Familie en naasten
Bijdrage van familie aan patiëntenzorg
Voor u als familielid is het mogelijk om bij te dragen aan goede patiëntenzorg. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van wat u zou kunnen doen.
Dagboek
Als familielid of naaste kunt u een IC-dagboekje voor de patiënt bijhouden. Dit dagboekje krijgt u van de verpleegkundige. De patiënt kan later vragen hebben over zijn periode op de IC. Door het ziek zijn en de slaapmedicijnen weet hij/zij zich vaak weinig te herinneren. Het verlies van tijd wordt vaak als zwaar ervaren. Het dagboekje kan helpen om inzicht te krijgen in wat er gebeurd is en een invulling geven van de verloren tijd.
Foto’s
Het nemen van foto’s van uw familielid of naaste op de IC kan later van pas komen bij de verwerking van de IC-opname. De patiënt kan vage herinneringen hebben, die hij/zij niet kan plaatsen. Foto’s kunnen daarbij helpen. U kunt ook foto’s meenemen om deze bij het bed te zetten van de patiënt. Het is voor de patiënt prettig om bekende afbeeldingen te zien tijdens het ziek zijn.
Muziek
Een opname op de IC is voor de patiënt vaak heel angstig en onzeker. Door het ziek zijn en de behandeling kan de patiënt onrustig worden. Muziek kan dan een stukje rust brengen. Een apparaat met de favoriete muziek van de patiënt geeft rust en afleiding.
Wekelijks komt MuzIC langs om live muziek te spelen. Met een team van speciaal opgeleide musici komen zij wekelijks op verschillende IC’s voor de patiënt en zijn of haar naasten. Vanuit het samenwerkingsverband met de aangesloten ziekenhuizen streven zij het gezamenlijk doel na: structurele inzet van muzikale interacties ten behoeve van het herstel van de IC patiënt en het beperken van de impact van een IC opname.
Onderzoek bevestigt dat muziek interacties bij de patiënt aan het bed een positieve werking kan hebben op pijn- en angstbeleving. Hierdoor is er bijvoorbeeld minder sedatie (narcosemiddelen), anxiolytica (medicatie tegen angst) en pijnmedicatie nodig. Daarnaast helpt het bij het beperken van de impact van een vaak traumatische IC-opname.
Poster
Patiënten waarvan verwacht wordt dat ze voor langere tijd opgenomen zijn op de IC, zijn vaak in slaap en voor de verpleging onbekend. Om verwardheid (delier) te voorkomen, wordt er aan de familie/naasten gevraagd om de poster, MAAK KENNIS MET, in te vullen. Op deze poster kunt u aangeven hoe de patiënt aangesproken wil worden, wat hij belangrijk vindt, wat zijn hobby’s zijn etc. Deze poster komt bij de patiënt te hangen en zorgt ervoor dat de verpleging wat meer inzicht krijgt in wie er in bed ligt. Als de patiënt wakker wordt, ziet hij meteen herkenbare dingen uit zijn leven, hierdoor kan een delier soms voorkomen worden.
Ondersteuning
Als een familielid of naaste plotseling wordt opgenomen op de IC, dan kan dat een zware tijd voor u zijn waarin veel op u af komt. We horen vaak terug van familie dat er sprake is van angst, verdriet, spanning of onzekerheid. Dit zijn hele logische gevoelens. Let goed op uzelf, neem voldoende rust, want vaak na de IC periode wordt er een groot beroep gedaan op de familie en naasten van de ex IC-patiënt. Mocht u ten tijde van de IC-opname van uw familielid of naaste enige behoefte hebben aan meer ondersteuning, dan kan dat.
Maatschappelijk werk
De maatschappelijk werker kan u praktische tips en adviezen geven als u tijdens of na de opname van uw familielid of naaste problemen heeft om oplossingen te vinden voor problemen in het dagelijks leven of werk.
Geestelijke verzorging
In het ziekenhuis komt u niet voor uw plezier. Meestal is er sprake van lichamelijk ongemak of zijn er zorgen over een familielid of naaste. U kunt zich onzeker, somber of eenzaam voelen. Niet op zo’n manier dat er een psycholoog aan te pas moet komen, maar meer omdat u een luisterend oor mist. Dan kunt u vragen naar een van de geestelijk verzorgers van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Zij behandelen niet, maar begeleiden. De gesprekken verlopen open, onbevangen en zonder oordeel. Soms is één gesprek voldoende, soms blijft de geestelijk verzorger langere tijd betrokken bij de patiënt. De geestelijk verzorgers zijn er voor u. Voor net dat beetje extra zorg.
Huisarts
Mocht u ten tijde van de opname van uw familielid of naaste onvoldoende steun ervaren uit uw omgeving of bijvoorbeeld slaapproblemen krijgen? Dan is het goed om contact op te nemen met uw eigen huisarts. Hij of zij kan u een luisterend oor bieden, doorverwijzen naar een hulpverlener of bijvoorbeeld medicatie voorschrijven om wat tot rust te kunnen komen.