Bezoek
Bezoektijden
De bezoektijden op de IC zijn dagelijks van 13.00 tot 19.30 uur.
Contactpersoon
Bij opname vragen we altijd om de naam en het telefoonnummer van een contactpersoon. Dat kan een familielid of naaste zijn. Diegene heeft de rol als tussenpersoon tussen patiënt en de rest van de familie en naasten. Telefonische informatie wordt alleen aan de contactpersoon gegeven.
Gesprek met de intensivist of de arts-assistent
Regelmatig vindt er een gesprek plaats met de intensivist of arts-assistent over de stand van zaken en prognose. Dat gebeurt ook als het plotseling slechter gaat met de patiënt. U mag altijd zelf om een gesprek vragen; de verpleegkundige zal dit inplannen. We raden u aan vooraf uw vragen of zorgen op te schrijven. Zo heeft u een geheugensteuntje tijdens uw gesprek.
Regels voor bezoek
Patiënten op onze afdeling zijn vaak ernstig ziek. Zij hebben rust nodig. Te veel bezoek is niet goed voor het herstel. Daarom hebben wij de volgende regels:
- Bezoek buiten de bezoektijden alleen in overleg met de verpleging.
- Er mogen twee bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn. Buiten de afdeling mag van bezoek gewisseld worden.
- Bewaar zoveel mogelijk de rust. Praat zachtjes en telefoneer buiten gehoorafstand van anderen.
- Verlaat de ruimte als de arts of een verpleegkundige dit vraagt.
- Desinfecteer altijd uw handen voordat u de afdeling betreedt en verlaat.
- In verband met infectiegevaar mogen er op onze afdeling geen bloemen en planten staan.
Voorzieningen IC
Wij doen ons uiterste best om de opvang en begeleiding van familieleden en naasten goed te laten verlopen. Op de IC zijn faciliteiten aanwezig om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.
U kunt hierbij denken aan:
- Koffie of thee: staat voor u klaar. De verpleegkundige wijst u graag waar u dit kunt vinden.
- Tijdschrift Intensief: is voor patiënten en familie/naasten en geeft veel informatie over een langdurige IC opname. U kunt een gratis exemplaar meenemen.
- Parkeren: Familieleden en naasten van patiënten op de IC kunnen bij een opname, langer dan een week, vragen om een parkeerkaart bij de verpleging. Hiermee kunt u voor een gunstiger tarief parkeren op het parkeerterrein van het Albert Schweitzer ziekenhuis.
- Familiekamer: De IC heeft een eigen familiekamer. U kunt hier gebruik van maken als het noodzakelijk is om in het ziekenhuis te blijven bij uw familielid of naaste. Er is een douche en toilet aanwezig. U mag 's nachts ook in overleg met de verpleegkundige waken aan het bed.
- De familiekamer wordt ook vaak gebruikt voor gesprekken met de intensivist of arts-assistent.
Kind op bezoek
Als u met uw kind de IC bezoekt, is een goede voorbereiding, begeleiding en overleg met de verpleegkundige belangrijk. Daar waar ouders staat, kunt u ook verzorgers lezen. Daar waar hij staat, kunt u ook zij lezen.
Stem het bezoek met uw kind af met de verpleegkundige. U kunt in overleg met de verpleegkundige zelf foto’s maken van de patiënt en een tijdstip afspreken om met uw kind(eren) op bezoek te komen. Ga altijd met uw kind mee de IC op. Leg uit dat aanraken gerust mag en vraag uw kind zelf wat het graag wil doen. Maak het bezoek niet te lang, 5 tot 10 minuten is vaak lang genoeg.
Let goed op hoe uw kind omgaat met het verwerken van alle indrukken en vraag als het nodig is advies bij de verpleegkundige. Na het bezoek is het belangrijk om te weten of uw kind nog vragen heeft. Het verwerken van indrukken kost tijd, dus praat op een later moment nog eens over het bezoek met uw kind. Dit is belangrijk voor de verwerking.
Infectieziekten
Als er in de omgeving van uw kind (op school, crèche, thuis etc.) infectieziekten heersen of uw kind is zelf ziek, meldt dit dan bij de verpleegkundige of arts. We overleggen dan of bezoek mogelijk is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de griep, diarree of waterpokken. Patiënten in een ziekenhuis hebben een groter risico om van een 'gewone kinderziekte' ernstig ziek te worden. Soms zijn extra maatregelen nodig om besmetting te voorkomen.
