Soms wordt een antibioticakuur afgesproken. Verder beleid bespreekt de kinderarts met de ouders. Zo nodig wordt de status besproken in het werkoverleg met kinderartsen van het Erasmus MC.
Niet ingedaalde (zaad)ballen
Direct na de geboorte en in de periode erna op het consultatiebureau wordt bij jongens altijd gekeken of de balletjes (testikels) goed ingedaald zijn. Wanneer dit niet gebeurd is, is het belangrijk dat deze jongens verwezen worden naar de kinderarts. Een vroege operatie, vóór het eerste levensjaar, is gewenst. Dit vindt plaats in het Erasmus MC. Meer informatie over deze operatie, leest u op de website van het Erasmus MC.
Kinderincontinentiespreekuur
Voor kinderen vanaf 5 jaar met overdag vaak natte onderbroeken of plasproblemen is er een speciaal kinderspreekuur in het Bekkenbodemcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Uw kind wordt op één ochtend onderzocht door een kinderarts, kinderbekkenfysiotherapeut, kindercontinentieverpleegkundige en een radioloog. Diezelfde ochtend krijgen u en uw kind de uitslag en bespreekt de kinderarts het behandelplan. Meer informatie over dit spreekuur leest u op de website van het Bekkenbodemcentrum.
Nieronderzoek
Bij sommige aandoeningen aan de nieren kan de kinderarts een onderzoek voorschrijven op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Bij dit onderzoek wordt er met een bijzondere camera (gammacamera) een foto gemaakt van de nieren. Daarbij wordt een heel klein beetje radioactieve vloeistof ingespoten. Dat klinkt eng, maar dat valt reuze mee. De hoeveelheid radioactieve stof is zo klein dat het verder geen schade aan kan richten.
Wilt u precies weten hoe dit onderzoek verloopt? Bekijk dan de fotoreportage.