- HomepageKindergeneeskunde
- Praktische informatie
- Het behandelteam
- Poliklinieken & spreekuren
- Allergische klachten
- Diabetes
- Kinder*Care (kindermishandeling)
- Kinderendocrinologie en diabetes
- Kinderurologie (urinewegen)
- Neonatologie (pasgeborenen)
- Nazorgbureau couveusekinderen
- Ontwikkelingsstoornissen en erfelijke en aangeboren aandoeningen
- Kinderfysiotherapie
- Kinderincontinentie spreekuur
- Longverpleegkundige
- Dagbehandeling
- Opname op de Kinderafdeling
- Wachttijden
- Folders
- Handige links
Kinderendocrinologie en diabetes
Endocrinologie is het specialisme dat zich bezighoudt met de hormoonhuishouding in het lichaam. Als er iets niet goed is in de hormoonhuishouding bij uw kind, is de consultatiebureau-arts, schoolarts of huisarts dat vaak als eerste. Dit kan een minder goede lengtegroei zijn of het ontstaan van okselbeharing op te vroege leeftijd, maar ook een vergrote schildklier in de hals of te vroege of late puberteitsontwikkeling. Dit kan komen doordat er te veel of juist te weinig van een bepaald soort hormonen in het lichaam aanwezig is. Dit wordt een endocrinologische ziekte genoemd.
De kinderarts met extra aandacht voor endocrinologische ziekten (Dr. E.D. de Kleijn) ziet deze kinderen met endocrinologische problemen op de polikliniek Kindergeneeskunde in Dordwijk.
Groeistoornis
Als kinderen te groot of te klein zijn voor hun leeftijd, kan de kinderarts bekijken of er een groeistoornis is en of daarvoor behandeling nodig en mogelijk is. De kinderarts stelt veel vragen over de gezondheid en eerdere groei van uw kind. Ook onderzoekt de arts uw kind. Soms is bloedonderzoek nodig. De kinderarts bespreekt dit met u.
Vaak wordt er een röntgenfoto van de hand gemaakt. De kinderarts kan aan de groeischijven in de hand zien hoeveel jaren uw kind nog doorgroeit.
Een probleem met de schildklier
Bij sommige kinderen werkt de schildklier te traag. Hierdoor kan een kind traag zijn, een moeilijke stoelgang hebben, kouwelijk zijn en minder groeien. Soms bestaat dit al vanaf de geboorte. In dat geval wordt het gelukkig al snel duidelijk door de hielprik.
Als de schildklier juist te snel werkt, krijgt het kind precies het omgekeerde: gejaagd gedrag, diarree, altijd warm en een toename van de lengtegroei. Uw kind krijgt bloedonderzoek en start met een behandeling door middel van tabletten.
Een probleem met de puberteit
Als uw kind op te jonge leeftijd in de puberteit kom, of als juist de puberteit nog niet begonnen is terwijl dat bij leeftijdsgenoten wel zo is, zal de kinderarts uw kind nakijken. Soms is nader (bloed)onderzoek nodig. Afhankelijk van de oorzaak beslist de kinderarts of uw kind meteen wordt behandeld of dat het beter is om toch nog even af te wachten.
Diabetes (suikerziekte)
Een ander belangrijke endocrinologische stoornis is die van de (eilandjes van Langerhans van de) alvleesklier. Deze ziekte heet suikerziekte (diabetes mellitus). Als uw kind suikerziekte heeft, plast en drinkt het veel te veel, soms wel liters per dag. Uw kind valt in gewicht af.
Met een eenvoudig onderzoek naar urine en bloed kijkt de kinderarts of uw kind inderdaad diabetes heeft. Als dat zo is, moet de behandeling meteen beginnen. Meestal is het dan diabetes mellitus type 1, waarvoor insuline gegeven moet worden. Soms is het diabetes mellitus type 2 (‘ouderdoms’ suikerziekte) waarvoor dan soms gestart wordt met tabletten. Deze behandeling vindt plaats op de polikliniek kinderdiabetes ‘Diatime’ van ons ziekenhuis.
Overige endocrinologische aandoeningen
Er zijn nog vele andere endocrinologische ziekten die door de kinderarts-endocrinoloog worden behandeld, zoals borstontwikkeling bij jongens, overbeharing bij meisjes, te snel of te traag werkende bijnieren. Ook hiermee kunt u met uw kind terecht bij de kinderendocrinoloog.
Afspraak maken
Voor een afspraak voor uw kind bij één van de kinderartsen kunt u contact opnemen met de polikliniek kindergeneeskunde in Dordwijk (078)652 33 70. Wij vragen u om bij het eerste bezoek een groeicurve of het groeiboekje van het consultatiebureau mee te nemen.