Zorgpad
Ontsteking van de hartspier (Myocarditis)
Myocarditis is een ontsteking van de hartspier. De ontsteking ontstaat meestal door een virus.
Een enkele keer raakt het hart door de ontsteking erg beschadigd. Dan kunnen al binnen enkele weken na de koorts klachten van hartfalen of ritmestoornissen ontstaan. Als het hart licht beschadigd is, treden deze klachten soms pas veel later op.
Oorzaken myocarditis
- Een virus, bacterie of parasiet
- Overgevoeligheid voor geneesmiddelen
- Bestraling
- Een auto-immuunziekte
Symptomen
De symptomen bij myocarditis kunnen verschillend zijn. De één merkt er niets van. De ander heeft symptomen van ernstig hartfalen en hartritmestoornissen. Myocarditis kan ook chronisch verlopen. Iemand heeft dan klachten zoals kortademigheid en vermoeidheid.
De eerste symptomen lijken op die van griep, zoals koorts en spierpijn. Pas nadat de griepklachten verdwenen zijn, blijkt soms dat er meer aan de hand is. Klachten bij myocarditis zijn:
- Plotseling optredende koorts
- Griepachtige verschijnselen
- Pijn in de hartstreek
- Zweten
- Hartritmestoornissen
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Vocht vasthouden
Onderzoek en diagnose
Hoe wordt de diagose gesteld?
Download nu de Behandelpad app
Deze gratis app bevat handige informatie over onderzoeken, behandelingen, afdelingen en hulpverleners waar u mee te maken krijgt.
Klik op het onderstaande logo voor de betreffende appstore:
Om te bepalen of er sprake is van myocarditis kan de arts verschillende onderzoeken uitvoeren:
- Algemeen lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek
- Hartfilmpje (ECG)
- MRI
- Hartbiopsie (stukje hartspierweefsel)
Hartfilmpje
Bij een hartfilmpje (Ook wel ECG genoemd) worden de elektrische signalen die het hart afgeeft, in een grafiek weergegeven.
Een hartfilmpje geeft een indruk of het hart goed werkt. De cardioloog kan van de grafiek aflezen hoe het hartritme is. Ook is het soms mogelijk om van de grafiek af te lezen of u ooit een hartinfarct heeft doorgemaakt. Verder geeft de grafiek informatie over de grootte van het hart en hoeveel zuurstof het hart krijgt.
Het maken van een hartfilmpje is een eenvoudig onderzoek zonder risico’s. Het duurt slechts enkele minuten en doet geen pijn. U krijgt hiervoor een aantal elektroden op de huid geplakt. Die elektroden kunnen het elektrische signaal van het hart opvangen. Ze worden met het ECG-apparaat verbonden. Het ECG-apparaat geeft de elektrische activiteit van het hart in een grafiek weer. De elektroden worden met plakkertjes op de borstkas bevestigd.
De elektroden worden met plakkertjes op de borstkas bevestigd. De arts krijgt de uitslag in een grafiek op papier.
De arts krijgt de uitslag in een grafiek op papier. Een hartfilmpje geeft alleen een eerste indruk. Als uit het hartfilmpje blijkt dat er mogelijk iets aan de hand is met uw hart is er meestal verder onderzoek nodig.
MRI van het hart
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een magnetisch veld en radiogolven. Er komt dus geen röntgenstraling aan te pas. Met een MRI kan bijvoorbeeld heel gedetailleerd de structuur van het hartspierweefsel in beeld gebracht worden, zonder dat daarvoor een operatie nodig is.
Met een contrastmiddel kan zelfs littekenweefsel nauwkeurig in beeld worden gebracht dat ontstaan is door bijvoorbeeld een hartinfarct, een ontsteking of stapelingsziekte.
Daarnaast kan ook de hartfunctie of een mogelijke afwijking aan de hartkleppen onderzocht worden.- De meest voorkomende redenen om een MRI onderzoek te doen zijn:
- Hartfalen, al dan niet met bekende oorzaak.
- Aantonen/uitsluiten vitaal hartspierweefsel na een hartinfarct.
- Aantonen/uitsluiten doorbloedingsstoornissen van het hartspierweefsel.
- Aangeboren hartafwijkingen.
Behandeling
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Welke behandeling nodig is bij myocarditis, hangt af van de oorzaak. Een virusinfectie geneest meestal spontaan. Het is dan wel belangrijk om goed uit te zieken. In andere gevallen zijn medicijnen nodig, zoals:
- Antibiotica bij een bacteriële infectie
- Medicijnen om hartfalen te bestrijden
- Medicijnen om hartritmestoornissen te voorkomen en te behandelen
Leven met myocarditis
De vooruitzichten zijn afhankelijk van de schade aan de hartspier. Patiënten met ernstig hartfalen hebben een minder goed vooruitzicht. Soms is de schade aan de hartspier zeer ernstig. Dan kan een steunhart nodig zijn als overbrugging naar herstel, of een harttransplantatie.
Hartrevalidatie
Hartrevalidatie
Als u een hartprobleem heeft (gehad), is dat vaak ingrijpend voor u en uw familie. Er is tijd nodig om te beseffen wat er gebeurd is en de vragen komen vaak pas later.
Vragen als “wat is er nu precies aan de hand, wat kan ik nog, wat mag ik nog en hoe voorkom ik dat ik dit weer krijg?”
Het hartrevalidatieprogramma is bedoeld voor patiënten die opgenomen zijn (geweest) voor een hartaandoening. Bij de polikliniek hartrevalidatie is ook veel aandacht voor partners of andere familieleden van hartpatiënten.Hartrevalidatie bestaat uit:
- Voorlichting
- Begeleiding
- Fysiotherapie
Het doel van de hartrevalidatie is dat u zo snel mogelijk weer zo goed mogelijk functioneert en op een verantwoorde manier leert omgaan met uw aandoening.
Kijk hier voor meer informatie over de Hartrevalidatie.
Lees hier de folder over Hartrevalidatie.
Of bel de hartrevalidatieverpleegkundige: (078) 654 10 95
Verder leven
Verder leven met een hartaandoening
Het is natuurlijk enorm schrikken als u hoort dat u een hartaandoening heeft. Er volgt een drukke tijd met onderzoeken en behandelingen. Vaak komen daarna de vragen pas. Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd? Wat kan ik nog en wat mag ik nog? Met wie kan ik hierover praten?
Dan kan het prettig zijn om eens te praten met andere mensen die hetzelfde hebben meemaakt.
Gelukkig zijn er mensen die graag delen hoe zij in het leven staan. Hoe zij omgaan met ziekte, zorg en hun omgeving. Off- en online. U vindt hen via de Harteraad. Dit is de patiëntenvereniging voor Hart- en vaatziekten.Op de website van de Harteraad vindt u ook veel informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen en leest u over de laatste ontwikkelingen.
U kunt ook bellen met de Hartraad: tel: 088 11 11 600
De afdeling Cardiologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert samen met de Harteraad regelmatig een Hart&Vaatcafé.
In het Hart&Vaatcafé geven specialisten u actuele informatie over hart- en vaataandoeningen en de nieuwste ontwikkelingen daarbij. Ook ontmoet u er andere patiënten en hun familie en bespreekt u ervaringen en tips met elkaar. Bij ieder Hart&Vaatcafé staat een thema centraal.
Kijk in de agenda voor een actueel overzicht van de data waarop er een café is.