Diabetes (suikerziekte)
Diabetes (suikerziekte), is een chronische ziekte waarbij het suikergehalte (glucose) in het bloed te hoog is. Bij diabetes is het lichaam niet meer in staat om glucose goed te verwerken. Dat komt omdat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt of omdat het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Insuline is een hormoon dat nodig is om glucose uit het bloed te vervoeren naar de lichaamsweefsels, zoals de spieren. Als u niet genoeg insuline in uw lichaam heeft, blijft het glucose dus in het bloed zitten. Hierdoor kunnen allerlei klachten en latere problemen ontstaan van het hart, nieren, ogen en zenuwbanen.
De meest voorkomende vormen van diabetes zijn diabetes type 1 en type 2 (en enkele zeer zeldzame vormen):
- Type 1 diabetes wordt veroorzaakt door antistoffen tegen de cellen in de alvleesklier waar de insuline wordt aangemaakt. Hierdoor wordt er (bijna) geen insuline meer gemaakt. Het ontstaat meestal op jonge leeftijd en kan alleen worden behandeld met insuline-injecties.
- Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door (erfelijke aanleg voor) verminderde gevoeligheid voor insuline. Deze vorm ontstaat vooral bij mensen boven de 40 jaar en vooral bij (ernstig) overgewicht. Het komt vaak voor in families. Hoe ernstiger het overgewicht, hoe eerder in het leven type 2 diabetes ontstaat.
Verschijnselen en symptomen
Doordat er teveel glucose in de urine zit, moet u meer plassen en meer drinken. Naast dorst is ook jeuk een verschijnsel.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Diabetes kan worden vastgesteld door middel van een bloedonderzoek. Gekeken wordt dan hoe hoog het suikergehalte in uw bloed is. Dit gebeurt meestal met een vingerprik. Als u nuchter bent (dus als u nog niets heeft gegeten of gedronken) hoort deze onder de 5.6 (mmol/l) te zijn. Na een maaltijd mag hij niet boven de 7.8 (mmol/l) komen. Als u nuchter een waarde van 7.0 of hoger heeft of als de waarde na een maaltijd 11.1 of hoger is, heeft u diabetes.
Behandeling
De behandeling van diabetes is erop gericht om het suikergehalte in uw bloed omlaag te brengen naar een normaal niveau. Dit vermindert de kans op klachten en latere complicaties. Dit gebeurt met medicijnen. Bij type 1 diabetes is de enige behandeling insuline via injecties of een pompje. Bij type 2 diabetes is dieet en lichaamsbeweging altijd de eerste maatregel. Vooral bij overgewicht is gewichtsvermindering heel belangrijk. Vaak zijn medicijnen (tabletten) nodig en in de loop van jaren is behandeling met insuline-injecties vaak onvermijdelijk.
Voor meer informatie zie de website van het diabetescentrum voor volwassenen of op de website van het diabetescentrum voor kinderen: Diatime.