Buikpijn
Buikpijn komt veel voor. Het kan zeurend, stekend, krampend, continue of aanvalsgewijs zijn en op verschillende plekken in de buik voorkomen.
Wat kan de oorzaak zijn?
Er zijn veel oorzaken voor buikpijn. Gelukkig is buikpijn in de meeste gevallen onschuldig. Als u langere tijd buikpijn heeft of als de buikpijn heel heftig is, kan het goed zijn om dit te laten onderzoeken door een internist of MDL-arts. De internist of MDL-arts onderzoekt of er misschien een minder onschuldige aandoening is. Dit kan bijvoorbeeld een galsteen, maagzweer of darmontsteking zijn, maar ook alvleesklierziekten of kanker. Soms ligt de oorzaak van de pijn niet in de buik, maar in de buikwand. Dat kan vaak goed worden behandeld met een of meer injecties op de pijnlijke plek.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Om te onderzoeken wat de oorzaak is en wat de beste behandeling is, maakt de internist of MDL-arts gebruik van verschillende onderzoeksmethoden. U krijgt één of meerdere gesprekken met de arts en in de meeste gevallen ook een lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan de arts nog aanvullende onderzoek (laten) doen, zoals:
- Bloedonderzoek;
- Röntgenfoto;
- Echografie;
- CT-scan;
- MRI-scan.
Soms is het nodig dat de MDL-arts een endoscopisch onderzoek doet, waarbij de binnenkant van de darmen, slokdarm en maag kunnen worden onderzocht. Daarbij kan de arts ook weefsel afnemen, dat dan weer verder kan worden onderzocht. Uitgroeisels in het maagdarmstelsel, die soms kwaadaardig kunnen worden (de zogenaamde poliepen) kunnen hierbij worden verwijderd. Tot slot kan de MDL-arts gebruik maken van een videocapsule. Dit is een soort pilletje met een heel klein cameraatje erin. Dit pilletje slikt u in, waarna de camera de natuurlijke weg registreert die de pil aflegt.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. De behandeling bestaat vaak uit medicijnen, maar soms is een operatie noodzakelijk.