(Chronische) vermoeidheid
Bij chronische vermoeidheid is vermoeidheid een allesoverheersende klacht zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is. U bent dan al vaak moe bij het opstaan en dit gevoel blijft bijna de hele dag door. Ook als u goed geslapen heeft, is er geen verbetering. Bij chronische vermoeidheid hebben mensen vaak ook klachten als concentratieproblemen, spier- en gewrichtsklachten of vage buikklachten. Door deze klachten kunnen sommige mensen hun werk of zelfs hun dagelijkse activiteiten niet meer goed doen.
Mensen met chronische vermoeidheid lopen meestal maanden of jaren met deze klachten door voordat ze naar de dokter gaan. Soms wordt dan bij aanvullend onderzoek een oorzaak gevonden, zoals een te traag werkende schildklier.
De huisarts kan ook u ook doorverwijzen naar de internist voor verder onderzoek. Soms vindt de internist een oorzaak, zoals een slecht werkende bijnier. Helaas is bij de meeste mensen geen oorzaak te vinden. Als de vermoeidheidsklachten minimaal 6 maanden bestaan en er zijn geen lichamelijke of psychologische oorzaken gevonden, spreekt men van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Er is geen onderzoek of test die CVS kan vaststellen. Men weet dus ook niet goed hoe het behandeld moet worden. Een bezoek aan de internist kan wel helpen ter geruststelling en het hervinden van vertrouwen in het eigen lichaam. Daarnaast kunnen aanvullende adviezen, zoals begeleiding bij het anders leren omgaan met deze klacht, zinvol zijn. Begeleiding kan verder gebeuren via de huisarts of soms in gespecialiseerde programma’s (cognitieve gedragstherapie). Voor personen met een baan kan via de arbodienst van de werkgever de werkhervatting worden begeleid.