Thuismonitoring van de bloeddruk
De nieren zijn het belangrijkste filter in ons lichaam. Als ze minder goed werken heeft dat grote gevolgen. Bij chronische nierschade is er schade aan het nierweefsel ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals hoge bloeddruk, diabetes of een aangeboren aandoening.
Er is sprake van chronische nierschade als er gedurende drie maanden of langer eiwit en/of andere afwijkende cellen (zoals bloed) in de urine zit en/of wanneer de nierfunctie verminderd is. De nierfunctie geeft aan hoeveel bloed de nieren kunnen zuiveren.
Om verdere achteruitgang van de nierfunctie zoveel mogelijk te voorkomen, is behandeling van een verhoogde bloeddruk zeer belangrijk. De bloeddrukmetingen die thuis worden gedaan, zijn betrouwbaarder dan die op de polikliniek worden gemeten. U bent thuis in uw eigen omgeving. Door thuis uw bloeddruk te meten, hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis te komen.
Hoge bloeddruk
Het hart pompt bloed rond om alle organen van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Door de pompende werking van het hart is er een bepaalde druk in de bloedvaten aanwezig. Dat is de bloeddruk. De bovendruk (systolische druk) is de druk als het hart samenknijpt. De onderdruk (diastolische druk) is de druk tussen twee hartslagen.
Met het ouder worden, worden de bloedvaten minder soepel. Bloedvaten worden stijver en kunnen niet meer uitrekken als er een hoeveelheid bloed doorheen gepompt wordt. Daardoor stijgt de bovendruk. Ook wordt het bloedvat wat nauwer door cholesterolafzetting aan de binnenkant van het bloedvat. Ook dit verhoogt de bloeddruk. Dezelfde hoeveelheid bloed moet door een kleinere ruimte geperst worden.
Zout trekt vocht aan, dus als mensen veel zout eten, neemt het bloedvolume toe. Ook hierdoor stijgt de bloeddruk. Er moet dan meer bloed door dezelfde ruimte heen.
De bloeddruk verandert voortdurend; afhankelijk van de lichaamshouding (liggen, zitten, staan) en activiteit (slapen, sporten). Als de bloeddruk langdurig verhoogd blijft, is dat een risico voor hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk zorgt voor sneller ontstaan van slagaderverkalking. Het hart wordt bovendien continu zwaarder belast als het tegen de hogere druk in moet pompen. Van hoge bloeddruk merkt u in het begin niets. Na langere tijd kan het bijvoorbeeld een beroerte, nierschade of een hartaanval veroorzaken.
Thuismonitoring
Het doel van thuismonitoring is het verbeteren van de zorg voor patiënten met chronische nierschade. Met thuismonitoring kan uw gezondheidssituatie op afstand in de gaten worden gehouden. Dit gebeurt met het beantwoorden van korte vragen en het invullen van meetgegevens. Zo kan er eerder gereageerd worden op veranderingen in uw gezondheidssituatie. U krijgt nog steeds afspraken op de polikliniek als dit nodig is. Door de controles op afstand hoeft u waarschijnlijk minder vaak naar de polikliniek.
Voor thuismonitoring heeft u een smartphone of tablet nodig om een app te kunnen downloaden. Ook heeft u een bloeddrukmeter en een weegschaal nodig. Als u door uw specialist (internist of nefroloog) bent aangemeld voor thuismonitoring, wordt u gebeld door de doktersassistente. U krijgt dan verdere uitleg over thuismonitoring. Er wordt met u afgesproken hoe vaak u moet gaan meten. Dit is voor u terug te vinden in de app. Als u de metingen heeft gedaan, stuurt u deze gegevens door via de app. De metingen worden door de doktersassistente beoordeeld. Zo nodig overlegt zij met uw behandelend arts en neemt zij contact met u op.
Belangrijk
De doktersassistente kijkt op een vast moment naar de ingevoerde gegevens. Wilt u uw metingen daarom voor 10.00 uur invoeren? Zorg ervoor dat u de gegevens juist invult.
Heeft u nieuwe of toenemende klachten die met uw nierschade en/of hoge bloeddruk te maken kunnen hebben, bel dan naar de polikliniek. U belt ook als uw metingen niet afwijkend zijn. De polikliniek Nefrologie/ Vasculaire geneeskunde is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 16.30 uur via (078) 654 10 61.
Heeft u acute en ernstige klachten: bel dan direct met de huisarts of huisartsenpost of 112.
Tot slot
Als u nog vragen heeft, dan kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00-16.30 uur bellen met de polikliniek Nefrologie/ Vasculaire geneeskunde via (078) 654 10 61.
Voor technische vragen kunt u tijdens kantooruren bellen de firma Luscii via (085) 130 58 51.