Wetenschappelijk onderzoek
In het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt ook wetenschappelijk onderzoek gedaan. Via medisch wetenschappelijk onderzoek willen we onze kennis verder vergroten, zodat we onze patiënten steeds beter kunnen behandelen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis doet mee aan grote, nationale en internationale medisch wetenschappelijke onderzoeken.
Wat heeft u eraan?
Als patiënt kunt u er mogelijk profijt van hebben om mee te doen aan zo’n wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld als er nieuwe geneesmiddelen worden onderzocht. Als standaardmedicijnen bij u onvoldoende werken, heeft een experimenteel (nog niet geregistreerd) middel mogelijk, wel of zelfs een beter effect. We kunnen deze nieuwe geneesmiddelen alleen aanbieden aan patiënten die meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek.
Wanneer kunt u meedoen?
Uiteraard bekijken we eerst heel zorgvuldig of uw persoonlijke gezondheidssituatie deelname aan het onderzoek toelaat. Als uw situatie voldoet aan de (onderzoeks-)criteria, kunt u meedoen met deze medisch wetenschappelijke onderzoeken. U kunt uw arts ernaar vragen, maar het behandelteam zal ook zelf de behandelmogelijkheden met u bespreken.
Deelname is altijd vrijwillig. U tekent een verklaring van goedkeuring; de informed consent. Als u niet meer mee wilt doen, kunt u uw toestemming altijd zonder opgaaf van reden intrekken.
Verdere informatie over meedoen aan een onderzoek staat in de brochure ‘Medisch-wetenschappelijk onderzoek’, zoals beschikbaar gesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het Onderzoeksteam
Het onderzoeksteam van Interne geneeskunde bestaat uit verschillende internisten, research professionals, verpleegkundig specialisten en datamanagers. Zij coördineren de onderzoeken en begeleiden u als patiënt tijdens uw deelname aan een wetenschappelijk onderzoek.
Research internisten
Drs. R.J.M. van Leendert
Dr. P.H.J. Smak Gregoor
Dr. M. Schoofs
Dr. S.C.C. Hartong
Research internist – hematologen/ oncologen
Dr. P.E. Westerweel
Dr. M-D. Levin
Drs. J.J.E.M. Kitzen
Drs. J. van den Bosch
Drs. M. Trajkovic – Vidakovic
Drs. H.W.A. Berenschot
Drs. E. De Jongh
Drs. M.A.C. Kats
Hoofd research
Dr. R.J.M. van Leendert
Research professionals
Anita Vogelezang (078) 654 28 17, a.c.vogelezang@asz.nl)
Astrid van Liere – Baron (078) 655 19 72, a.baron@asz.nl)
Joyce Olsthoorn (078) 654 51 34, j.olsthoorn@asz.nl)
Marcella van den Herik - Leunge (078) 652 32 84, m.leunge@asz.nl)
Claudia van Tilborg, i.o. (078) 652 31 53, C.van.Tilborg@asz.nl)
Verpleegkundige specialist
Maaike van den Heuvel, i.o. (078) 652 35 77, M.J.v.d.Heuvel@asz.nl)
Datamanager
Sandra de Zeeuw (078) 652 30 13, P.A.deZeeuw@asz.nl)
Miranda Rijnhout (078) 652 30 13, M.Rijnhout@asz.nl)
Rosita Ghiraw - Visser (r.ghiraw@asz.nl)
Deelname aan het onderzoek
Er zijn verschillende manieren waarop u mee kunt doen aan medisch wetenschappelijk onderzoek.
U wordt benaderd door uw arts
Het kan zijn dat uw behandelend arts u vraagt om mee te doen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek. Uw arts geeft u dan mondeling en schriftelijk informatie over het onderzoek. U bepaalt zelf of u hieraan wilt deelnemen. Dit heeft geen gevolgen voor uw reguliere behandeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis.
U informeert zelf bij uw arts
U kunt ook zelf aan uw arts vragen of u mee kunt doen aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk loopt er een wetenschappelijk onderzoek dat voor u interessant is. U kunt dit vragen aan uw arts. Ook vindt u hieronder een overzicht van het lopende wetenschappelijk onderzoek in het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Placebo
Bij een aantal wetenschappelijke onderzoeken wordt soms ook een placebo gebruikt naast het onderzoeksgeneesmiddel. Een placebo is een 'nep' middel dat geen werkzame stof bevat. Deelnemers aan het onderzoek worden in twee groepen verdeeld: een groep die het onderzoeksgeneesmiddel krijgt en een groep die het placebo krijgt.
Of u in de groep van het onderzoeksmiddel of placebo valt, is (meestal) tijdens de duur van het onderzoek niet bekend bij de patiënt, de internist en/of de research professional. In geval van nood is dit uiteraard direct te achterhalen!
Belangrijk om te weten
Afspraken combineren
U mag altijd vragen of een afspraak voor het wetenschappelijk onderzoek gecombineerd kan worden met een andere afspraak in het ziekenhuis. We proberen deze afspraken dan op een zelfde dag(deel) te plannen.
Medicijnen
- Als u nuchter moet komen om bloed te prikken, mag u uw vaste medicijnen van 's ochtends gewoon innemen. Onderzoeksmedicatie neemt u altijd in tijdens uw afspraak.
- Graag bij ieder bezoek voor een wetenschappelijk onderzoek, alle onderzoeksmedicatie meebrengen (ook lege potjes en verpakkingen ontvangen wij graag terug).
- Als u van de huisarts of een andere zorgverlener andere medicijnen voorgeschreven krijgt, wilt u dit dan meteen doorgeven bij het volgende bezoek. Eventuele ziekenhuisopnames graag ook zo spoedig mogelijk melden aan het researchteam.
Informeren andere artsen
Ook voor andere artsen kan het goed zijn te weten dat u deelneemt aan een (geneesmiddelen)onderzoek. De huisarts wordt altijd geïnformeerd over de inhoud en andere belangrijke details van het onderzoek. Voor andere specialisten is het afsprakenkaartje waarop kort het onderzoek beschreven staat vaak voldoende.
Dubbelblind onderzoek
Onderzoeken met medicijnen kunnen dubbelblind zijn. Dit betekent dat de internist, de research professional en de patiënt niet weten of de patiënt, het ‘echte onderzoeksmedicijn gebruikt of het placebo (‘nep’ medicijn). Alleen in geval van (ernstige) bijwerkingen en als de arts het noodzakelijk acht, kan een code verbroken worden en achterhaald worden wat de patiënt gebruikt.
Uw deelname stoppen
Als u om wat voor reden dan ook wilt stoppen met het onderzoek, dan kan dat. Doe dit echter wel altijd in overleg met het researchteam; dit ook voor uw eigen veiligheid. Zo nodig vragen wij u nog wel of u voor controles wilt blijven komen, omdat uw gegevens zeer waardevol zijn voor het onderzoek.
U mag maar aan één onderzoek tegelijk deelnemen om de werking en bijwerkingen zo zuiver mogelijk te kunnen beoordelen.
Vergoeding
U kunt voor bepaalde onderzoeken een reis-/onkostenvergoeding ontvangen voor uw deelname aan een onderzoek. Van betaling, waarmee in sommige media wordt geadverteerd, kan geen sprake zijn. Dit mag wel bij gezonde vrijwilligers, maar bij patiënten is dit niet ethisch en dus niet toegestaan.