Tips voor kinderen op bezoek IC
Hieronder geven we u de belangrijkste tips om uw kind(eren) beter voor te bereiden op een bezoekje aan de IC:
- Vertel wat er aan de hand is. Uw kind merkt dat er iets is. Vertel daarom wat er aan de hand is. Stem datgene wat u vertelt af op de leeftijd en ontwikkelingsniveau van het kind. Sommige kinderen vinden het niet prettig om echt te gaan zitten voor een gesprek. Ze willen wel praten maar liever tijdens een knutselmoment of voor het slapen gaan. Dan voelen ze zich meer op hun gemak.
- Wees eerlijk in de uitleg. Vertel in uw eigen woorden wat er aan de hand is. Vraag of uw kind begrijpt wat u verteld heeft. Benoem uw eigen emoties, verdriet en/of ongeloof op momenten dat daar aanleiding voor is. Het is niet nodig om uw eigen reacties te verbergen. Door deze te benoemen, leert een kind dat het heel normaal en goed is om bepaalde emoties te hebben bij een ingrijpende gebeurtenis.
- Luister. Kinderen voelen zich gehoord en begrepen als er naar ze geluisterd wordt. Praten met kinderen betekent vooral: luisteren naar kinderen. Soms zijn kinderen nog te jong om te vertellen hoe het me ze gaat. Ze laten dat vaak met hun gedrag zien. Als kinderen zich anders gaan gedragen, kan dat een signaal zijn dat ze ergens mee zitten. Weer in bed plassen, spijbelen of weglopen zijn duidelijke signalen. Soms zijn de veranderingen in het gedrag niet zo duidelijk. Blijf daarom goed kijken naar uw kind.
- Respecteer de wensen. Als kinderen aangeven iets spannend te vinden, maak dit dan bespreekbaar en zorg ervoor dat u samen met uw kind bekijkt hoe u het minder spannend kan maken. Ga kinderen niet dwingen, maar probeer uw kind mee te laten denken en samen afspraken te maken.
- Vast ritme. Regelmaat en een vast ritme geeft kinderen rust, voorspelbaarheid en veiligheid. Wanneer er problemen in het gezin zijn, geeft het kinderen een vertrouwd gevoel als sommige dingen gewoon doorgaan. Zoals huiswerk maken, naar de sportclub gaan of andere leuke dingen doen.
- Betrek bekenden. Eis niet van uzelf dat u als ouders alles alleen moet kunnen. Schakel zo nodig anderen in: familieleden, buren, leerkracht, andere ouders. Mensen die vertrouwd zijn voor uw kind en waarbij ze zich op hun gemak voelen.
- Informeer school. Het is belangrijk om de school (en/of kinderdagverblijf/ buitenschoolse opvang) te informeren wanneer een van de ouders opgenomen is. Het kan zijn dat uw kind bijvoorbeeld minder goed op kan letten of op school ander gedrag gaat vertonen. Als de leerkracht weet wat er aan de hand is, kan hij het kind beter opvangen.
- Vertrouwenspersoon voor uw kind. Veel kinderen hebben behoeften om (ook) te praten met iemand anders. Soms is het voor hen prettig om juist met iemand te praten die iets minder direct betrokken is. Het is logisch dat een kind in het begin heftig kan reageren op de hele situatie. Loopt uw kind vast, ook als de rust weer terug is, dan is het verstandig om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Bespreek uw zorgen met het verplegend personeel van de IC of de huisarts. Deze kunnen u verwijzen naar professionele hulpverleningsinstanties.
- Het allerbelangrijkste is laten zien dat u van uw kind houd.: Welke problemen er ook zijn, voor een kind is het allerbelangrijkste als hij voelt dat zijn vader of moeder van hem houdt. Iedere ouder heeft een eigen manier om dat duidelijk te maken, met een knuffel, een aai, een knipoog of lieve woordjes. Als kinderen dat voelen, dan kunnen ze veel moeilijke situaties aan.
Bron: deze informatie is met toestemming overgenomen van het ETZ en waar nodig aangepast aan de situatie in het ASz.